Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

JAV siūlosi padėti kuriant Armėnijos ir Azerbaidžano ryšius

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį pasiūlė Jungtinių Valstijų pagalbą kuriant Armėnijos ir Azerbaidžano ryšius, skatindamas galutinai sureguliuoti priešininkių santykius, praėjus dvejiems metams po tarpininkaujant Rusijai sudarytų paliaubų.
Armėnijos kariai
Armėnijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Per atskirus pokalbius su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu ir Armėnijos ministru pirmininku Nikolu Pašinianu A.Blinkenas sakė, kad abi šalys turi „istorinę galimybę pasiekti taiką regione“.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad A.Blinkenas „pasiūlė Jungtinių Valstijų pagalbą padėti [vystyti] regioninius transporto ir komunikacijų ryšius“.

Gegužę tarpininkaujant Europos Sąjungai I.Aliyevas ir N.Pašinianas susitiko aptarti būsimos taikos sutarties. Anksčiau šį mėnesį Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai surengė derybas kaimyniniame Sakartvele.

Armėnija ir Azerbaidžanas du kartus – praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje ir 2020 metais – kariavo dėl ginčijamo Kalnų Karabacho, armėnų gyvenamo regiono, tarptautiniu mastu pripažinto Azerbaidžano dalimi.

2020 metų rudenį šešias savaites savaites trukęs karas, nusinešęs daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių, baigėsi tarpininkaujant Rusijai pasiektu ugnies nutraukimo susitarimu.

Pagal susitarimą Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti.

ES šiuo metu vadovauja Armėnijos ir Azerbaidžano santykių normalizavimo procesui, apimančiam taikos derybas, sienų delimitaciją ir transporto jungčių atblokavimą.

Jungtinės Valstijos, Rusija ir Prancūzija, turinčios stiprias armėnų diasporas, sudarė vadinamąją Minsko grupę, kuri siekė tarpininkauti sprendžiant konfliktą, kilus pirmajam karui dėl Kalnų Karabacho.

Nuo vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Jungtinės Valstijos smarkiai apribojo ryšius su Maskva, nors Vašingtonas palaiko su ja netiesioginius ryšius kai kuriais tarptautiniais klausimais, pavyzdžiui, dėl Irano.

N.Price'as teigė, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios bendradarbiauti su „panašiai mąstančiais partneriais“, kad paremtų taiką tarp Armėnijos ir Azerbaidžano.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius