Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 20 /11:35

J.Bidenas smerkia „neatsakingas“ D.Trumpo pastangas užginčyti JAV rinkimų rezultatus

Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį apkaltino prezidentą Donaldą Trumpą atvirai kenkiant demokratijai, kai valstybės vadovo pastangos užginčyti rinkimų rezultatus teismuose sulaukė naujo smūgio, perskaičiavus balsus Džordžijoje ir patvirtinus demokrato pergalę.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“ nuotr.

D.Trumpas atsakingas už „neįtikėtinai žalingus signalus, siunčiamus likusiam pasauliui apie demokratijos funkcionavimą“, J. Bidenas sakė žurnalistams Delavero valstijoje, kurioje jis gyvena.

D.Trumpas iki šiol atsisako pripažinti pralaimėjęs lapkričio 3-ąją vykusius rinkimus, nors oponentas jį lenkia daugiau kaip 6 mln. balsų.

J.Bidenas taip pat yra įgijęs pranašumą Rinkikų kolegijoje, sprendžiančioje, kas ateinančius ketverius metus dirbs Baltuosiuose rūmuose. D.Trumpas dabar turi 232 rinkikų balsus, o jo varžovas demokratas – 306, laimėjęs penkiose valstijose, kuriose prieš ketverius metus triumfavo respublikonas.

Tarp jų buvo Džordžija, kurioje ketvirtadienį baigtas balsų perskaičiavimas rankiniu būdu patvirtino, jog J.Bidenas tapo pirmuoju per beveik tris dešimtmečius demokratų kandidatu į prezidentus, laimėjusiu šioje pietinėje valstijoje.

Perskaičiavimas, kurio rezultatai buvo paskelbti Džordžijos valstijos sekretoriaus Brado Raffenspergerio tinklalapyje, rodo, kad J.Bidenas laimėjo 12 284 persvara. Pirminis balsų skaičiavimas rodė, kad demokratas turėjo apie 14 tūkst. balsų persvarą.

D.Trumpo kampanijos teisinė konsultantė Jenna Ellis sukritikavo šiuos rezultatus ir pažadėjo, kad teisinė kova bus tęsiama.

„Šis vadinamasis rankinis perskaičiavimas vyko lygiai kaip tikėjomės, nes Džodžija tiesiog perskaičiavo visus neteisėtus balsalapius“, – teigė ji ir pridūrė, kad D.Trumpo kampanija ketina „pasitelkti visas teisėtas priemones“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Iš pradžių skelbęs nepagrįstus pareiškimus apie didelio masto rinkimų klastojimą D.Trumpas dabar, regis, pakeitė strategiją ir prašo valstijas ignoruoti rinkėjų valią.

Mičigane D.Trumpas paskambino vienai respublikonei, vadovaujančiai anksčiau buvusiai mažai žinomai komisijai. Ši pareigūnė sakė norinti atšaukti savo pateiktą rinkimų rezultatų patvirtinimą vienoje tvirtai demokratus palaikiusioje apygardoje, kuriai priklauso Detroito didmiestis, dominuojamas juodaodžių.

„Jis pasidomėjo, kad įsitikintų, jog esu saugi, kai pamatė/išgirdo apie grasinimus ir doksavimą [grasinimus paviešinti asmeninę informaciją]“, – laikraščiui „Detroit Free Press“ sakė Veino apygardos agitatorių tarybos pirmininkė Monica Palmer , turėdama galvoje jos asmeninę informaciją, paviešintą per socialinius tinklus.

Kaip pranešama, D.Trumpas taip pat pakvietė Mičigano respublikonus įstatymų leidėjus į Baltuosius rūmus, nors jo kampanija atsiėmė ieškinį federaliniams teismams, kurių buvo prašoma užblokuoti šios valstijos balsavimo rezultatų galutinį patvirtinimą.

J.Bidenas Mičigane laimėjo 155 tūkst. balsų persvara. Šis balsų skirtumas buvo daugiau kaip dešimteriopai didesnis, palyginus su D.Trumpo pergale šioje valstijoje 2016 metais.

Paklaustas apie D.Trumpo pokalbius su valstijų pareigūnas J.Bidenas sakė, kad tai yra „dar vienas incidentas, kai jis pateks į istoriją kaip vienas neatsakingiausių prezidentų per Amerikos istoriją“.

„Sunku suvokti, kaip mąsto šis žmogus, – pripažino J.Bidenas. – Esu tikras, kad jis žino nelaimėjęs, kad nelaimės – ir kad mes būsime prisaikdinti sausio 20-ąją.“

Nauji D.Trumpo kampanijos kaltinimai

Anksčiau ketvirtadienį D.Trumpas nusiuntė savo advokatą Rudy Giuliani į spaudos konferenciją, kurioje šis perskaitė rašytinius parodymus apie esą nesąžiningą rinkimų veiklą virtinėje valstijų ir informavo, kad D.Trumpo rinkimų štabas pateiks naują skundą Džordžijoje.

Buvęs Niujorko meras R.Giuliani įžūliai kaltino demokratus, kad jie yra „sukčiai“, užsiėmę didžiulio masto klastojimu keliose rinkimams svarbiose valstijose, kad „pavogtų rinkimus iš Amerikos žmonių“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rudy Giuliani

„Atmetus Veino apygardą, keičiasi rinkimų rezultatai Mičigane“, – sakė D.Trumpo asmeninis advokatas, spaudos konferencijos metu ne kartą braukęs prakaitą nuo kaktos. Vienu metu ant jo smilkinio buvo galima pastebėti riedančius tamsios spalvos lašus, tikriausiai – nuo plaukų dažų.

R.Giuliani ir kitiems D.Trumpo advokatams dėstant kaltinimus, įskaitant pareiškimus apie galimą komunistų įsivėlimą, prezidentas, tikriausiai stebėdamas tai per televizorių, žarstė jiems pagyras tviteryje už tai, kad iškelia į viešumą šį „akivaizdaus sukčiavimo per rinkimus reikalą“.

Chrisas Krebsas, vyriausiasis rinkimų saugumo pareigūnas, kurį D.Trumpas atleido, kai šis pavadino lapkričio 3-iosios rinkimus saugiausiais per Amerikos istoriją, tviteryje parašė, kad ta spaudos konferencija buvo „pavojingiausios 105 televizijos minutės per Amerikos istoriją“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Krebsas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chrisas Krebsas

„Darbas atliktas“

Džordžijoje perskaičiuojant balsus buvo aptikta tam tikrų neatitikimų tradiciškai respublikonus palaikančiose apygardose, sakė valstijos rinkimų organizavimo vadovas Gabrielis Sterlingas, padėjęs stebėti vadinamąjį rizikos lygio auditą.

„Gera žinia – auditas atliko savo darbą. Jo metu buvo rasti visi tie balsai“, – sakė jis televizijai „Fox News“.

Teigiama, kad neatitikimus nulėmė ne sukčiavimas, o žmogaus klaida. Turimos omenyje atminties kortelės, kurios nebuvo nuskaitytos Daglaso ir Voltono apygardose, daugiau kaip 2 700 Fajeto apygardoje dingusių balsų, taip pat 2 600 nenuskaitytų balsalapių iš Floido apygardos.

B.Raffenspergeris, kuris, kaip ir G.Sterlingas, yra respublikonas, prieš rezultatų paskelbimą sakė, jog didelio masto sukčiavimo nebūta.

Džordžija dėmesio centre yra ne tik dėl balsų perskaičiavimo. Sausio 5-ąją valstijoje vyks antrasis rinkimų į Senatą ratas. Džordžijai išrinkus du savo atstovus paaiškės, kuri partija kontroliuos Kongreso aukštuosius rūmus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius