Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV Senatas: FTB susiduria su D.Trumpo kurstomų grasinimų banga

JAV senatoriai antradienį pasmerkė grasinimus smurtu Federaliniam tyrimų biurui, kaltindami Donaldą Trumpą dėl federalinių agentų užgauliojimų bangos, užgriuvusios juos po rugpjūtį buvusio prezidento namuose pietų Floridoje surengtos kratos.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AP/„Scanpix“ nuotr.

Rezoliucija priimta praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po to, kai agentai D.Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“, kur jis gyvena nuo 2020-ųjų, kai paliko prezidento postą, rado tūkstančius puslapių dokumentų, įskaitant dešimtis dokumentų su žymomis „Slapta“ ir „Visiškai slapta“.

D.Trumpas, nuo pat savo prezidentavimo pradžios kaltinęs FTB šališkumu jo atžvilgiu, piktinosi „neteisėta“ krata. Surengti beprecedentį reidą leido Floridos teisėjas, kurį įtikino FTB argumentai dėl galimų įstatymų pažeidimų D.Trumpo namuose, susijusių su netinkamu Baltųjų rūmų dokumentų tvarkymu.

„Ne kartą aiškiai pasakiau, kad smurtas prieš teisėsaugos institucijas niekada, jokiais atvejais, nėra priimtinas, nesvarbu, kokia ideologija jis motyvuojamas“, – sakė įtakingo Teismų komiteto pirmininkas senatorius demokratas Dickas Durbinas.

„Tačiau tikrovė yra tokia: per pastarąjį mėnesį po teisėjo sankcionuotos kratos D. Trumpo rezidencijoje „Mar-a-Lago“ FTB sulaukė daugybės prieš jo darbuotojus ir patalpas nukreiptų grasinimų, kuriuos skatino buvęs prezidentas ir jo sąjungininkai“, – sakė jis.

Praėjusį mėnesį FTB ir Krašto saugumo departamentas informavo, kad po rugpjūčio 8-ąją eksprezidento namuose surengtos kratos padaugėjo grasinimų ir smurto veiksmų prieš federalinės teisėsaugos pareigūnus.

D.Durbinas sakė negalįs pasidalyti konkrečiais duomenimis, kuriuos praėjusią savaitę senatoriams už uždarų durų pateikė agentūros, tačiau kolegoms Senato salėje sakė, kad padidėjimo mastas „šokiruoja“.

Senato priimtoje rezoliucijoje smerkiami grasinimai ir atkreipiamas dėmesys į Kongreso narių respublikonų pareiškimus, kuriuose raginama sumažinti FTB finansavimą, o krata D.Trumpo namuose prilyginama „nacių gestapo veiksmams“.

Rezoliucijoje taip pat raginama atkreipti dėmesį į „nuolatines žodines atakas“, rengiamas buvusio prezidento, kuris FTB pareigūnus, be kitų užgauliojimų, yra pavadinęs „pagiežingais monstrais“.

Dokumente aprašomi kai kurie bandymai bauginti federalinius agentus, įskaitant grasinimą padėti „nešvarią bombą“ prie FTB būstinės ir raginimai pradėti „pilietinį karą“ bei „ginkluotą sukilimą“.

Jame primenamas plačiai nuskambėjęs incidentas, kai rugpjūčio 11 dieną vyras, ginkluotas pusiau automatiniu šautuvu AR-15 ir pneumatiniu vinių kalimo pistoletu, bandė įsiveržti į FTB padalinį Sinsinatyje Ohajuje.

Rezoliucijoje taip pat nurodoma, kad po penkių dienų vienam asmeniui buvo pareikšti kaltinimai dėl „grasinimo nužudyti visus FTB darbuotojus, pradedant direktoriumi, agentais ir baigiant priežiūros personalu“, o rugpjūčio 25-ąją kitas asmuo, peršokęs tvorą, paleido kelis akmenis į FTB Čikagos padalinio pastatą.

Rezoliucija buvo priimta vieningu sutarimu – tai reiškia, kad tam neprieštaravo nė vienas narys.

D.Trumpo biuras kol kas neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius