-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV specialusis pasiuntinys atvyko į Kabulą atsinaujinus deryboms su Talibanu

JAV specialusis pasiuntinys, vedantis taikos derybas su Talibanu, trečiadienį susitiko Kabule su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani, pranešė vienas pareigūnas, atsinaujinus pastangoms pasiekti susitarimą su sukilėliais.
Zalmay Khalilzadas
Zalmay Khalilzadas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV specialusis pasiuntinys Afganistane Zalmay Khalilzadas ir A.Ghani aptarė kelias temas, įskaitant būtinybę paskelbti paliaubas, sakė afganų lyderio atstovas Sediqas Seddiqi.

„Prezidentas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl besitęsiančio Talibano smurto“, – nurodė S.Sediqqi.

„Prezidentas pakartojo, kad Afganistano vyriausybė ir žmonės nori ilgalaikės taikos“, – pridūrė jis.

Z.Khalilzadas jau daugiau nei metus vadovauja pastangoms pasiekti susitarimą su Talibanu, pagal kurį JAV galėtų sumažinti savo karinį pėdsaką Afganistane mainais į saugumo garantijas.

Nors JAV nuolat informuoja A.Ghani apie derybų eigą, afganų prezidentui tiesiogiai neleidžiama jose dalyvauti, nes Talibanas atsisako pripažinti jo valdžią.

Rugsėjo pradžioje Vašingtonas ir Talibanas buvo priartėję prie susitarimo pasirašymo, tačiau amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas paskutinę minutę nutraukė derybas, išreikšdamas susirūpinimą dėl Talibano smurto, įskaitant sprogdinimą Kabule, pareikalavusį vieno JAV kariškio gyvybės.

Dialogas buvo atnaujintas gruodžio 7 dieną, sumažėjus smurto lygiui Kabule, tačiau buvo vėl sustabdytas po dar vieno talibų išpuolio – tą kartą prieš Bagramo oro pajėgų bazę, esančią šiauriau Kabulo.

JAV ambasada Kabule kol kas nekomentavo dabartinės derybų būsenos, bet panašu, kad šią savaitę jos vėl buvo atnaujintos Dohoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius