-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 06 18 /17:13

J.Kaczynskis: šįmet įvykdyta kiberataka prieš lenkų politikus buvo surengta iš Rusijos

Anksčiau šiemet įvykdyta kibernetinė ataka prieš įtakingus Lenkijos politikus buvo surengta iš Rusijos, penktadienį pareiškė lenkų dešiniojo sparno valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų tarnybų ir mūsų sąjungininkų slaptųjų tarnybų analizės leidžia mums vienareikšmiškai pasakyti, kad kibernetinė ataka buvo įvykdyta iš Rusijos Federacijos teritorijos“, – pareiškime nurodė J.Kaczynskis.

„Kibernetinės atakos taikiniai buvo aukšto rango Lenkijos pareigūnai, ministrai, įvairių politinių pakraipų įstatymų leidėjai“, – pridūrė jis.

Premjeras Mateuszas Morawieckis kiek vėliau sakė, kad Lenkijos saugumo tarnybos stengiasi „apsaugoti daugybę el. pašto dėžučių, kurios tapo Kremliuje sugalvoto išorinio įsilaužimo aukomis“.

Šios ES valstybės narės parlamentarai trečiadienį surengė uždarą posėdį, per kurį aptarė kibernetinę ataką, vyriausybės atstovo Piotro Mullerio pavadintą „beprecedente“.

Praėjusią savaitę kažkas įsilaužė į privačią Lenkijos vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijos vadovo Michalo Dworczyko elektroninio pašto paskyrą.

Kai kurie laiškai vėliau buvo paviešinti šifruotoje susirašinėjimo platformoje „Telegram“.

M.Dworczykas paneigė vietos žiniasklaidos pranešimus, kad jo pašto dėžutėje buvo įslaptintų oficialių dokumentų, teigdamas, kad dalis nutekintos informacijos ir laiškų turinio buvo sufabrikuota.

„Pranešimų sintaksė ir kalba, taip pat paskelbtų failų metaduomenys rodo, kad šią medžiagą galėjo parengti ir surinkti rusakalbiai“, – pažymėjo jis praėjusią savaitę.

Partijai „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujantis J.Kaczynskis pareiškė, kad programišiai siekė „destabilizuoti mūsų šalį“.

Tarp Lenkijos ir Rusijos tvyro įtampa dėl virtinės klausimų, įskaitant 2014 metais Maskvos įvykdytą Ukrainos Krymo aneksiją ir Kremliaus paramą Baltarusijos autokratui prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius