Izraelio premjeras dėl teismo sprendimo atleido ministrą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu sekmadienį, po anksčiau paskelbto Aukščiausiojo Teismo nuosprendžio iš pareigų atleido vieną savo naujai suformuotos vyriausybės ministrą.
Aryehus Deri
Aryehus Deri / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Su skaudančia širdimi, dideliu liūdesiu ir nepaprastai sunkiu jausmu esu priverstas perkelti jus iš ministro pareigų vyriausybėje“, – B.Netanyahu sakė Aryehui Deri vyriausybės posėdyje, sakoma premjero biuro pranešime.

Ultraortodoksų žydų partijos „Shas“ lyderis praėjusį mėnesį buvo paskirtas sveikatos ir vidaus reikalų ministru pagal koalicinį susitarimą, sudarytą po lapkričio 1 dieną Izraelyje įvykusių rinkimų.

Trečiadienį Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad B.Netanyahu „privalo atleisti Deri iš užimamų pareigų“ dėl praėjusiais metais priimto apkaltinamojo nuosprendžio dėl mokesčių vengimo.

Teisėjai teigė, kad A.Deri sudarė įspūdį, jog ketina pasitraukti iš politikos, kad gautų švelnesnę bausmę.

Politikos veteranas buvo nubaustas 180 000 šekelių (49 tūkst. eurų) bauda ir atsisakė parlamento nario mandato. Bet lapkričio 1 dieną Izraelyje vykusiuose rinkimuose jis vėl kandidatavo.

Praėjusį mėnesį įstatymų leidėjai priėmė teisės aktą, pagal kurį ministru gali dirbti visi asmenys, nuteisti už nusikaltimus, bet neatlikę laisvės atėmimo bausmės.

Teismo sprendimo santraukoje teigiama, kad A.Deri paskyrimas „negali būti paliktas galioti“, nes jis buvo „itin nepagrįstas“.

B. Netanyahu sekmadienį pareiškė, kad sprendimas, leidžiantis B.Deri partijai „Shas“ likti vyriausybėje, „ignoruoja žmonių valią“.

Premjeras pridūrė, kad stengsis rasti bet kokį teisėtą būdą, kaip A.Deri galėtų toliau „prisidėti prie Izraelio valstybės“.

Per dešimtmečius trukusią karjerą A.Deri užėmė keletą ministro postų, taip pat po septynerių metų draudimo, kai 2000-aisiais jis buvo nuteistas trejų metų laisvės atėmimo bausme už kyšio ėmimą. Visgi už gerą elgesį ji buvo sumažinta trečdaliu.

B.Netanyahu, kuris jau yra ilgiausiai pareigas einantis Izraelio ministras pirmininkas, grįžo į postą vadovaudamas ultraortodoksų partijų koalicijai ir kraštutinių dešiniųjų aljansui.

Jis pats šiuo metu teisiamas dėl kyšininkavimo, sukčiavimo ir piktnaudžiavimo pasitikėjimu, tačiau šiuos kaltinimus neigia.

Sausio pradžioje vyriausybė pristatė plataus užmojo teismų sistemos pertvarkymo darbotvarkę, kuri sukėlė masinius protestus.

Dešimtys tūkstančių izraeliečių šeštadienį Tel Avive mitingavo prieš prieštaringai vertinamus planus, įskaitant didesnių galių suteikimą įstatymų leidėjams skiriant teisėjus ir Aukščiausiojo Teismo sprendimų nepaisymą.

Izraelyje, kuris neturi konstitucijos, Aukščiausiasis Teismas šiuo metu turi įgaliojimus panaikinti įstatymus, kuriuos laiko diskriminaciniais ar nepagrįstais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius