Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis pagerbė žuvusiųjų per karus karių ir civilių atminimą

Izraelis trečiadienį minėdamas Kritusių karių atminimo dieną pagerbė per karus ir kovotojų išpuolius žuvusius savo karius ir civilius – dvi minutes visoje šalyje gaudė sirenos, o piliečiai akimirkai atsitraukė nuo įprastų darbų.
Naftali Bennettas
Naftali Bennettas / AFP/ „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Karas Izraelis

Kapinėse vyko atminimo ceremonijos ir poezijos skaitymai, minint daugiau nei 24 tūkst. žmonių, žuvusių per Izraelio konfliktus, atminimą. Vėliau prasidėsiantys vakarėliai ir parodomieji karo lėktuvų skrydžiai taps įžanga į artėjantį Nepriklausomybės dienos minėjimą. Penktadienį bus minimos 74-osios nepriklausomos žydų valstybės įkūrimo metinės.

„Broliai ir seserys, jeigu mes nebūsime vieningi, mūsų nebus visai. Mes negalėsime egzistuoti kaip nesutariančios gentys, o tik kaip margaspalvė, bet vieninga tauta, – ministras pirmininkas Naftali Bennettas sakė trečiadienį per ceremoniją nacionalinėse kapinėse ant Theodoro Herzlio kalvos Jeruzalėje. – Mes visi esame partneriai. Mes visi čia drauge turime vieną likimą, vieną misiją.“

Praėjusią savaitę Izraeliui minint 6 mln. per Holokaustą žuvusių žydų atminimą N. Bennettas prašė izraeliečių susilaikyti nuo tarpusavio kovų net tokio didelio susiskaldymo jo vadovaujamoje vyriausybėje metu. Jis kalbėjo ne tik apie neseniai atsinaujinusią įtampą santykiuose su palestiniečiais, bet ir apie savo asmeninę patirtį.

Pastarosiomis dienomis jo šeima sulaukė dviejų atskirų grasinimų mirtimi. Atsiųstuose paketuose greta kulkų buvo reikalavimas atsistatydinti.

Pasak N. Bennetto, išsaugoti nacionalinę vienybę yra Izraelio „pareiga“ kritusiesiems.

Kritusių karių atminimo dieną gedinčios šeimos lanko kapines ir dalyvauja atminimo ceremonijose. Per televiziją ir radiją skamba liūdna muzika, rodomos pamaldų transliacijos ir dokumentiniai filmai apie žuvusius karius.

Kaip ir kasmet, visoje šalyje sugaudus sirenoms akimirkai apmirė žmonių gyvenimas. Pėstieji ir vairuotojai trumpam sustojo gatvėse, daugelis žmonių išlipo iš savo transporto priemonių, kad nuleidę galvas ir tylėdami pagerbtų aukas.

Izraelis nuo jo įkūrimo 1948 metais kariavo keletą karų su kaimyninėmis arabų šalimis. Jis atlaikė du palestiniečių sukilimus ir daugybę kruvinų kovotojų išpuolių. Atminimo dieną taip pat pagerbiami daugiau nei 3 tūkst. žmonių, žuvusių per kovotojų išpuolius.

Kasmetinė aukų pagerbimo ceremonija vyko artėjant 11 dienų karo su Gazos Ruožą kontroliuojančiais palestiniečių islamistais metinėms, taip pat atsinaujinus palestiniečių išpuoliams, Izraelio pajėgų reidams Vakarų Krante bei Izraelio policijos ir palestiniečių susirėmimams Jeruzalėje, Al Aksos mečetės komplekse. Ant kalvos Jeruzalės senamiestyje stovinti mečetė yra trečia pagal svarbą šventa islamo vieta. Tai taip pat švenčiausia judaizmo vieta, žydų vadinama Šventyklos kalnu, nes ten kadaise stovėjo bibliniai judėjų maldos namai.

Pirmadienį palestiniečių kovotojų grupė „Hamas“ prisiėmė atsakomybę už praėjusią savaitę įvykdytą išpuolį Vakarų Krante, kai prie įvažiavimo į žydų naujakurių gyvenvietę buvo nušautas izraelietis apsaugininkas. Tai buvo pirmas kartas, kai „Hamas“ prisiėmė atsakomybę už išpuolį prieš izraeliečius okupuotame Vakarų Krante nuo 2018 metų.

Palestiniečiai mini savo Katastrofos (arab. Nakba) pradžios metines, kai kuriantis Izraelio valstybei daugiau kaip 700 tūkst. jų tautiečių buvo išvaryti arba priversti palikti namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius