Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kalintis teroristas: Saudo Arabijos valdžia ketino numušti „Air Force One“ lėktuvą

„Al Qaeda“ teroristinės grupuotės narys Zacarias Moussaoui metė kaltinimus Saudo Arabijos karališkajai šeimai. JAV kalintis vyras pareiškė, kad paskutiniame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Saudo Arabijos princai buvo pagrindiniai teroristų tinklo finansiniai donorai. Jis taip pat tvirtina, kad su vienu iš Saudo Arabijos ambasados darbuotojų yra aptaręs planą numušti JAV prezidento lėktuvą „Air Force One“ su „Stinger“ raketa, rašo „The New York Times“.
Zacarias Moussaoui
Zacarias Moussaoui / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Z.Moussaoui praėjusiais metais kreipėsi į teisėją, kad jam būtų leista duoti parodymus 2001 m. rugsėjo 11 d. aukų artimųjų byloje prieš Saudo Arabiją. Galiausiai jam buvo tai buvo leista padaryti, ir grupė teisininkų jį per dvi dienas apklausė kalėjime.

Z.Moussaoui apklausę advokatai teigia, kad jis kalbėjo ramiai, sklandžiai ir rišliai, sudarė blaiviai mąstančio žmogaus įspūdį. 

Nuteistas teroristas jiems tvirtino, kad buvo susitikęs su tuomet princu buvusiu Salmanu, kitais karališkosios šeimos atstovais ir jiems perdavęs Osamos bin Ladeno laiškus.

Jis aiškino, kad 1989-1999 metais jam „al Qaeda“ lyderiai Afganistane buvo pavedę sudaryti finansinių donorų sąrašą. Tarp jų buvo princas Turki al Faisalis – tuometinis Saudo Arabijos žvalgybos vadovas, princas Bandaras bin Sultanas – ilgametis Saudo Arabijos ambasadorius JAV, princas al Waleedas bin Talalas – milijardierius investuotojas, taip pat – daug šalies islamo šventikų.

„Šeichas Osama norėjo turėti sąrašą, kas duodavo pinigų, – teigė Z.Moussaoui. – Tai yra, ko reikėtų klausyti arba kas prisidėjo prie džihado.“

Vyras taip pat papasakojo ir apie „al Qaeda“ treniruočių bazes. Pavyzdžiui, jis padėjo įvykdyti 750 kilogramų bombos sprogimą, kuris buvo treniruotė prieš ketinimą susprogdinti tokią bombą prie JAV ambasados Londone. Jo teigimu, taip pat buvo kalbama apie galimybę atakas surengti pasinaudojant žemės ūkiui skirtais nedideliais lėktuvais.

Anot Z.Moussaoui, buvo aptariamos ir galimybės numušti JAV prezidento lėktuvą. Jis esą susitiko su Islamo reikalų departamento Saudo Arabijos ambasadoje Vašingtone pareigūnu, kai šis lankėsi Kandaharo mieste Afganistane. „Turėjau nuvykti į Vašingtoną ir su juo rasti vietą, kuri būtų tinkama „Stinger“ raketos paleidimui, ir iš kurios vėliau būtų galima pasprukti“, – sakė jis advokatams pridurdamas, kad jį sulaikė JAV pareigūnai dar prieš nuvykimą į Vašingtoną.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidento lėktuvas „Boeing 747“
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidento lėktuvas „Boeing 747“

Planavo būti vienu iš lakūnų Rugsėjo 11-ąją?

Saudo Arabijos ambasada pareiškė atmetanti šiuos kaltinimus. „Z.Moussaoui yra išprotėjęs nusikaltėlis, kurio paties advokatai yra pateikę įrodymus, kad jis yra protiškai nekompetentingas. Jo žodžiai neturi jokios vertės“, – išplatintame pareiškime teigė ambasada.

Z.Moussaoui buvo pripažintas sergantis psichine liga, tačiau nuspręsta, kad jis gali stoti prieš teismą dėl kaltinimų terorizmu. 2006 m. jis buvo nuteistas iki gyvos galvos. Jis laikomas griežčiausiai saugomame kalėjime JAV.

Prancūzijoje gimęs Z.Moussaoui buvo sulaikytas likus kelioms savaitėms iki Rugsėjo 11-osios atakos. Jis tais metais buvo lankęs pilotavimo kursus, jam „al Qaeda“ buvo pervedusi 14 tūkst. JAV dolerių. 

Saudo Arabijos turtuolių parama Osamai bin Ladenui prieš Rugsėjo 11-ąją – ne paslaptis. O.bin Ladenas buvo Saudo Arabijos statybų magnato sūnus.

Saudo Arabijos turtuolių ryšiai su „al Qaeda“

„The New York Times“ pažymi, kad Saudo Arabijos turtuolių parama Osamai bin Ladenui prieš Rugsėjo 11-ąją – ne paslaptis. O.bin Ladenas buvo Saudo Arabijos statybų magnato sūnus.

Saudo Arabija taip pat glaudžiai bendradarbiavo su JAV ir finansavo islamo kovotojus, kurie kovėsi su sovietų armija Afganistane devintajame dešimtmetyje. Vėliau nemažai šių kovotojų tapo „al Qaeda“ nariais.

Tačiau tebevyksta aršios diskusijos, kokiu mastu Saudo Arabija rėmė teroristinį tinklą, taip pat – ar padėjo planuoti bei įgyvendinti Rugsėjo 11-osios išpuolį.

Ieškinys dėl Saudo Arabijos ryšių su Rugsėjo 11-osios teroro aktu pateiktas 2012 m., tačiau ilgus metus byla nejudėjo iš vietos dėl teisinių kliūčių. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius