-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV leista vakcinų nuo COVID-19 stiprinamąja doze skiepyti visus pilnamečius

Jungtinės Valstijos penktadienį išplėtė leidimą skiepyti stiprinamąja vakcinų nuo COVID-19 „Moderna“ ir „Pfizer-BioNTech“ doze visus 18 metų ir vyresnius žmones, pranešė Maisto ir vaistų administracija (FDA).
Antroji vakcinacijos diena Vilniaus savivaldybėje
Vakcinacija / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Anksčiau papildoma doze galėjo pasiskiepyti senjorai ir žmonės iš rizikos grupių.

Šis sprendimas „padeda užtikrinti tolesnę apsaugą nuo COVID-19, įskaitant apsaugą nuo rimtų pasekmių, tokių kaip hospitalizacija ir mirtis“, sakė FDA komisarės pareigas einanti Janet Woodcock.

„Šis leidimas naudoti [stiprinamąją dozę] ekstremaliomis sąlygomis paskelbtas kritiniu metu, kai įžengiame į žiemos mėnesius ir susiduriame su augančiu COVID-19 atvejų hospitalizacijų skaičiumi visoje šalyje“, – savo ruožtu sakė bendrovės „Moderna“ generalinis direktorius Stephane'as Bancelis.

FDA nurodė, kad savo sprendimą priėmė vadovaudamasi duomenimis apie stiprų imuninį atsaką, pasireiškusį šimtams žmonių, revakcinuotų „Pfizer-BioNTech“ ir „Moderna“ skiepais nuo koronaviruso.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) vėliau penktadienį surengs posėdį, kuriame bus aptartos klinikinės rekomendacijos, kas dabar turėtų skiepytis.

Abi minėtos JAV kompanijos atlieka tyrimus po jų preparatų patvirtinimo, vertindamos miokardito – širdies raumens uždegimo – riziką. Šis retas šalutinis poveikis pastebėtas tarp paauglių ir jaunų suaugusiųjų, ypač vyrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius