Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2021 02 18 /17:59

JAV mirė lietuvių kilmės Nobelio Taikos premijos laureatas

JAV vasario 16-ąją mirė defibriliatoriaus išradėjas Bernardas Lownas, jam buvo 99 metai. B.Lownas buvo Lietuvos žydas – Utenoje gimęs mokslininkas 1985 metais buvo apdovanotas Nobelio Taikos premija.
Bernardas Lownas
Bernardas Lownas / Lowno instituto nuotr.

Žinią apie B.Lowno mirtį savo namuose Masačusetse JAV žiniasklaidai patvirtino jo anūkė Ariel Lown Lweiton. Velionį kamavo plaučių uždegimas ir širdies nepakankamumas.

B.Lownas gimė 1921-ųjų birželį Utenoje, jo tėvas buvo vietos rabinas. Lownų šeima, kai Bernardui buvo 14 metų, emigravo į JAV, kur apsistojo Meino valstijoje.

Meine B.Lownas baigė mokyklą ir zoologiją Meino universitete.

Mokslinį darbą jis dirbo visą gyvenimą, o 1962 metais sukūrė naują anomalaus širdies ritmo koregavimo metodą, pavadintą fibriliacija.

Nobelio Taikos premiją 1985 metais B.Lownas visgi gavo ne už defibriliatoriaus išradimą.

Jis kartu su Sovietų Sąjungos akademiku, kardiologu Jevgenijumi Čiazovu atsiėmė organizacijai „Pasaulio gydytojai už kelio užkirtimą branduoliniam karui“ skirtą įvertinimą.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienio vakarą pareiškė užuojautą dėl B.Lowno mirties.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą jo artimiesiems ir visiems jo bendražygiams. Didžiuojamės, kad ši išskirtinė medicinos pasaulio asmenybė yra kilusi iš Lietuvos ir niekada nepamiršo savo šaknų, kelis kartus lankėsi Lietuvoje“, – užuojautoje sakė G.Landsbergis.

„Neabejoju, kad šviesus jo atminimas, aktyvi profesinė ir visuomeninė veikla, siekiant taikos ir branduolinio nusiginklavimo, yra ir bus ryškus įkvėpimas daugeliui mūsų“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius