-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Britanija: Sirijos pajėgos veikiausiai panaudojo ašarines dujas prieš civilius

Jungtinės Valstijos ir Didžioji Britanija penktadienį apkaltino Sirijos vyriausybės ir Rusijos remiamas pajėgas panaudojus ašarines dujas prieš civilius ir melagingai teigiant, kad tai buvo sukilėlių surengta ataka panaudojant cheminį ginklą.
Sirija
Sirija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Incidentas įvyko lapkričio 24 dieną šalia vyriausybinių pajėgų kontroliuojamo Alepo miesto vykstant susirėmimams. Tuomet, kaip skelbiama, nukentėjo kelios dešimtys žmonių. Sirijos pareigūnai ir valstybinė žiniasklaida tuomet skelbė, kad sukilėliai vieną rajoną apšaudė raketomis su nuodingomis dujomis. Rusijos gynybos ministerija penktadienį pakartojo tokius kaltinimus, tačiau opozicija tai neigia.

JAV Valstybės departamento atstovas sakė, kad prezidento Basharo al Assado vyriausybė ir Rusija melagingai apkaltino opozicijos grupes surengus ataką panaudojant chloro dujas. Robertas Palladino sakė, kad JAV turi „patikimos informacijos“, jog dujas veikiausiai panaudojo provyriausybės pajėgos.

Jo teigimu, prie atakos prisidėjo Rusijos ir Sirijos kariškiai, Maskvai ir Teheranui siekiant pasinaudoti šiuo išpuoliu kaip galimybe pakirsti pasitikėjimą paliaubomis kaimyniniame Idlibe, kuris yra laikomas prieš Sirijos vyriausybę kovojančių pajėgų tvirtove. Pasak R.Palladino, pareigūnai taip pat užkirto kelią atlikti tyrimą įvykio vietoje.

Tos pačios nuomonės yra ir Didžioji Britanija. „Tikėtina, kad tai buvo arba surežisuotas išpuolis siekiant pakišti opoziciją, arba nepavykusi operacija, kuria Rusija ir režimas siekė pasinaudoti“, – pareiškė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija.

Reaguodama į tokius pareiškimus, Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad Sirija paprašė tarptautinių inspektorių išsiaiškinti šį atvejį, ir nurodė pateikusi įrodymų, kad toksiškas dujas panaudojo Vakarų remiami sukilėliai.

„Negalima atmesti, kad šiais JAV Valstybės departamento garsiai skelbiamais kaltinimais siekiama nukreipti pasaulio visuomenės dėmesio nuo nusikalstamų JAV kariuomenės veiksmų Rytų Sirijoje, kur JAV kariniai lėktuvai bombarduoja gyvenamuosius rajonus aplink Hadžiną ir kiekvieną dieną nužudo dešimtis civilių“, – nurodoma Rusijos gynybos ministerijos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius