Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 26 /17:57

JAV: Rusija pasiuntė į Libiją karo lėktuvų, teiksiančių paramą iš oro rusų samdiniams

Rusija neseniai pasiuntė į Libiją karo lėktuvų, turinčių teikti paramą iš oro rusų samdiniams, padedantiems maršalo Khalifa Haftaro pajėgoms, antradienį pranešė už padėtį Afrikos regione atsakingas JAV kariuomenės štabas (AFRICOM).
„Wagner“ samdiniai
„Wagner“ samdiniai / „Facebook“ nuotr.

Šis žingsnis galimai žymi seniai besitęsiančio konflikto reikšmingą eskalavimą.

Kariniai lėktuvai išskrido iš Rusijos ir pirmiausiai užsuko į Siriją, kur jie „buvo perdažyti, siekiant nuslėpti rusišką kilmę“, o paskui atkeliavo į Libiją, nurodė Vokietijos mieste Štutgarte įsikūręs AFRICOM.

JAV kariškiai nenurodė, kada tiksliai lėktuvai atskrido, tik sakė, kad tai įvyko „neseniai“.

Pranešimas pasirodė kitą dieną po to, kai Jungtinių Tautų pripažįstama Libijos vyriausybė paskelbė, kad šimtai Kh.Haftarą remiančių rusų samdinių buvo atitraukti iš kovos veiksmų zonų į pietus nuo sostinės Tripolio.

Atsitraukimas įvyko po virtinės Kh.Haftaro pajėgų nesėkmių joms tęsiant puolimą sostinei iš Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) paveržti.

Kremlius visuomet neigdavo dalyvaujantis Libijos konflikte.

Tačiau JT ekspertai praėjusį mėnesį paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad „Wagner Group“ – mįslinga karinė bendrovė, laikoma artima Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui – pasiuntė savo kovotojų paremti Kh. Haftarą.

„Pernelyg ilgai Rusija neigė visą savo dalyvavimo tebesitęsiančiame Libijos konflikte mastą. Na, dabar niekas negali to nuneigti“, – AFRICOM pareiškime sakė JAV armijos generolas Stephenas Townsendass.

„Rusija aiškiai bando nusverti padėtį Libijoje savo naudai, – sakė jis. – Visai taip pat, kaip mačiau juos darant Sirijoje, jie plečia savo karines pozicijas Afrikoje naudodamiesi tokiomis vyriausybės remiamomis samdinių grupėmis kaip „Wagner“.“

S.Townsendas nurodė, jog Rusija dislokavo Libijoje „ketvirtos kartos naikintuvų“.

Naftos turtinga Šiaurės Afrikos valstybė chaoso gniaužtuose yra nuo 2011 metų, kai per kelių didžiųjų Vakarų valstybių remtą sukilimą buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi. Dėl valdžios Libijoje varžosi konkuruojančios administracijos, kurių viena – Fayezo al Sarrajo vadovaujama NSV.

Kh.Haftaro, kurį taip pat remia Egiptas, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Saudo Arabija, pajėgos kontroliuoja didelę dalį Libijos rytinių ir pietinių regionų.

Libijos konfliktas paaštrėjo, kai Kh.Haftaras pernai balandį pradėjo puolimą prieš Tripolį. Vis dėlto, nepaisant pirminių laimėjimų, jo pajėgos įstrigo sostinės prieigose.

AFRICOM sakė, kad Rusijos veiksmai gali dar labiau pailginti konfliktą ir padidinti „aukų skaičių bei žmonių kančias abiejose [konflikto] šalyse“.

Jei bus patvirtintas, Rusijos naikintuvų dislokavimas bus dar vienas 2011 metais paskelbto JT ginklų embargo pažeidimas.

Pasaulio lyderiai sausio mėnesį sutarė laikytis embargo ir nebesikišti į šį konfliktą, įtraukusį dideles regiono varžoves.

Tačiau JT ne kartą perspėjo, kad abi Libijos konflikto šalys ir toliau gauna ginklų bei kovotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius