Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV respublikonai skeptiškai ir priešiškai vertina susitarimą dėl Irano branduolinės programos

JAV respublikonai skeptiškai komentavo ketvirtadienį pasiektą susitarimą, turintį apriboti Irano branduolinę programą, o Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris reikalavo, kad Kongresui būtų leista peržiūrėti šią sutartį prieš atšaukiant griežtas ekonomines sankcijas Teheranui.
Johnas Boehneris
Johnas Boehneris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Keli Atstovų Rūmų ir Senato nariai reiškė atsargų optimizmą dėl šešių galingųjų šalių susitarimo su Iranu, kurį prezidentas Barackas Obama vadino istoriniu. Prezidentas pabrėžė, kad galutinė sutartis, jeigu jos bus laikomasi, užkirs Iranui kelią pasigaminti atominių ginklų.

Tuo tarpu J.Boehneris peikė tą dokumentą, sakydamas, kad jis žymi „nerimą keliantį atsitraukimą“ nuo Baltųjų rūmų pradinių tikslų, užsimindamas, kad B.Obamos administracija nusileido Irano derybininkams ir padarė kai kurių nuolaidų.

„Mane labiausiai neramu, kad administracija siunčia signalą, jog sankcijos bus sušvelnintos artimiausiu laiku, – sakoma J.Boehnerio pranešime. – Kongresui turi būti leista nuodugniai peržiūrėti bet kokio susitarimo detales prieš atšaukiant bet kokias sankcijas.“

Senatorius Markas Kirkas, kurio pozicija Irano atžvilgiu yra viena griežčiausių tarp respublikonų ir kuris pasiūlė teisės akto projektą, numatantį dar griežtesnes sankcijas, nevyniojo žodžių į vatą, komentuodamas naująjį susitarimą.

„Neville'is Chamberlainas gavo geresnę sutartį iš Adolfo Hitlerio“, – ironizavo M.Kirkas, turėdamas omenyje praeito amžiaus 4-ame dešimtmetyje Britanijai vadovavusį ministrą pirmininką ir jo pragaištingą nuolaidžiavimo naciams politiką.

Tuo tarpu B.Obama griežtai perspėjo įstatymų leidėjus, kad jeigu Kongresas „numarins šią sutartį tuomet Jungtinės Valstijos bus kaltinamos dėl diplomatijos nesėkmės“.

Respublikonų veikėjai, kurie, kaip tikimasi, pretenduos užimti prezidento postą per 2016 metų rinkimus, taip pat reiškė abejones, ar laukiama sutartis bus gyvybinga.

Buvęs Teksaso gubernatorius Rickas Perry savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad amerikiečiai turi teisę reikšti susirūpinimą dėl sutarties, „pilnos Obamos administracijos nuolaidų“.

Tuo tarpu senatorius Marco Rubio perspėjo, kad Iranui bus leista naudoti 6 tūkst. iš dabar jo turimų 19 tūkst. urano sodrinimo centrifugų ir kad tai rodo, „jog ši sutartis yra milžiniška klaida.“

Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas Bobas Corkeris ragino įstatymų leidėjus „toliau žvelgti atviromis akimis į Iraną“, taip pat vėl pareikalavo, kad Kongresui būtų leista peržiūrėti bet kokį galutinį susitarimą su šiitiška respublika.

B.Corkeris pasiūlė teisės akto projektą, kuris įpareigotų B.Obamą suderinti tą sutartį su Kongresu.

„Didėja abiejų partijų palaikymas branduolinės sutarties peržiūrėjimui Kongrese, ir aš esu įsitikinęs, jog bus tvirtai nubalsuota už Irano branduolinės sutarties peržiūrėjimo įstatymą“, kai tas projektas bus svarstomas jo komitete balandžio 14 dieną, sakė respublikonas senatorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius