Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV pasiuntinys atvyko į Kabulą vesti potencialių derybų su Talibanu

JAV pasiuntinys Zalmay Khalilzadas, atsakingas už pastangas pasiekti taikos susitarimą su Talibanu, trečiadienį atvyko į Kabulą, pranešė vienas afganų pareigūnas, amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui neseniai pareiškus, kad įstrigusios derybos su islamistais gali atsinaujinti
Talibai
Talibai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Khalilzadas yra Kabule ir vėliau susitiks su prezidentu bei kitais aukšto rango Afganistano pareigūnais“, – naujienų agentūrai AFP sakė minėtas pareigūnas. Jis pridūrė, kad darbotvarkėje numatytos atnaujintos derybos.

JAV ambasada Kabule atsisakė komentuoti tokius pranešimus.

Rugsėjį JAV administracijos ir Talibano atstovai, atrodo, buvo pasirengę pasirašyti susitarimą, pagal kurį Vašingtonas galėtų pradėti išvesti iš Afganistano tūkstančius karių mainais į saugumo garantijas.

Taip pat buvo tikimasi, kad gali būti paruošta dirva tiesioginėms sukilėlių ir Afganistano vyriausybės deryboms ir galiausiai – taikos susitarimui po ilgiau kaip 18 metų trukusio karo.

Tačiau tą mėnesį D.Trumpas, reaguodamas į vieno amerikiečių kario žūtį, staiga pavadino ištisus metus dėtas pastangas „mirusiomis“ ir atšaukė talibams išsiųstą kvietimą susitikti Jungtinėse Valstijose.

Per praėjusią savaitę įvykusį iš anksto neskelbtą vizitą Amerikos karinėje bazėje Afganistane D.Trumpas tvirtino, kad Talibanas „nori pasiekti susitarimą“.

Tačiau islamistai vėliau pareiškė, jog kol kas „per anksti“ kalbėti apie galimybę atnaujinti tiesioginį dialogą su Vašingtonu.

Nors derybos oficialiai buvo įstrigusios, Z.Khalilzadas pastarosiomis savaitėmis tęsė įtemptą kelionę po įvairias šalis, suinteresuotas taika Afganistane, tokias kaip Pakistanas.

Talibanas iki šiol atsisakydavo derėtis su Afganistano vyriausybe, laikydamas ją neteisėtu režimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius