-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 18 /11:18

JAV ekspertai pritarė senjorų, rizikos grupių žmonių revakcinacijai nuo COVID-19

JAV vyriausybei patarinėjančių medicinos ekspertų komisija penktadienį pritarė „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 stiprinančiosios dozės skyrimui 65 metų ir vyresniems žmonėms bei gyventojams iš rizikos grupių.
Vakcinacija
Vakcinacija / AFP/ „Scanpix“ nuotr.

Per ankstesnį balsavimą ekspertai nusprendė nepritarti jaunesnių žmonių revakcinacijai.

Tokie sprendimai buvo priimti po ištisą dieną trukusio Maisto ir vaistų administracijos (FDA) sušaukto posėdžio, kuriame buvo pristatoma daug duomenų ir kartais vyko aštrios diskusijos. Dešimtys milijonų amerikiečių netrukus galės pasiskiepyti trečiąja vakcinos doze.

„Manau, tai turėtų parodyti visuomenei, kad šio komiteto nariai yra nepriklausomi nuo FDA ir kad išsakome savo tikrąją nuomonę“, – pareiškė Čikagos medicinos mokyklos dekanė Archana Chatterjee.

Komisija, kurioje dirba vakcinologai, infekcinių ligų tyrėjai ir epidemiologai, priėjo išvadą, kad naudos ir rizikos santykis yra skirtingas jaunesniems žmonėms, ypač vyrams, kuriems esama miokardito grėsmės.

Klinikiniame stiprinančiosios vakcinos tyrime dalyvavo kiek daugiau nei 300 žmonių, o tai, ekspertų nuomone, buvo per mažai, kad būtų galima daryti tvirtas išvadas apie saugumą.

Komisija 16 balsų prieš du nepritarė visų 16 metų ir vyresnių žmonių revakcinacijai.

Paskui nariams buvo pateiktas kitas siūlymas – esant ekstremalioms sąlygoms patvirtinti papildomą dozę 65 metų ir vyresniems gyventojams, taip pat į didelės rizikos grupę patenkantiems asmenims.

Ekspertai šiam siūlymui pritarė vienbalsiai (18 balsų), taip pat sutiko, kad revakcinacija turėtų būti leistina ir medicinos darbuotojams bei žmonėms, kuriems kyla didelė grėsmė dėl profesijos specifikos.

Dabar šis klausimas perduodamas kitam komitetui, kuris per Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) rugsėjo 22–23 dienomis šaukiamą posėdį svarstys, kam reikėtų skirti papildomą vakcinos dozę. Taip pat bus sprendžiama, kaip vyks pats revakcinacijos procesas.

„Pfizer“ bendradarbiaus su FDA, atsakydama į komiteto klausimus, nes „tebetikime stiprinančiosios dozės nauda platesniam gyventojų sluoksniui“, pareiškime nurodė bendrovės vakcinos tyrimų ir plėtros skyriaus vadovė Kathrin Jansen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius