Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JAV kariuomenė: Vašingtonas griežtai atsakytų į naują Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą

Naujas Šiaurės Korėjos branduolinis bandymas „iš esmės pakeistų situaciją“ regione ir išprovokuotų griežtą Vašingtono atsaką, penktadienį perspėjo Honolulu įsikūrusi JAV kariuomenės Indijos ir Ramiojo vandenynų regiono vadavietė.
Šiaurės Korėjos paleista balistinė raketa
Šiaurės Korėjos paleista balistinė raketa / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaip su anonimiškumo sąlyga žurnalistams sakė vienas pareigūnas, Pchenjanas, šią savaitę jau keturis kartus paleidęs balistinių raketų, šiuo metu ruošiasi išbandyti ir branduolinį ginklą. Bandymas tikriausiai bus atliktas praėjus vienai ar dviem savaitėms po Kinijos komunistų partijos suvažiavimo, prasidėsiančio spalio 16-ąją, pridūrė kariškis.

Jis antrino Pietų Korėjos žvalgybos tarnyboms, manančioms, kad Šiaurės Korėja gali išbandyti branduolinį ginklą laikotarpiu nuo spalio 16 dienos iki lapkričio 7-osios – kai JAV vyks kadencijos vidurio rinkimai.

Amerikos laivynui regione vadovaujantis admirolas Samas Paparo savo ruožtu pareiškė, kad tokie Seulo veiksmai sukeltų „rimtą susirūpinimą“ ir paskatintų JAV imtis ryžtingo atsako.

„Dėl tokio atsako pirmiausia būtų glaudžiai konsultuojamasi su mūsų sąjungininke Pietų Korėja, su kuria esame sudarę [gynybos] paktą. Be to, veikiausiai būtų atsižvelgta į mūsų integruoto atgrasymo doktriną – taigi, atsakas apimtų virtinę nacionalinės galios instrumentus“, – sakė S.Paparo, turėdamas omenyje diplomatines, karines ir ekonomines priemones.

Vis tik karininkas pripažino, kad ryšys tarp pastarojo meto raketų paleidimų ir galimo branduolinio bandymo nėra nustatytas.

Dėl savo ginklų programos tarptautinių sankcijų sulaukusi Šiaurės Korėja rugsėjį priėmė rezoliuciją, skelbiančią jos, kaip branduolinį arsenalą turinčios valstybės, statusą „negrįžtamu“.

Pchenjanas nuo 2006 metų šešis kartus išbandė savo branduolinius ginklus. Vėliausias – ir galingiausias – iš šių branduolinių bandymų buvo atliktas 2017-aisiais.

Pastaraisiais mėnesiais darytose palydovinėse nuotraukose matyti požymių, kad atsinaujino veikla Pungjė-ri branduolinių bandymų komplekse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius