Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 15 /16:43

Izraelio kariai Vakarų Krante nušovė peiliu juos puolusį vyrą

Izraelio kariai kontrolės poste okupuotame Vakarų krante sekmadienį nušovė palestinietį, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija.
Izraelio kariai Vakarų Krante
Izraelio kariai Vakarų Krante / „Zuma press“/„Scanpix“

Palestinos sveikatos apsaugos ministerija nustatė, kad tai buvo 45 metų Ahmadas Kahla, kurį kariai nušovė netoli Silvado kaimo į šiaurę nuo Ramalos.

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad vyras turėjo peilį ir bandė peiliu subadyti netoli žydų nausėdijos budėjusius karius.

Izraelio kariuomenė iš karto neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymus pakomentuoti šį incidentą.

Palestinos užsienio reikalų ministerija pasmerkė Izraelio pajėgų įvykdytą palestiniečio nužudymą kaip „siaubingą egzekuciją“.

Oficiali palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“ pranešė, kad kareiviai nušovė A.Kahla „iš labai arti“ po to, kai privertė jį išlipti iš automobilio.

Jis mirė nuo šautinės žaizdos kakle, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija.

Įtampa okupuotoje teritorijoje, kurioje Izraelio kariuomenė nuo praėjusio pavasario rengia naktinius arešto reidus, didėja jau kelis mėnesius. Reidus paskatino palestiniečių išpuolių prieš izraeliečius banga, per kurią žuvo 19 žmonių, o dar 10 izraeliečių žuvo per antrą išpuolių seriją vėliau praėjusiais metais.

Izraelio teisių gynimo grupės „B'Tselem“ duomenimis, 2022 metais Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje nuo Izraelio ugnies žuvo beveik 150 palestiniečių, o tai yra daugiausiai aukų pareikalavę metai nuo 2004-ųjų. Nuo šių metų pradžios žuvo 13 palestiniečių, rodo naujienų agentūros AP duomenys.

Palestinos užsienio reikalų ministerija sakė, kad Izraelio vadovybė sudarė sąlygas kareiviams „lengvai nužudyti bet kurį palestinietį, kad jis nekeltų jokio pavojaus okupacinės kariuomenės kariams“.

Izraelis teigia, kad dauguma žuvusiųjų buvo kovotojai. Tačiau žuvo ir palestiniečių akmenų mėtytojai, prieš įsiveržimą protestuojantys jaunuoliai ir kiti, į susirėmimus neįsitraukę asmenys.

Anot Izraelio, šiais reidais siekiama išardyti kovotojų tinklus ir užkirsti kelią būsimiems išpuoliams. Palestiniečiai mano, kad įsiveržimais jie dar labiau įtvirtina neterminuotą 55 metus trunkančią Izraelio okupaciją žemėse, kuriose jie siekia įkurti savo būsimą nepriklausomą valstybę.

Per 1967 metų Vidurio Rytų karą Izraelis užėmė Vakarų Krantą, Gazos ruožą ir Rytų Jeruzalę – teritorijas, kuriose palestiniečiai nori įkurti savo valstybę. Nuo to laiko Izraelis apgyvendino 500 000 žmonių maždaug 130 nausėdijų Vakarų krante, kurias palestiniečiai ir didžioji dalis tarptautinės bendruomenės laiko kliūtimi taikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius