-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Bidenas prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu: „Demokratija nugalėjo“

Demokratas Joe Bidenas trečiadienį buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu per iškilmingą ceremoniją ant Kapitolijaus laiptų.

Prieš vidurdienį vietos (19 val. Lietuvos) laiku 78 metų J.Bidenas ištarė prezidento priesaiką padėjęs ranką ant Biblijos. Jį prisaikdino Aukščiausiojo Teismo pirmininko Johnas Robertsas. Jis pasižadėjo „išlaikyti, saugoti ir ginti Jungtinių Valstijų konstituciją“.

Kiek anksčiau priesaiką davė viceprezidentė Kamala Harris. 56 metų K.Harris tapo pirmąja moterimi, juodaode ir pirmuoju azijiečių kilmės asmeniu, užėmusiu JAV viceprezidento postą.

VIDEO: JAV prezidentas J.Bidenas: „Dar kartą pasimokėme, kokia brangi yra demokratija“

Prieš savo inauguraciją J.Bidenas žadėjo „naują dieną“ Jungtinėms Valstijoms po ketverių audringų D.Trumpo, priėmusio neįtikėtiną sprendimą nedalyvauti inauguracijoje, prezidentavimo metų.

Ovacijų sulaukęs J.Bidenas iš pradžių padėkojo susirinkusiems ir iškart pareiškė: „Tai Amerikos diena. Tai demokratijos diena.“

„Ginsiu Konstituciją. Ginsiu mūsų demokratiją. Ginsiu Ameriką. Ir viską duosiu jums – viską, ką darau jums tarnaudamas, galvodamas ne apie galią, o apie galimybes.

Ne dėl asmeninių interesų, o dėl visuomenės gerovės. Ir kartu mes rašysime Amerikos vilties, o ne baimės, vienybės, o nes susiskaldymo istoriją. Šviesos, o ne tamsos. Padorumo ir orumo, meilės ir susitaikymo, didybės ir gerumo“ istoriją“, - kalbėjo J.Bidenas.

„Vėl supratome, kokia brangi demokratija. Ir šią valandą, draugai, demokratija nugalėjo“, – kalbėjo 46-asis JAV prezidentas, omenyje turėdamas sausio 6-osios Kapitolijaus šturmą.

J.Bidenas taip pat tvirtino, kad Amerika turi kovoti su baltųjų rasės pranašumo šalininkais, taip tapdamas pirmuoju prezidentu, kuris apie tokį judėjimą užsiminė per savo inauguracinę kalbą.

Jungtinės Valstijos susiduria su „politinio ekstremizmo, baltųjų viršenybės šalininkų judėjimo, vidaus terorizmo iškilimu, kuriam turime duoti atkirtį ir kurį mes įveiksime“, pabrėžė jis.

Kaip ir prognozuota, J.Bidenas paragino šalį vienytis: „Tai istorinis krizės ir iššūkių momentas, ir vienybė yra kelias į priekį.“

„Žinau, kad kalbėjimas apie vienybę kai kam gali skambėti kaip kvaila fantazija. Žinau, kad jėgos, kurios mus skaldo, yra tikros ir galingos. Taip pat žinau, kad jos nėra naujos. Vienybė yra kelias į priekį“, – kalbėjo J.Bidenas, Amerikos istoriją pavadinęs „nuolatine kova“ tarp šalies išpažįstamų vertybių ir realybės.

„Politika neturi būti siautėjančiu gaisru, kuris naikina viską savo kelyje. Kiekvienas nesutarimas neturi tapti visuotinio karo priežastimi. Turime atmesti kultūrą, kurioje faktais manipuliuojama ir faktai net kuriami“, – teigė J.Bidenas.

Skyrė naujasis JAV prezidentas dėmesio ir pažadui Amerikos sąjungininkams pasaulyje: „Atgaivinsime mūsų aljansus ir vėl bendrausime su pasauliu – kad atremtume ne vakardienos, o dabartinius ir rytdienos iššūkius.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno inauguracijos ceremonija
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bideno inauguracijos ceremonija

„Dirbsiu su visu pasauliu, kad spręstume problemas, likusias praeityje, o problemas, su kuriomis susiduriame šiandien, taip pat iškilsiančias rytoj“, – sakė jis.

„Štai mano žinia esantiems už mūsų sienų. Amerika patyrė išbandymą, ir mes po jo tapome stipresni“, – pabrėžė J.Bidenas.

Ši žinia labai skyrėsi nuo jo pirmtako D.Trumpo izoliacionistinės politikos, kurios šūkis buvo „Pirmiausiai – Amerika“.

„Būsime lyderiai ne tik savo galia, bet ir pavyzdžiu“, – pabrėžė J.Bidenas, iš viso kalbėjęs 21 minutę.

Sakydamas inauguracijos kalbą J.Bidenas taip pat pagerbė tylos minute 400 tūkst. amerikiečių, tapusių koronaviruso aukomis, ir perspėjo, kad šalis galbūt žengia į pražūtingiausią pandemijos etapą.

„Mums reikia visų misų stiprybės, kad atlaikytume šią tamsią žiemą. Žengiame galbūt į patį sunkiausią ir pražūtingiausią viruso [epidemijos] laikotarpį“, – pabrėžė naujasis lyderis.

J.Bidenas yra seniausias prezidentas JAV istorijoje ir tik antras katalikas valstybės vadovas pradėjo eiti pareigas šaliai susidūrus su virtine didžiulių iššūkių – visu pirma, tebesiaučiančia COVID-19 pandemija.

Vašingtono centras pavirto distopine tvirtove, kur buvo dislokuota apie 25 tūkst. Nacionalinės gvardijos narių, kuriems buvo pavesta neleisti pasikartoti sausio 6-ąją įvykdytai atakai, per kurią žuvo penki žmonės. Aukščiausiasis Teismas trečiadienio rytą pranešė, kad buvo gautas grasinimas susprogdinti bombą.

K.Harris – imigrantų iš Indijos ir Jamaikos duktė – tapo aukščiausias pareigas einančia moterimi JAV istorijoje, taip pat pirmąja tamsiaode viceprezidente.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamalos Harris priesaika
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamalos Harris priesaika

Ją ir jos vyrą Dougą Emhoffą – pirmąjį Amerikos „antrąjį poną“ – į inauguraciją palydėjo juodaodis Kapitolijaus policijos pareigūnas Eugene'as Goodmanas, kuris, pelnęs pagarbą už savo veiksmus, kai prieš dvi savaites nuviliojo riaušininkų minios nuo Senato rūmų, kaip matoma žaibiškai išpopuliarėjusiame vaizdo įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius