Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariškis: Amerika turi parodyti Kinijai, kad nebijotų branduolinio karo dėl Taivano

JAV vyriausybė turėtų leisti Kinijai aiškiai suprasti, kad amerikiečiai dėl Taivano, kurį Pekinas vis grasina užimti, ryžtųsi net branduoliniam karui. Tokią mintį išsakė buvęs JAV jūrų pėstininkų pulkininkas Grantas Newshamas, Japonijos strategijų studijų forumo Tokijuje vyresnysis tyrėjas.
Kinijos pajėgos per pratybas, kuriose simuliuojama invazija į Taivaną
Kinijos pajėgos per pratybas, kuriose simuliuojama invazija į Taivaną / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Reikia Kinijos lyderiams aiškiai pasakyti, kad jie praras viską, jei pradės karą dėl Taivano. JAV taip pat turi imtis lyderystės ir padėti Taivanui išsivaduoti iš 40 metų trunkančios karinės ir diplomatinės izoliacijos“, – teigė G.Newshamas.

Taip buvęs kariškis pasisakė po to, kai Japonijos televizija antradienį išplatino įrašą, anksčiau parodytą Kinijos valstybiniuose kanaluose, kuriame matyti, kaip kinų pajėgos per pratybas imituoja invaziją į Taivaną.

Įraše matyti, kaip Kinijos kariai šturmuoja paplūdimį ir įveikia gynybinius įtvirtinimus krante, o jiems padeda virš galvų skriejantis bepilotis orlaivis. Tokia operacija būtų rengiama invazijos į Taivaną atveju.

Tokios pratybos buvo surengtos netrukus po to, kai į Taivano oro erdvę per keturias rugsėjo dienas įskrido beveik 150 Kinijos karo lėktuvų.

Šeštadienį Kinijos lyderis Xi Jinpingas, kad ir kinai, ir taivaniečiai turėtų siekti „vienos Kinijos“ taikaus susivienijimo. Vis dėlto anksčiau jis žadėjo „sutriuškinti“ Taivano bandymus skelti nepriklausomybę ir aiškino, kad Taivano klausimas negali būti perduodamas iš kartos į kartą.

Pekinas laiko demokratišką Taivaną, kuriame gyvena maždaug 24 mln. žmonių, Kinijos provincija. Bet Taivanas, kurį remia Vakarai, tikina, kad gins nepriklausomybę.

G.Newshamas: Taivanas yra šių laikų Čekoslovakijos, kurios teritorijų ketvirtajame dešimtmetyje išsireikalavo Vokietija, versija. Ant kortos – labai daug.

„Grasinimai surengti invaziją labai rimti. Kinijos kariuomenė pastaraisiais metais pradėjo tikėti, kad įsiveržimas į Taivaną gali pavykti.

Tos šalies pajėgos išvystė užtektinus amfibinės karybos pajėgumus ir ruošiasi jau daug metų“, – mano G.Newshamas.

Jo teigimu, Pekinas puldamas Taivaną greičiausiai naudotų raketas, pasitelktų kibernetinius pajėgumus, specialiųjų operacijų karius ir šnipus, jau veikiančius saloje. Per Taivano sąsiaurį į sąlą būtų pasiųsta keli tūkstančiai karių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gynybiniai įtvirtinimai Taivano pakrantėje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gynybiniai įtvirtinimai Taivano pakrantėje

„JAV kariai, taip pat jūrų pėstininkų korpusas, nuvertina Kinijos gebėjimus. Tai pavojinga. Sakyčiau, kad Kinija jau prieš 7-8 metus buvo pajėgi surengti invaziją į Taivaną, o dabar yra dar stipresnė“, – kalbėjo G.Newshamas.

Tyrėjas ragina JAV pasiųsti karius į bendras pratybas su taivaniečiais, o salą nuo grėsmių esą galėtų ginti ir Japonija, Australija, Indija, Jungtinė Karalystė bei Europos šalys.

„Su Kinija negalima siekti kokio nors susitarimo. Taivanas yra šių laikų Čekoslovakijos, kurios teritorijų ketvirtajame dešimtmetyje išsireikalavo Vokietija, versija. Ant kortos – labai daug“, – pabrėžė G.Newshamas.

Tiesa, vienas Templo universiteto Šiuolaikinių Azijos studijų instituto Tokijuje vadovų Robertas Dujarricas tvirtino, kad JAV neplanuotų karinės intervencijos, jei Kinija Taivanui, tarkime, skelbtų ekonomines sankcijas.

„Bet scenarijus, pagal kurį Taivano vakarinėje pakrantėje išsilaipintų Kinijos pajėgos, išprovokuotų Amerikos karinį atsaką. Ar tai privestų prie branduolinio karo, nežinau“, – teigė R.Dujarricas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius