-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV juodajame sąraše – daugiau nei 500 Kremliui artimų asmenų ir įmonių

JAV Kongresas ruošiasi prezidento Donaldo Trumpo administracijai pateikti Kremliui artimų Rusijos pareigūnų ir verslininkų sąrašą. Šaltinių duomenimis, jame gali atsidurti daugiau nei 500 fizinių ir juridinių asmenų. Tiesa, patekimas į šį sąrašą dar nereiškia, kad jiems bus skirtos sankcijos, praneša „Dožd“.
„Sberbank“ logotipas
„Sberbank“ logotipas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Informaciją apie sąrašą šaltiniai pateikė rusų politikui Olegui Mitvoliui. Tiesa, šis sąrašo variantas buvo sudarytas prieš savaitę, vadinasi, dar gali būti papildytas.

O.Mitvolio gautame sąraše nenurodyti šeši asmenys ir tarnybos, kurioms sankcijos buvo skirtos dėl kibernetinių atakų. Tarp jų – Federalinė saugumo tarnyba (FST) ir Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU).

Iš viso Kongreso sudarytame sąraše – 568 fiziniai ir juridiniai asmenys. Nemaža dalis jų – stambūs bankai ir jų dukterinės įmonės: „VTB Bankas“, „Sberbank“, „Maskvos Bankas“, „Vnešekonombank“, „Globeks“ ir t.t.

Sąraše netrūksta valstybinių naftos ir dujų kompanijų, įskaitant dukterines „Rosneft“ ir „Gazprom“ įmones. Į juodąjį sąrašą buvo įtrauktos ir kompanijos, susijusios su pramone bei gynyba, pavyzdžiui, „Rosoboronexport“ ir koncernas „Orion“.

Kremliui artimomis laikomomis ir privačios kompanijos: Vladimiro Bogdanovo „Surgutneftegaz“ ir Leonido Michelsono dukterinė įmonė „Novateka“. Į O.Mitvolio gautą sąrašą taip pat įtraukta privati karinė kompanija „Wagner“, galimai siunčianti kovotojus į Rytų Ukrainą.

Sąraše gausu žmonių, kuriems JAV jau anksčiau skyrė sankcijas, taip pat susijusių su konfliktu Ukrainoje ir neteisėta Krymo aneksija. Pavyzdžiui, Viktoras Janukovyčius, jo sūnus Aleksandras ir buvęs Ukrainos premjeras Nikolajus Azarovas.

Taip pat sąraše – Viktoras Medvedčiukas, judėjimo „Ukrainos rinkimai – tautos teisė“ lyderis.

Tarp fizinių asmenų nemažai tų, kurie anksčiau buvo susiję su Vladimiru Putinu. Pavyzdžiui, Piotras Kolbinas, Arkadijus, Borisas ir Romanas Rotenbergai, Kirilas ir Jurijus Kovalčiukai.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Arkadijus Rotenbergas

Kongresas V.Putinui artimais asmenimis laiko vicepremjerus Dmitrijų Rogoziną ir Dmitrijų Kozaką, prezidento patarėją Sergejų Glazjevą.

Į sąrašą pateko šie parlamentarai: Viačeslavas Volodinas, Valentina Matvijenko, Sergejus Neverovas, Natalija Poklonskaja.

Bando išvengti sąrašo

Remiantis 2017 m. rugpjūčio 2 d. priimtu įstatymu dėl sankcijų Rusijai skyrimo, Iždo departamentas ne vėliau nei 2018 sausio 29 d. Kongresui turi pristatyti išsamią ataskaitą apie tai, kokius aukšto rango rusų pareigūnus ir verslininkus galima laikyti artimus Kremliui.

E.Ferrari: „Žmonės bus gėdinami. Tai nėra sankcijos, kadangi neužblokuojama jokia nuosavybė, tačiau jis vertinamas kaip sankcijos – esi sąraše žmonių, kurie daro blogus dalykus.“

Praeitą vasarą Kongresas inicijavo sankcijų sugriežtinimą siekdamas nubausti Maskvą dėl kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus.

Anot buvusio Valstybės departamento darbuotojo Danielio Friedo, rusų verslininkai, bandydami išvengti patekimo į sąrašą, kreipėsi į buvusius Iždo ir Valstybės departamentų darbuotojus, dirbusius su sankcijų klausimais. Pastarieji atsisakė padėti.

D.Friedo teigimu, patekimas į šį juodąjį sąrašą dar nereiškia, kad prieš tuos asmenis automatiškai bus imtasi priemonių. „Vis dėlto patekimas į sąrašą padidina riziką, kad jame esantiems asmenims ateityje bus skirtos sankcijos“, – sakė D.Friedas.

„Žmonės bus gėdinami. Tai nėra sankcijos, kadangi neužblokuojama jokia nuosavybė, tačiau jis vertinamas kaip sankcijos – esi sąraše žmonių, kurie daro blogus dalykus“ – „The Bloomberg“ sakė Erichas Ferrari, finansines paslaugas teikiančios kompanijos įkūrėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius