Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekspertai: Rusijos puolimas Donecko srityje stiprės

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje aptarė, kaip Rusijos pradėtas karas galėtų vystytis toliau, Ukrainai atsiėmus Chersono kontrolę.
Rusijos kariai Ukrainoje
Rusijos kariai Ukrainoje / Rusijos gynybos ministerijos nuotr.

JAV Karo studijų instituto ekspertų teigimu, artimiausiomis savaitėmis Rusijos puolimas Donecko srityje suintensyvės, nes pajėgas, atitrauktas iš vakarų Chersono srities, dar papildys mobilizuoti kariai, tad ukrainiečiams teks gintis. Vis dėlto, rašoma apžvalgoje, vargu, ar Rusija čia pasieks reikšmingų laimėjimų, nors ir gali – patyrusi milžiniškų nuostolių – užimti Bachmuto miestą.

„Mobilizuoti rusų kariai pasirodė esantys netinkamai apmokyti, prastai aprūpinti ir labai nenoriai kovojantys. Jie atvyksta ne sutelktais būriais, o daugiausia siunčiami pavieniais ar nedideliais daliniais, kurie keičia devynis mėnesius be poilsio kovojusius, didžiulius personalo ir technikos nuostolius patyrusius bei demoralizuotus karius“, – teigia ekspertai.

Donecko srityje veikiančias Rusijos pajėgas sudaro įprastiniai reguliariųjų Rusijos ginkluotųjų pajėgų daliniai, mobilizuoti kariškiai, „Wagner“ privačios karinės bendrovės kariai, savanoriai, apsišaukėliškų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų milicijos daliniai, Ramzano Kadyrovo čečėnų dalinių kariai. Labai mažai tikėtina, kad generolui Sergejui Surovikinui iš viso to pavyks suformuoti pajėgas, galinčias kovoti plataus masto puolamąjį, mechanizuotą manevrinį karą.

„Šis keistas pajėgų mišinys greičiausiai pasieks tam tikrų laimėjimų vien dėl didelio karių skaičiaus, tačiau pastiprinti Ukrainos gynėjai per kelis ateinančius mėnesius juos greičiausiai sustabdys, netoli pažengusius nuo pradinio taško“, – rašoma apžvalgoje.

Be to, Ukraina tikriausiai atgaus kovinę galią iš vakarų Chersono ir perskirstys ją į kitas vietoves tiek gynybinėms, tiek kontrpuolimo operacijoms.

„Tikėtina, kad Ukrainos pajėgos galėtų bandyti persekioti rusus per Dnipro upę įvairiose vietose, bet vargu ar tai darys, nes logistikos galimybės paremti ukrainiečių apsistojimą rytiniame krante yra labai sudėtingos. Taigi, labiau tikėtina, kad ukrainiečiai sustiprins vakarinio kranto kontrolę, paliks užtektinai pajėgų, kad sulaikytų bet kokį rusų bandymą vėl persikelti per upę, ir perskirstys pajėgas į kitas vietoves“, – teigiama toliau bei atkreipiamas dėmesys, kad dalį karių ukrainiečiai turės skirti gynybai nuo naujų Rusijos atakų Donecko srityje, dalį greičiausiai siųs kontrpuolimo kitoje šalies vietoje stiprinimui.

Analitikai pastebi, kad Luhansko srityje Ukrainos pajėgos ir toliau pasiekė nedidelių laimėjimų, kuriuos tikriausiai išplės, kai tik sulauks pastiprinimo iš Chersono. Gyvybą Luhanske stirpina ir Rusijos pusė, tačiau „nėra pagrindo prognozuoti, kad prastai apmokyti, blogai aprūpinti ir menkos moralės rusų rezervistai sugebės sustabdyti pergalių padrąsintų Ukrainos karių judėjimą į priekį.“

Labai mažai tikėtina, kad per ateinančius kelis mėnesius kovinės operacijos bus nutrauktos ar ilgam sulėtės, o ir rusai nesistengia kurti ir stiprinti gynybinių pozicijų visoje fronto linijoje, o atnaujina puolamąsias operacijas Donecko srityje. Tikėtina, kad kovos nenutrūks ir žiemą, kai, anot Karo studijų instituto, įšalus žemei susidarys palankesnės sąlygos didelio masto mechanizuotam manevriniam karui.

„Tikėtina, kad kritus oro temperatūrai mūšiai labiau suintensyvės, nei susilpnės“, – teigia ekspertai.

Apžvalgoje taip pat pabrėžiama, kad bet koks ugnies nutraukimas ar paliaubos šiuo metu būtų palankiausi Rusijai. Tai, kad Vladimiras Putinas tokiomis aplinkybėmis ir toliau stumia savo generolus į puolimą, kariniu požiūriu yra didelė klaida.

Chersono miesto atgavimas – svarbiausia Ukrainos kampanijos pergalė

„Dabar ne metas nei stabdyti pagalbą, nei spausti dėl paliaubų ar derybų, o laikas padėti Ukrainai pasinaudoti savo pagreičiu tokiomis sąlygomis, kurios būtų palankios Kyjivui, o ne Maskvai“, – nurodoma apžvalgoje.

Karo studijų instituto ekspertų teigimu, Chersono miesto atgavimas – svarbiausia Ukrainos kampanijos pergalė. Rusijos režimo lyderis V.Putinas siekė išlaikyti šią svarbią teritoriją, kurios kontrolė būtų leidusi jam atnaujinti invaziją į neokupuotą Ukrainą iš pozicijų vakariniame Dnipro upės krante.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte

„Ši aplinkybė V.Putino skaičiavimuose greičiausiai buvo svarbesnė už simbolinę vertę išlaikyti vienintelę srities sostinę, kurią jo pajėgos užėmė nuo 2022 m. vasario 24 d. Vakarų Chersono gynybai V.Putinas skyrė dideles Rusijos pajėgas, įskaitant daugelį likusių elitinių oro desanto dalinių, kuriuos turėjo Rusijos kariuomenė“, – rašoma apžvalgoje. Joje taip pat pastebima, kad pajėgų Chersone stiprinimui Rusija skyrė mobilizuotus rezervistus.

Ukrainos sėkmė Chersone, teigia analitikai, yra netgi įspūdingesnė nei jos pergalė Charkivo srityje rugsėjo viduryje. Prie jos ženkliai prisidėjo ir tai, kad šalis kūrybingai išnaudoja Vakarų suteiktą ginkluotę, visų pirma – amerikietiškas HIMARS sistemas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai netoli Chersono
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai netoli Chersono

Analitikų teigimu, JAV Ukrainai suteikta HIMARS amunicija netinka tiltams naikinti – jos kovinės galvutės yra per mažos ir nėra pritaikytos tokiems smūgiams, tačiau Ukrainos pajėgos sukūrė taktiką, padedančią šią kliūtį apeiti, pavyzdžiui, suduodant daugybę tikslių smūgių į svarbiausią Antonivkos tiltą ir Kachovkos užtvankos viršūnėje esantį kelią taip, kad per juos vedantys keliai taptų nebetinkami naudoti.

Tiesa, rusai bandė pastatyti pontoninį tiltą po Antonivkos tiltu, tačiau Ukrainos pajėgos niekais pavertė ir tokį bandymą. Galiausiai Rusijos kariams teko naudoti baržas. Jas, kaip ir išsilaipinimo vietas, ukrainiečiai taip pat atakavo.

Anot analitikų, jau nuo spalio 8 dienos, kai rusų puolimui pradėjo vadovauti generolas Sergejus Surovikinas, tapo akivaizdu, kad Rusija Chersono kontrolės neišlaikys. Greičiausiai, prieš oficialiai paskelbiant, porą savaičių buvo ruošiamasi pasitraukimui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonivkos tiltas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonivkos tiltas

„Neaišku, ar tuo metu V.Putinas įgaliojo S.Surovikiną visiškai palikti vakarų Chersoną, ar S.Surovikinas turėjo toliau dirbti, kad įtikintų V.Putiną bet kokių pastangų išsilaikyti vakarų Chersone beviltiškumu. Kad ir kaip ten būtų, lapkričio 9 d. Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu susitiko su S.Surovikinu inscenizuotoje viešoje aplinkoje ir įsakė jam pasitraukti, ką S.Surovikinas ir padarė“, teigia analitikai.

Dar kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Ukrainos pajėgos toliau stiprino dešiniojo Dnipro upės kranto Chersono srityje kontrolę, smogė Rusijos karinei bazei Čaplynkoje, Chersono srityje, 50 km į pietus nuo Beryslavo, rytiniame Dnipro krante.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė puolamąsias operacijas Bachmuto, Avdijivkos ir Vuchlavo kryptimis. Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos pajėgos užėmė Majorską, esantį į pietryčius nuo Bachmuto.
  • Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paskelbė, kad Rusijos prezidentas V.Putinas įsakė demobilizuoti mobilizuotus studentus Rusijos okupuotose Luhansko ir Donecko srityse.
  • Rusijos pajėgos ir okupacinės valdžios pareigūnai prievarta mobilizuoja vyrus Rusijos okupuotame Melitopolyje, Zaporižios srityje, ir verčia juos statyti tranšėjas bei gynybinius įtvirtinimus mieste.
  • Ukrainos pareigūnai pareiškė, kad Rusijos pajėgos atsitraukia nuo kairiojo Dnipro upės kranto ir telkia pajėgas bei techniką Melitopolyje ir Mariupolyje.
  • Rusijos prezidentas V.Putinas pasiūlė įstatymo projekto pataisą, kuri leistų Rusijos pareigūnams atimti Rusijos pilietybę už „melagingos“ informacijos apie Rusijos kariuomenę skleidimą, dalyvavimą ekstremistinių ar nepageidaujamų organizacijų veikloje arba raginimą pažeisti Rusijos „teritorinį vientisumą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius