-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įžūlus melas: kulkų suvarpyta greitoji iš Ukrainos fronto tėra dekoracija

Socialiniuose tinkluose plinta ciniška melagiena. Tvirtinama, kad Vilniuje, Vinco Kudirkos aikštėje, eksponuojamas kulkų ir sviedinių nuolaužų apgadintas Charkivo srities Derhačių centrinės ligoninės medikų automobilis tėra klastotė. Neva, toks automobilis jau per senas, kad galėtų tarnauti pervežant ligonius, o tai esą reiškia, kad ir apšaudytas jis buvo „savų“. Tačiau tai nėra tiesa.
Sušaudytas greitosios pagalbos automobilis iš Ukrainos
Sušaudytas greitosios pagalbos automobilis iš Ukrainos / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Ant tiek negerbti Lietuvos žmonių ir juos laikyti tokiomis kvailomis, bukomis avimis?! Juk valdžia akivaizdžiai ir naglai jau pradėjo meluoti ir tyčiotis! Iš kur tas metalo laužas? Iš pirmo pasaulinio atvyko? Ukrainoje tokių greitųjų jau n metų nenaudoja, kaip ir Lietuvoje“, – buvo pasipiktinta socialinio tinklo „Facebook“ įraše, kuris sulaukė nemažai patiktukų ir pasidalijimų (kalba netaisyta).

Taip pat internautams užkliuvo ir tai, kad greitosios pagalbos numeris ant mašinos korpuso nurodytas 03, kai „Ukrainoje veikia 112 ir greitosios numeris 103“.

Komentatoriai spėjo, kad tai – pastaruoju metu pagalba Ukrainai užsiimančio komiko Olego Šurajevo „pokštas“ – tokios išvados buvo padarytos pamačius, kad jis pozavo prie kulkomis suvarpyto automobilio.

Iš kur automobilis?

Kaip teigiama Ukrainos ambasados išplatintame pranešime, pirmą kartą šis apšaudytas greitosios pagalbos automobilis pristatytas kovo 7 dieną Kyjive, Michailivska aikštėje, dabar jis stovi Vilniuje, po to bus vežamas į Rygą, Taliną, Varšuvą, Briuselį, Berlyną ir kitus miestus, kad kuo daugiau Europos valstybių gyventojų pamatytų Rusijos kariuomenės karo nusikaltimų Ukrainoje įrodymus.

Pasak akcijos iniciatorių, sušaudytas greitosios pagalbos automobilis tapo vienu iš Rusijos okupantų žiaurumo prieš civilius gyventojus simbolių.

Prasidėjus Rusijos plataus masto įsiveržimui į Ukrainą ir užpuolikams laikinai okupavus Charkivo srities kaimus bei miestelius, šis automobilis naudotas žmonių evakuacijai iš pavojingiausių vietų.

„Tai buvo vienintelis keturiais ratais varomas greitosios pagalbos automobilis, galėjęs bekele, esant blogam orui, pasiekti net atokiausius srities kampelius. Tačiau po apšaudymų automobilis buvo visiškai sugadintas, o jo vairuotojas sunkiai sužeistas. Dėl to daugelis žmonių neteko galimybės gauti skubią medicininę pagalbą“, – rašoma pranešime.

Tai ne pokštas

15min susisiekus su viena iš projekto organizatorių, šiuo metu Ukrainoje esančia Olena Fedorova, ši paaiškino, kad būtent šis greitosios pagalbos automobilis tikrai buvo eksploatuojamas.

Be to, mažiausiai du analogiški automobiliai iki šiol naudojami rajono reikmėms.

Vieną jų – naudojamą elektros taisymo darbams – moteriai pavyko nufilmuoti.

VIDEO: Tarnybinis automobilis Ukrainoje

„Specialiai vakar važiavau būtent į tą teritoriją, kurioje ir buvo apšaudytas į Lietuvą atgabentas automobilis. Nufilmavau tokį patį automobilį, liaudiškai vadinamą „buchanka“. Net pasakiau garsiai, kad štai 13 balandžio, 2023 metai, važiuoja va toks tarnybinis automobilis. Dalį laiko gyvenu Lietuvoje ir esu nugirdusi abejonių, kad negi tikrai gali pas mus važinėti tokie automobiliai. Todėl nufilmavau“, – sakė O.Fedorova.

Ji paaiškino dėl ko apšaudyta greitoji galėjo sukelti klausimų.

„Šią greitąją apšaudė kažkur praėjusių metų balandį. Automobilis taip ir liko stovėti po atviru dangumi, merkiamas lietaus ir sniego, todėl aprūdijo. Šiek tiek „pasidarbavo“ ir vietiniai, kurie nuo jo nulupo keletą dalių. Todėl jis ir yra tokios apgailėtinos būklės“, – kalbėjo aktyvistė.

O.Fedorova akcentavo, kad itin skurdžiai gyvenančiuose Ukrainos regionuose, ypač karo metu, ir taip kyla nemažai sunkumų – kartais trūksta net būtiniausių medicinos priemonių. Todėl vietos ligoninės neturi iš ko pildyti automobilių parko.

„Reikėtų suprasti, kad tai labai skurdžiai gyvenantis regionas. Ten itin sunku nuvykti į kai kurias sunkiai pravažiuojamas vietoves. O tai, visgi, yra pravažus automobilis.

Jei kalbėtume apie kokius užsienio gamybos automobilius, tai ten yra arba priekiniai, arba galiniai varomieji ratai. Tokie dažnai klimpsta. Jie tiesiog nepritaikyti tokioms vietovėms, kur tenka vykti šios srities medikams“, – paaiškino O.Fedorova.

Jai taip pat pavyko balandžio 14 dieną nufotografuoti analogiško modelio greitosios pagalbos automobilį, vis dar riedantį šalies gatvėse ir padedantį gelbėti gyvybes.

15min skaitytojo nuotr./Greitosios pagalbos automobilis Ukrainoje
15min skaitytojo nuotr./Greitosios pagalbos automobilis Ukrainoje

Ne toks ir antikvariatas

Susisiekus su pagalbą Ukrainai nuolat inicijuojančiu O.Šurajevu, šis patikino, kad eksponuojamas sušaudytas automobilis tikrai nėra pokštas.

„Labai keista, kad kažkas galėtų taip galvoti. Kad būnant karo zonoje, taip staiga rastų laiko prakišinėti kažkam kažkokius bajerius. Ukrainiečiams ne tas dabar tikrai rūpi“, – stebėjosi pašnekovas.

O.Šurajevas paaiškino, kad parodyti Europos visuomenei sušaudytą greitosios pagalbos automobilį jo inicijuotam „1K paramos fondui“ pasiūlė partneriai iš Charkivo.

„Jų prašymu mes apmokėjome automobilio pervežimą tralu iki Lietuvos. Susitariau su savivaldybe, rašiau prašymą oficialų, kad būtų leidžiama jį eksponuoti vienoje miesto aikščių“, – apie automobilio kelią kalbėjo vienas akcijos iniciatorių.

O.Šurajevas patikslino, kad medikų automobilis buvo apšaudytas netoli Rusijos pasienio.

Jis taip pat pateikė automobilio registracijos dokumentus, kuriuose nurodyta, kad šis – 2003 metų gamybos.

Paklausti, dėl ko greitosios medicininės pagalbos automobiliai periferijoje taip skiriasi nuo didmiesčių centrų, pašnekovai detalizavo.

O.Fedorova paaiškino, kad skirtingose Ukrainos vietose rieda skirtingi medicininės pagalbos automobiliai.

„Vienas kitam netrukdo – Kyjive, kituose didmiesčiuose tikrai turime tokių greitųjų, kurios panašios į įprastai europiečiams matomas. Tuo metu periferijoje turime tai, ką turime. Labai dėl to gaila. Nuolat kalbu, kad ši situacija turi pasikeisti. Bet karo metu to nepadarysi taip paprastai“, – tvirtino pašnekovė.

O.Šurajevas akcentavo, kad vykstant karui ir prireikus evakuoti ligonius, ukrainiečiai bando pasitelkti visas įmanomas priemones, kurios galėtų padėti tą padaryti.

„Tokie greitosios pagalbos automobiliai, ypač kaimuose, buvo pigiausias ir paprasčiausias sprendimas. Jie užpirkti maždaug dar prezidento Kučmos valdymo laikais, tai nenustebčiau, jog iš tos pačios Rusijos.

O dabar, kai vyksta karas, tai nėra kažkokios prabangos spręsti, kuo evakuoti žmones, kuriems tai gyvybės ir mirties klausimas. Gabenami net civilių transporto priemonėmis“, – kalbėjo O.Šurajevas.

Pasitelkiamos visos priemonės

Jo vadovaujamas „1K paramos fondas“ nuolat už suaukotas lėšas perka ir gabena į Ukrainą greitosios pagalbos automobilius.

Anot O.Šurajevo, vykstant karui ne visuomet pavyksta juos aprūpinti naujausia įranga.

„Galima greitosios pagalbos mašiną surinkti už 50 tūkst. eurų su visa naujausia įranga, o galima surinkti ir padėvėtą, su ne visai pilnais komplektais, bet tai irgi gelbės gyvybes, už 10 tūkst. eurų. Dar kartą kartoju – vyksta karas“, – pabrėžė pagalbos Ukrainai iniciatorius.

Projekto tikslas – padėti surinkti lėšų greitosios medicinos pagalbos automobiliams įsigyti nukentėjusių bendruomenių poreikiams deokupuotose Ukrainos teritorijose.

O.Šurajevo fondas į Ukrainos frontą nusiuntė jau ne vieną greitosios pagalbos automobilį.

„Akivaizdu, kodėl mes norėjome parodyti tą automobilį. Vyksta karas ir jis yra realus, Rusija nesilaiko jokių tarptautinių konvencijų ir apšaudo net medikų automobilius. Civiliai apšaudomi realiai, realiai vyksta nesilaikymas žaliųjų koridorių“, – komentavo pašnekovas.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius