Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Izraelio kariuomenė per reidus Vakarų Krante nušovė 3 palestiniečius

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį per reidus okupuotame Vakarų Krante nušovė tris palestiniečius, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos pareigūnai.
Jaunimas Vakarų Krante Izraelio pajėgų reidą pasitiko akmenimis
Jaunimas Vakarų Krante Izraelio pajėgų reidą pasitiko akmenimis / „Zuma press“/„Scanpix“

Tai dar vienos pastaraisiais mėnesiais intensyvėjančio smurto tarp izraeliečių ir palestiniečių aukos.

Izraelio kariuomenė, kuri nuo praėjusių metų pradžios kone kasnakt rengia reidus šioje teritorijoje, pranešė, kad kariai, kurie prieš aušrą įžengė į Kalandijos pabėgėlių stovyklą areštuoti įtariamųjų, buvo apmėtyti akmenimis ir betono luitais. Reaguodami kariai pradėjo šaudyti į palestiniečius ant stogų.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad čia žuvo 41 metų Samiras Aslanas.

Jo sesuo Noura Aslan sakė, kad Izraelio saugumo pajėgos 2 val. 30 min. įsilaužė į jų namus areštuoti S.Aslano 18-mečio sūnaus Ramzi. Išvedant Ramzi jo tėvas nuskubėjo ant stogo pažiūrėti, kas vyksta, ir po kelių akimirkų izraeliečių snaiperis šovė jam į nugarą, sakė N.Aslan.

Pasak jos, S.Aslano žmona iškvietė greitąją pagalbą, bet kariuomenė iš pradžių neleido medikams privažiuoti prie namo. Kraujuojantį S.Aslaną šeima nunešė laiptais žemyn ir šaukėsi pagalbos. Greitosios pagalbos automobilis jį paėmė po maždaug 20 minučių.

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį taip pat surengė reidą Vakarų Kranto šiaurėje, į pietus nuo neramaus Džanino miesto esančiame Kabatijos miestelyje, kur apsupo vieną namą. Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad izraeliečių kariai čia nušovė 25 metų Habibą Kamilą ir 18 metų Abdel Hadi Nazalą.

Izraelio kariuomenė į Kabatiją įžengė areštuoti išpuolių planavimu įtariamo palestiniečio Muhammado Alaunos. Kariuomenė nurodė, kad kariai reido metu šaudė į palestiniečius, įskaitant vyrą, bandžiusį pabėgti su M.Alaunu, iš savo automobilio į karius šaudžiusį asmenį ir akmenis svaidžiusių palestiniečių grupę. Kol kas neaišku, ką H.Kamilas darė, kai buvo nušautas.

Po ketvirtadienio incidentų šiemet Vakarų Krante žuvusių palestiniečių skaičius padidėjo iki devynių. Trečiadienį per atskirus incidentus žuvo du palestiniečiai; vienas jų – per Izraelio kariuomenės reidą Vakarų Kranto šiaurėje, o kitas – po to, kai aštriu daiktu sužeidė izraelietį vienoje pietinėje gyvenvietėje.

Izraelis savo kariuomenės reidus suintensyvino pernai pavasarį, po virtinės palestiniečių išpuolių prieš izraeliečius, pareikalavusių 19 gyvybių. Izraelis sako šiomis operacijomis siekiantis išardyti kovotojų tinklus ir užkirsti kelią išpuoliams. Palestiniečiai jas laiko 55 metus trunkančios Izraelio okupacijos įtvirtinimu.

Reidai smarkiai padidino įtampą ir pakurstė palestiniečių išpuolių bangą praėjusį rudenį, kai žuvo 10 izraeliečių. 2022 metais nuo izraeliečių ugnies Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje žuvo beveik 150 palestiniečių, nurodo izraeliečių teisių gynimo grupė „B'Tselem“. Praėję metai buvo kruviniausi nuo 2004-ųjų.

Praėjusį mėnesį dirbti pradėjusi naujoji premjero Benjamino Netanyahu vyriausybė, kuri yra turbūt labiausiai nutolusi į politinio spektro dešinę per visą Izraelio istoriją, pakurstė nuogąstavimus dėl karinės eskalacijos 1967-aisiais okupuotame Vakarų Krante.

Izraelis Vakarų Krantą, Gazos Ruožą ir Rytų Jeruzalę – teritorijas, kurių palestiniečiai nori savo būsimai valstybei, – užėmė per 1967-ųjų Šešių dienų karą. Nuo to laiko Izraelis Vakarų Krante, maždaug 130 gyvenviečių, apgyvendino 500 tūkst. naujakurių. Žydų gyvenvietes palestiniečiai ir didelė tarptautinės bendrijos dalis laiko kliūtimi taikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius