Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Japonijos premjeras atsiprašo LGBTQ bendruomenės dėl buvusio padėjėjo pastabų

Japonijos premjeras Fumio Kishida penktadienį susitiko su LGBTQ grupių atstovais ir atsiprašė už savo buvusio padėjėjo diskriminacines pastabas, visoje šalyje sukėlusias pasipiktinimą ir raginimus vyriausybei užtikrinti lygias teises.
LGBT aktyvistų protestas prieš politiko pasisakymus
LGBT aktyvistų protestas prieš politiko pasisakymus / „AP“/„Scanpix“

Buvusio F.Kishidos padėjėjo Masayoshi Arai žurnalistams šio mėnesio pradžioje išsakyti komentarai, kad jis nenorėtų gyventi šalia LGBTQ žmonių ir kad piliečiai bėgtų iš Japonijos, jei būtų leistos tos pačios lyties asmenų santuokos, paskatino vėl reikalauti, kad vyriausybė priimtų diskriminaciją draudžiančius teisės aktus.

Šalies ministras pirmininkas sakė, kad M.Arai pastaba „laikoma neteisinga diskriminacija ir buvo labai netinkama“. Jis asmeniškai atsiprašė LGBTQ aktyvistų: „Nuoširdžiai atsiprašau už tai, kad priverčiau visus čia esančius ir daugelį kitų žmonių pasijusti nepatogiai.“

Po minėtų buvusio padėjėjo pastabų F.Kishida greitai jį atleido ir penktadienį savo specialiąja padėjėja, atsakinga už LGBTQ žmonių supratimo skatinimą, paskyrė buvusią teisingumo ministrę Masako Mori. Ji taip pat dalyvavo susitikime su bendruomenės nariais.

Tačiau ankstesni paties ministro pirmininko komentarai, įskaitant pastabą, kad leidimas sudaryti tos pačios lyties asmenų santuokas pakeistų visuomenę bei šeimos vertybes, todėl turi būti atidžiai apsvarstytas, taip pat buvo vertinami kaip jo nenoro skatinti lygias LGBTQ žmonių teises ženklas, nors jis ir žadėjo kurti visus įtraukiančią ir įvairialypę visuomenę.

Aktyvistai ragina vyriausybę priimti antidiskriminacinius teisės aktus iki gegužę Hirošimoje vyksiančio Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimo. Japonija yra vienintelė grupės narė, nepripažinusi tos pačios lyties asmenų santuokų ir nepriėmusi įstatymo, draudžiančio diskriminuoti LGBTQ asmenis.

Nors apklausos rodo, kad visuomenė vis labiau remia tos pačios lyties asmenų sąjungas, vyriausybės pastangos remti seksualinę įvairovę Japonijoje yra lėtos, o seksualinėms mažumoms vis dar trūksta teisinės apsaugos.

Homoseksualai, biseksualai ir transseksualai Japonijoje dažnai susiduria su diskriminacija mokykloje, darbe ir namuose, todėl daugelis jų slepia savo lytinę tapatybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius