-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Boltonas netiki, kad Rusija išduotų kibernetinėmis atakomis įtariamus žvalgybininkus

Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas sako, kad dvylikai Rusijos karinės žvalgybos pareigūnų pateikti kaltinimai dėl prieš Demokratų partiją įvykdytas kibernetines atakas per 2016 metų rinkimus sustiprina prezidento Donaldo Trumpo pozicijas prieš pirmadienį Helsinkyje įvyksianti susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Johnas Boltonas
Johnas Boltonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

ABC televizijos kanalo laidai „This Week“ J.Boltonas sekmadienį sakė, kad rusams pateikti kaltinimai rodo, kad Amerikos teisingumo sistema žino apie rusų kišimąsi į JAV prezidento rinkimus.

Jo teigimu, D.Trumpas dabar V.Putinui gali pasakyti, kad „tai yra rimtas klausimas, kurį turime aptarti“. D.Trumpas pats yra sakęs, kad kels šį klausimą per susitikimą su Rusijos kolega.

J.Boltonas taip pat pridūrė manąs, kad „sunku pagalvoti“, jog Rusijos žvalgybos pareigūnai galėtų įvykdyti tokią operaciją be V.Putino žinios.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais skeptiškai vertina galimybes, kad Rusija išduotų Jungtinėms Valstijoms kibernetinėmis atakomis kaltinamų 12 savo piliečių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas

„Būtų kvaila D.Trumpui reikalauti to, ko jis negali pasiekti teisėtu būdu, – sakė J.Boltonas. – Rusija turi savo pozicija, ir ją galima priimti arba ne: jų Konstitucija draudžia išduoti Rusijos piliečius.“

Anksčiau šią savaitę JAV apkaltino 12 Rusijos žvalgybos pareigūnų kišimusi į 2016-aisiais vykusius Amerikos prezidento rinkimus.

Generalinio prokuroro pavaduotojo Rodo Rosensteino paskelbtus kaltinimus parengė specialusis prokuroras Robertas Muelleris – buvęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius, tiriantis numanomą Rusijos kišimąsi į 2016-ųjų rinkimų kampaniją.

Kaip žurnalistams pareiškė R. Rosensteinas, Rusijos kariuomenės pareigūnai kaltinami „sąmokslu kištis į 2016-ųjų prezidento rinkimus“ – prieš balsavimą įsilaužus į Demokratų partijos elektroninio pašto serverius bei kitais žalingais veiksmais.

„Vienuolikai kaltinamųjų pateikti kaltinimai dėl sąmokslo įsilaužti į kompiuterius, pavogti dokumentų ir paviešinti šiuos dokumentus, siekiant paveikti rinkimus“, – nurodė jis.

„Vienam šių kaltinamųjų – ir 12-ajam rusui – pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo įsilaužti į organizacijų, dalyvavusios organizuojant rinkimus, kompiuterius“, – pažymėjo pareigūnas.

R.Rosensteinas pridūrė, kad informavo D.Trumpą apie tokį sprendimą prieš penktadienį paskelbiant kaltinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius