Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV senatoriai J.McCainas ir L.Grahamas apsigalvojo: rems R.Tillersono nominaciją

Dar visai neseniai įtakingi JAV senatoriai Johnas McCainas ir Lindsey Grahamas viešai abejojo, ar naftininkas Rexas Tillersonas, turintis ryšių Rusijoje, tinka eiti valstybės sekretoriaus pareigas. Bet šie respublikonai sekmadienį pareiškė balsuosiantys už R.Tillersono kandidatūrą, skelbia „Reuters“.
Rexas Tillersonas
Rexas Tillersonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Po kruopščių svarstymų ir ilgų diskusijų su R.Tillersonu, nusprendėme paremti jo kandidatūrą tapti JAV valstybės sekretoriumi“, – pranešime paskelbė J.McCainas ir L.Grahamas.

„Nors vis dar turime klausimų dėl jo sandorių su Rusijos vyriausybe ir prezidentu Vladimiru Putinu praeityje, tikime, kad R.Tillersonas gali būti efektyvus JAV interesų gynėjas“, – pridūrė senatoriai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lindsey Grahamas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lindsey Grahamas

Respublikonų kontroliuojamas Senatas kol kas yra patvirtinęs du Donaldo Trumpo pasirinkimus į kabinetą. Tačiau R.Tillersonas, anksčiau vadovavęs naftos korporacijai „Exxon Mobil“, buvo kritikuojamas dėl esą pernelyg draugiškų ryšių su Kremliumi.

Buvęs „Exxon Mobil“ vadovas Rexas Tillersonas savo reputacijai pamatą iš tiesų paklojo įvairiais susitarimais su Rusija. Jis priešinosi sankcijoms nuo pat Krymo aneksijos 2014 metais ir rėmė antivyriausybinį maištą Rytų Ukrainoje.

Vašingtone kalbėta, kad Senato užsienio reikalų komitete gali būti sukilta prieš R.Tillersono kandidatūrą. Tačiau dabar jokių kliūčių jo patvirtinimui JAV valstybės sekretoriumi, regis, nebėra – esą padėjo ir privatūs pokalbiai.

Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnellas sekmadienį patikino esąs tikras, kad visos D.Trumpo nominacijos bus patvirtintos. Jis taip pat pareiškė, kad Senatas patvirtins D.Trumpo pasirinktą Aukščiausiojo teismo teisėją.

„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Nors JAV prezidentas savojo favorito dar neįvardijo, neabejojama, kad naujasis teisėjas bus konservatyvių pažiūrų, o tuo pačiu nusvers ir visą Aukščiausiąjį Teismą į dešiniųjų pusę.

Už – arba prieš – R.Tillersono kandidatūrą JAV Senato Užsienio reikalų komitetas greičiausiai balsuos pirmadienį. Netrukus po to balsuos ir visas Senatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius