Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pareigūnai: Rusija įgyja pranašumą Rytų Ukrainoje, nes mokosi iš ankstesnių klaidų

Rusijos pajėgos įgyja pranašumą Rytų Ukrainoje, nes mokosi iš klaidų, padarytų ankstesniuose invazijos į šalį etapuose, įskaitant geresnį oro ir sausumos atakų koordinavimą ir logistikos bei tiekimo linijų tobulinimą, CNN sakė du JAV pareigūnai, tiesiogiai susipažinę su JAV žvalgybos vertinimais.
Ukrainos kariai prie Lysyčansko
Ukrainos kariai prie Lysyčansko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV nesitiki, kad neseniai Ukrainos pajėgoms pateiktos naujos ginklų sistemos, įskaitant daugkartinių raketų paleidimo sistemą HIMARS, iš karto pakeis padėtį mūšio lauke iš dalies todėl, kad šios sistemos kol kas siunčiamos ir su ribotu nuotoliu, ir su ribotu raketų skaičiumi, kad būtų užtikrinta, jog jos nebus paleistos į Rusijos teritoriją, rašo CNN.

Be to, Rusijos pajėgoms per tikslines atakas pavyko sunaikinti kai kuriuos naujus Vakarų tiekiamus ginklus, įskaitant haubicas M777.

JAV vertinimai, kuriuose vis dažniau numatomas ilgas ir nuostolingas mūšis Rytų Ukrainoje, pateikiami tuo metu, kai kelis mėnesius trunkantis karas šioje šalyje pastarosiomis dienomis pasiekė lemiamą momentą. Ukrainos kariuomenės atsargose sparčiai mažėja sovietinių laikų amunicijos, kuri tinka senesnėms sistemoms, ištekliai, o Vakarų vyriausybėms tenka priimti sunkų sprendimą, ar jos nori toliau didinti savo pagalbą šaliai, rašo CNN.

JAV vertinimuose piešiamas niūrus karo ateities vaizdas – abiejose pusėse patiriami dideli personalo ir įrangos nuostoliai. JAV pareigūnai mano, kad Rusijos pajėgos planuoja tęsti intensyvias atakas rytuose, kurioms būdingi smarkūs artilerijos ir raketų smūgiai, siekdamos ilgainiui nusilpninti Ukrainos pajėgas ir NATO ryžtą.

Rusijos pažanga išryškėjo pastarosiomis dienomis po to, kai Ukrainos gynyba Lysyčanske – paskutiniame Luhansko srities mieste, kurį ji vis dar laiko savo žinioje, – tapo daug silpnesnė. Per pastarąsias porą dienų rusai pasistūmėjo į kelis kaimus į pietus nuo Lysyčansko, nors ir ne be nuostolių nuo Ukrainos artilerijos ugnies.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys

Artimiausiomis savaitėmis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis virtualiai kreipsis į pasaulio lyderius artėjančiuose G7 ir NATO aukščiausiojo lygio susitikimuose, kuriuose jis sieks sustiprinti Vakarų paramą savo šaliai. Per G7 susitikimą JAV prezidentas Joe Bidenas kartu su kitais lyderiais pristatys žingsnius, kuriais siekiama didinti spaudimą Rusijai dėl jos invazijos. O NATO susitikime JAV paskelbs apie priemones, skirtas „Europos saugumui stiprinti, kartu su tikėtinu nauju dideliu sąjungininkų indėliu“, sakė vienas pareigūnas.

Ukrainos parlamento nariai JAV įstatymų leidėjams sakė, kad Rusijos kariuomenė yra apskaičiavusi, kiek Vakarų sąjungininkai turi amunicijos atsargų Ukrainos kariuomenės daugiausiai Rusijoje pagamintai artilerijai – ir planuoja laukti, kol Ukrainos pajėgos laikui bėgant jos pritrūks.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karys

Namuose JAV ir NATO partneriai pradeda pastebėti, kad jų pačių turimų tam tikrų pažangių ginklų, įskaitant nuo peties šaudančias priešlėktuvines raketas ir prieštankines raketas „Javelin“, atsargos yra ribotos. Šios ginklų sistemos turi savo sudėtingas tiekimo linijas, o tai reiškia, kad pakeisti tūkstančius tokių raketų, kurios jau buvo patiektos Ukrainos pajėgoms, gali prireikti ne vienerių metų.

Tuo tarpu JAV gynybos departamento priežiūros institucija pradėjo vertinti departamento planus papildyti savo amunicijos ir įrangos atsargas, jam ir toliau tiekiant didelius jų kiekius Ukrainai, trečiadienį pranešė agentūra.

„Šio vertinimo tikslas – nustatyti, kokiu mastu Gynybos departamentas yra suplanavęs papildyti Ukrainai tiekiamos įrangos ir amunicijos atsargas“, – sakoma departamento generalinio inspektoriaus pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius