-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV siekiant atkurti ryšius su Etiopija A.Blinkenas susitiks su šios šalies premjeru

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį turi susitikti su Etiopijos ministru pirmininku Abiy Ahmedu, siekdamas atgaivinti šalių ryšius ir pastiprinti trapų taikos procesą Etiopijoje po dvejus metus trukusio pilietinio karo.
Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas
Etiopijos ministras pirmininkas Abiy Ahmedas / „AFP“/„Scanpix“

Tai aukščiausio rango JAV pareigūnas, apsilankysiantis antroje pagal gyventojų skaičių Afrikos valstybėje nuo 2020 metų pabaigos, kai prasidėjo karas tarp Etiopijos vyriausybės ir Tigrėjaus sukilėlių, pakenkęs JAV santykiams su ilgamete sąjungininke. Vašingtonas įtarė, kad buvo vykdomi nusikaltimai žmoniškumui.

A.Blinkeno kelionė organizuojama prezidento Joe Bideno administracijai siekiant stiprinti ryšius su Afrika, kur savo įtaką vis labiau didina Kinija ir Rusija.

Tikimasi, kad Adis Abeboje jis surengs derybas su Abiy Ahmedu – Nobelio taikos premijos laureatu, kadaise laikytu vienu iš naujos kartos perspektyvių Afrikos lyderių. Vėliau jo reputacija Vašingtone nukentėjo dėl karo.

Smurtas įsiplieskė, kai Tigrėjaus liaudies išlaisvinimo frontas (TPLF), kažkada dominavęs Etiopijos politikoje, atakavo karinius objektus ir paskatino Abiy Ahmedo vyriausybę, remiamą kaimyninės Eritrėjos, pradėti didelį puolimą.

TPLF trumpam buvo priartėjusi prie sostinės, bet, atremta premjerą palaikančių pajėgų, sutiko nusiginkluoti pagal lapkričio 2 dienos susitarimą, dėl kurio Pietų Afrikoje dalyvaujant JAV derėjosi Afrikos Sąjunga (AS).

Vyriausioji JAV diplomatė Afrikai Molly Phee prieš A.Blinkeno išvykimą žurnalistams sakė, kad jo vizito tikslas – „padėti įtvirtinti taiką“, tačiau perspėjo, kad JAV ir Etiopijos santykiai dar nepasirengę „grįžti į įprastas vėžes“.

Ji teigė, kad Etiopija turi imtis veiksmų nutraukti etninio ir politinio smurto ciklą, jei nori, kad santykiai su JAV vėl pagerėtų.

Tikimasi, kad A. Blinkenas taip pat susitiks su ministro pirmininko pavaduotoju ir užsienio reikalų ministru Demeke Mekonnenu ir AS Komisijos vadovu Moussa Faki Mahamatu.

Rusijos ir Kinijos įtaka

Karo metu Jungtinės Valstijos sustabdė Etiopijos dalyvavimą susitarime, pagal kurį daugumai Etiopijos eksportuojamų prekių buvo netaikomi muitai, ir šį klausimą Abiy Ahmedo vyriausybė neabejotinai iškels.

Abiy Ahmedas pažadėjo atkurti pagrindines paslaugas karo nuniokotame Tigrėjuje, bet dėl žiniasklaidai taikomų apribojimų neįmanoma įvertinti padėties šiame šiauriniame regione.

Jungtinių Valstijų apskaičiavimu, dvejus metus trukęs konfliktas nusinešė 500 000 gyvybių – daugiau nei per Rusijos karą Ukrainoje, sulaukusį daug didesnio pasaulio dėmesio.

Nuo to laiko Maskva pradėjo diplomatinį puolimą Afrikoje, įskaitant Etiopiją, tikėdamasi, kad šis žemynas išliks neutralus, o ne prisijungs prie Vakarų sankcijų prieš ją.

Rusija Afrikoje seka daugelį metų čia savo įtaką didinančios Kinijos pavyzdžiu. Pekinas taip pat siūlo žemyno lyderiams santykius, kurių nevaržo Vakarų spaudimas dėl žmogaus teisių.

Netrukus po A.Blinkeno vizito – trečios jo kelionės į Užsachario Afriką – JAV viceprezidentė Kamala Harris vyks į Ganą, Tanzaniją ir Zambiją. Manoma, kad šios trys valstybės yra pasiryžusios daryti pažangą demokratijos srityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius