Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: uigūrų teisių pažeidimams greičiausiai buvo pritarta aukščiausiuose sluoksniuose

Jungtinės Valstijos antradienį išreiškė pasibaisėjimą naujais Kinijos uigūrų mažumos atstovų kalinimo įrodymais ir teigė, kad jie rodo, jog piktnaudžiavimui greičiausiai buvo pritarta Pekino aukščiausiuose sluoksniuose.
Uigūrai Kinijoje
Uigūrai Kinijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Esame pasibaisėję pranešimais ir šiurpą keliančiais vaizdais“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price'as.

„Būtų labai sunku įsivaizduoti, kad sisteminės pastangos susidoroti, sulaikyti, vykdyti genocido ir nusikaltimų žmoniškumui kampaniją nebūtų palaimintos – nebūtų patvirtintos – aukščiausių KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) vyriausybės sluoksnių“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos kaltina Pekiną vykdant genocidą prieš uigūrus ir kitas daugiausia musulmoniškas, tiurkiškai kalbančias mažumas vakariniame Sindziango regione, kur, žmogaus teisių grupių teigimu, laikoma daugiau kaip milijonas žmonių.

„Raginome ir toliau raginame KLR nedelsiant paleisti visus savavališkai sulaikytus žmones, panaikinti internuotųjų stovyklas, nutraukti masinį sulaikymą, kankinimus, priverstinę sterilizaciją ir priverstinį darbą“, – sakė N.Price'as.

Adrianas Zenzas, akademikas, tyrinėjęs, kaip elgiamasi su uigūrais, paviešino tūkstančius nuotraukų ir oficialių dokumentų, kurie atskleidžia smurtinius masinio internavimo metodus.

Dokumentai, kurių dalies autentiškumą patvirtino kelios naujienų organizacijos, įskaitant BBC ir „Le Monde“, taip pat suteikia galimybę susipažinti su gyvenimu įkalinimo įstaigose.

Nuotraukose matyti, kaip lazdomis ginkluoti pareigūnai sulaiko grandinėmis surakintus ir gobtuvus dėvinčius kalinius, o kiti kamufliažinių spalvų drabužius dėvintys sargybiniai stovi su šaunamaisiais ginklais.

Dokumentai paskelbti kaip tik tuo metu, kai Jungtinių Tautų žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet pradėjo vizitą į Kiniją, kurį kritikavo Jungtinės Valstijos, teigiančios, kad ji neužsitikrino pakankamos prieigos.

JAV ambasadorė prie JT Linda Thomas-Greenfield tviteryje pareiškė, kad M.Bachelet „turi atidžiai pažvelgti į šiuos veidus ir spausti Kinijos pareigūnus, kad šie suteiktų visapusišką, nevaržomą prieigą – ir pateiktų atsakymus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius