-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV demokratai perspėja D.Trumpą, kad atleidus R.Muellerį kiltų „konstitucinė krizė“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas gali sukelti „konstitucinę krizę“, jei pasinaudos skandalingu memorandumu kaip pretekstu atleisti specialųjį prokurorą Robertą Muellerį, tiriantį jo kampanijos galimą slaptą susimokymą su Rusija, penktadienį pareiškė įtakingi demokratų kongresmenai.
JAV prezidento Donaldo Trumpo  pirmasis metinis pranešimas
JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmasis metinis pranešimas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rašome, kad jums praneštume, jog laikytume tokį nepateisinamą veiksmą bandymu trukdyti teisingumui tyrime dėl Rusijos“, – pareiškė Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras, demokratų lyderė Atstovų Rūmuose Nancy Pelosi ir dar aštuoni įtakingi demokratai.

„(Generalinio prokuroro pavaduotojo) Rodo Rosensteino, Teisingumo departamento lyderių ar (specialiojo prokuroro) Bobo Muellerio atleidimas gali sukelti tokią konstitucinę krizę, kokios nebuvo nuo „Šeštadienio vakaro žudynių“, – sakoma demokratų pareiškime.

„Šeštadienio vakaro žudynėmis“ dar vadinami buvusio prezidento Richardo Nixono veiksmai per Votergeito („Watergate“) skandalą, kai jis atleido specialųjį Votergeito prokurorą, ir tai paskatino atsistatydinti jo generalinį prokurorą bei generalinio prokuroro pavaduotoją. Visi šie įvykiai atvedė ir prie paties R.Nixono atsistatydinimo.

Šis demokratų pareiškimas pasirodė netrukus po to, kai, pritarus JAV prezidentui, buvo paskelbtas skandalingas memorandumas, kuris esą atskleidžia FTB ir Teisingumo departamento piktnaudžiavimą tiriant D.Trumpo rinkimų kampaniją.

Minėtą keturių puslapių memorandumą parengė Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto pirmininkas respublikonas Devinas Nunesas, siekęs pavaizduoti Teisingumo departamentą ir FTB kaip itin politizuotas, prieš D.Trumpą nusistačiusias agentūras.

D.Nuneso memorandume, grindžiamame griežtai įslaptintais dokumentais, susijusiais su Rusijos šnipų veikla, apžvelgiamos priežastys, dėl kurių 2016 metais FTB paprašė Užsienio žvalgybos stebėjimo teismo (FISA) išduoti vadinamąjį nacionalinio saugumo orderį, leidusį sekti D.Trumpo rinkimų kampanijos patarėją Carterį Page'ą, palaikiusį glaudžius ryšius su Rusija.

D.Nunesas teigia, kad prašymas išduoti orderį buvo grindžiamas „Rusijos dosjė“, informacija apie kontaktus tarp D.Trumpo kampanijos ir Maskvos, kurią sukaupė buvęs britų žvalgybos agentas Christopheris Steele'as.

Šis dosjė tebėra ginčijamas ir neįrodytas. Jį iš dalies finansavo demokratės Hillary Clinton prezidentinė kampanija, ir šis faktas, kaip sako D.Nunesas, rodo FTB ir Teisingumo departamento nusistatymą prieš D.Trumpą bei piktnaudžiavimą įgaliojimais.

Vaizdas, kurį turėtų pateikti D.Nuneso memorandumas, atitinka seniai skelbiamus D.Trumpo pareiškimus, kad įtarimai dėl jo kampanijos slapto susimokymo su Rusija, siekusia paveikti 2016 metų rinkimų rezultatus, yra „melagingos naujienos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius