TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV įspėja – Kinija gali padidinti paramą Rusijai

JAV pradeda pastebėti „nerimą keliančias“ Kinijos paramos Rusijos kariuomenei tendencijas, CNN teigė su informacija susipažinę JAV pareigūnai.
Vladimiras Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
Vladimiras Putinas ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak pareigūnų, esama ženklų, kad Pekinas nori „priartėti prie ribos“, kai Rusijai teikiama mirtina karinė pagalba, tačiau nesulaikomas.

Pareigūnai nenorėjo išsamiai apibūdinti, kokią žvalgybinę informaciją JAV pastebėjo, leidžiančią manyti, kad pastaruoju metu Kinijos laikysena pasikeitė, tačiau jie buvo pakankamai susirūpinę, kad pastarosiomis dienomis dalijosi žvalgybine informacija su sąjungininkais ir partneriais Miuncheno saugumo konferencijoje, sakė pareigūnai.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas iškels šį klausimą, jei šeštadienį konferencijos užkulisiuose susitiks su savo Kinijos kolega Wang Yi, sakė pareigūnai, nors toks susitikimas dar nėra patvirtintas.

Apie Kinijos paramą Rusijai savo kalboje Miunchene užsiminė ir viceprezidentė Kamala Harris.

„Mums taip pat kelia nerimą tai, kad Pekinas nuo karo pradžios pagilino savo santykius su Maskva, - šeštadienį sakė K.Harris. - Žvelgiant į ateitį, bet kokie Kinijos žingsniai, kuriais ji teiktų mirtiną paramą Rusijai, tik atlygintų už agresiją, tęstų žudynes ir dar labiau pakenktų taisyklėmis grindžiamai tvarkai.“

Pareigūnai sakė, kad JAV mato, kaip Kinija stengiasi viešai prisistatyti kaip taikos šalininkė ir palaikyti santykius su Europa, tuo pat metu tyliai padėdama Rusijos karo veiksmams ir svarstydama galimybę teikti mirtiną pagalbą.

Šeštadienį kalbėdamas konferencijoje Wang Yi sakė, kad Pekinas yra pasirengęs pateikti taikos pasiūlymą Ukrainai. Daugelis Miunchene susirinkusių Europos Sąjungos vadovų pritaria JAV atsargumui dėl Pekino ketinimų.

Pasak dviejų JAV pareigūnų, praėjusį mėnesį J.Bideno administracija išreiškė susirūpinimą Kinijai dėl įrodymų, kad Kinijos bendrovės pardavė Rusijai nemirtiną įrangą, skirtą naudoti Ukrainoje.

Į šią įrangą įeina tokie daiktai kaip neperšaunamos liemenės ir šalmai, CNN sakė keli šaltiniai, susipažinę su JAV ir Europos žvalgyba.

Tačiau Kinija nesutiko teikti didesnės karinės pagalbos, įskaitant mirtinas ginklų sistemas, skirtas naudoti mūšio lauke Ukrainoje. Tokios pagalbos prašė Rusija, tačiau Kinija nenorėjo, kad pasaulinėje arenoje ji būtų laikoma paribyje, sakė pareigūnai.

Tačiau dabar esama ženklų, kad Pekinas gali svarstyti tokią galimybę, sakė pareigūnai, o J.Bideno administracija viešai ir privačiai įspėja, kad JAV atidžiai stebi, ar nebus pažeistos Vakarų sankcijos, draudžiančios karinę paramą Rusijai.

Kinija ir Rusija viešai paskelbė apie „draugystę be ribų“ prieš pat Rusijai įsiveržiant į Ukrainą praėjusiais metais, o Wang Yi šį mėnesį ketina apsilankyti Rusijoje, pranešė CNN.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius