Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV smerkia Rusijos įvykdytą okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją

JAV prezidentas Joe Bidenas penktadienį pasmerkė „apgaulingą“ Rusijos pareiškimą, kad ji aneksavo keturis Ukrainos regionus, ir sakė, kad Maskva pažeidžia tarptautinę teisę.
Palaikantis mitingas Raudonojoje aikštėje Maskvoje
Palaikantis mitingas Raudonojoje aikštėje Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jungtinės Valstijos smerkia šiandieninį apgaulingą Rusijos bandymą aneksuoti suverenią Ukrainos teritoriją. Rusija pažeidžia tarptautinę teisę, pamina Jungtinių Tautų chartiją ir rodo nepagarbą taikioms tautoms“, – sakoma J.Bideno pareiškime.

„Jungtinės Valstijos visada gerbs tarptautiniu mastu pripažintas Ukrainos sienas. Mes ir toliau remsime Ukrainos pastangas susigrąžinti savo teritorijos kontrolę, stiprindami jos pozicijas kariniu ir diplomatiniu požiūriu, įskaitant 1,1 mlrd. dolerių papildomą saugumo pagalbą, apie kurią JAV paskelbė šią savaitę“, – sakė J.Bidenas.

Jungtinės Valstijos penktadienį taip pat paskelbė naujas „griežtas“ sankcijas Rusijos pareigūnams ir šalies gynybos pramonei.

Rusija penktadienį per ceremoniją Kremliuje aneksavo keturis okupuotus Ukrainos regionus – Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis, nepaisant tarptautinės bendruomenės pasmerkimo.

Apie aneksiją paskelbta po praėjusią savaitę prasidėjusių ir antradienį pasibaigusių pseudoreferendumų, per kuriuos keturi rusų okupuoti Ukrainos regionai esą triuškinama persvara nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

VIDEO: Kas naujo fronte: atsargos pulkininkas apie Lymano katilą – tūkstančiai rusų apsupti

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose balsavimus vadina suklastotais ir laiko juos tik pretekstu aneksuoti okupuotas teritorijas.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas savo ruožtu pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos nedviprasmiškai atmeta nesąžiningą Rusijos bandymą pakeisti tarptautiniu mastu pripažintas Ukrainos sienas“.

„Atsakydamos į tai, Jungtinės Valstijos ir mūsų sąjungininkės bei partnerės taiko greitas ir griežtas priemones“, – sakė jis.

J.Bideno administracija teigė, kad sankcijos bus taikomos virtinei Rusijos parlamento narių, vyriausybės pareigūnų, jų šeimų narių, taip pat Rusijos kariuomenę aprūpinančioms pramonės šakoms, „įskaitant tarptautinius tiekėjus“.

VIDEO: Po pasibaigusių pseudoreferendumų V.Putinas pranešė apie okupuotų Ukrainos teritorijų aneksiją

Be to, JAV paskelbė, kad Didžiojo septyneto (G-7), kuriam be Jungtinių Valstijų priklauso Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Japonija, sąjungininkės remia sankcijų taikymą bet kuriai šaliai, kuri palaiko Kremliaus bandymą prijungti Ukrainos regionus.

„Mes taip pat skelbiame aiškų įspėjimą, kuriam pritaria G-7 lyderiai: reikalausime atsakomybės iš bet kurio asmens, subjekto ar šalies, kurie teikia politinę ar ekonominę paramą neteisėtiems Rusijos bandymams pakeisti Ukrainos teritorijos statusą“, – sakė A.Blinkenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius