Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV atveria duris ribotam skaičiui migrantų iš Kubos, Haičio, Nikaragvos ir Venesuelos

Jungtinės Valstijos kas mėnesį įsileis iki 30 tūkst. migrantų iš Kubos, Haičio, Nikaragvos ir Venesuelos, tačiau sugriežtins apribojimus asmenims, kurie mėgina neteisėtai patekti į JAV, ketvirtadienį pareiškė JAV aukšto rango pareigūnas.
JAV ambasada Kuboje
JAV ambasada Kuboje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Baltieji rūmai paskelbtame pranešime nurodė, kad „šios priemonės išplės teisėtus tvarkingos migracijos kelius ir leis greičiau juos įveikti, o tie, kas nesugeba pasinaudoti šiais teisėtais keliais, susidurs su naujomis pasekmėmis“.

Kvota bus taikoma tik tiems teisėtiems migrantams, kurie jau turi rėmėją Jungtinėse Valstijose. Tuo tarpu asmenys, mėginantys neteisėtai kirsti JAV ir Meksikos sieną, bus išsiunčiami pagal prieštaringai vertinamą 42-ojo skirsnio politiką. Bus sustiprintos pasienyje dislokuotos teisėsaugos pajėgos, o veiksmai bus koordinuojami su Meksika.

JAV prezidentas Joe Bidenas, kaip planuojama, išsamiai papasakos apie šį planą – savo naujausią bandymą sumažinti spaudimą prie sienos, kur atvyksta rekordiniai skaičiai dokumentų neturinčių migrantų iš dažnai beviltiškai skurdžių vietovių ir prieglobsčio prašytojų.

Spalio mėnesį buvo pradėta įgyvendinti tik venesueliečiams skirtą panašią programą, pagal kurią dėl skurdo ir represijų iš šios Lotynų Amerikos šalies bėgantys asmenys įleidžiami į JAV, jeigu gali įrodyti, kad Jungtinėse Valstijose turi artimų žmonių ar asmenų, kurie juos paremtų.

Tačiau prezidento J.Bideno administracija tuo pat metu nori sugriežtinti apribojimus pasienyje ir apgręžti dokumentų neturinčius migrantus, remdamasi minėtu 42-uoju skirsniu.

Šią politiką įvedė buvusio prezidento Donaldo Trumpo administracija, siekusi sumažinti į JAV plūstančių žmonių srautą per COVID-19 pandemiją.

Tačiau žmogaus teisių aktyvistai ir daugelis J.Bideno demokratų partijos narių aiškina, kad šio skirsnio taikymas prilygo piktnaudžiavimui sveikatos nepaprastąja padėtimi, kurį vykdė savo priešiškumo imigracijai visiškai neslepiantis prezidentas.

J.Bideno administracija ėmėsi veiksmų panaikinti šią politiką ir šiuo metu laukia Aukščiausiojo Teismo sprendimo šiuo klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius