Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV dėl uigūrų sekimo įtraukė į juodąjį sąrašą Kinijos biotechnologijų organizacijų

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį įtraukė kinų biotechnologijų organizacijų į juodąjį prekybos sąrašą, kaltindamos jas sekant uigūrų etninę mažumą pažangiomis technologijomis.
JAV ir Kinija
JAV ir Kinijos vėliavos / 123RF.com nuotr.

Šios sankcijos papildė virtinę JAV prezidento Joe Bideno administracijos veiksmų, nukreiptų prieš Kinijos interesus tvyrant didelei įtampai dvišaliuose santykiuose. Ankstesnę dieną Vašingtonas nusitaikė į skausmą malšinančių vaistų gamintojus Kinijoje, intensyvindamas kovą su priklausomybe, per metus pareikalavusia 100 tūkst. amerikiečių gyvybių.

Vėliausiomis priemonėmis Prekybos departamentas apribojo svarbų eksportą Karo medicinos mokslų akademijai ir 11 jos mokslinių tyrimų institutų dėl jų vystomų biotechnologijų, įskaitant „įtariamus smegenų kontrolės ginklus“, nurodoma pranešime.

Pasak žmogaus teisių aktyvistų, Kinijos šiaurės vakariniame Sindziango regione vykdomas beprecedenčio masto musulmonų uigūrų sekimas, įskaitant stebėjimą pagal DNR ir dirbtinio intelekto pasitelkimą veidams atpažinti ir stebėti.

Tarp mokslinių tyrimų institutų, į kuriuos nukreiptos naujausios JAV priemonės, yra kraujo perpylimo, bioinžinerijos ir toksikologijos centrai.

„Mokslinis biotechnologijų ir medicinos inovacijų siekis gali gelbėti gyvybes“, – pareiškime pabrėžė prekybos sekretorė Gina Raimondo.

„Deja, KLR nusprendžia naudoti šias technologijas savo liaudies kontrolei ir represijoms prieš etninių ir religinių mažumų narius“, – pridūrė sekretorė, pavartojusi Kinijos Liaudies Respublikos santrumpą.

„Negalime leisti, kad JAV prekės, technologijos ir programinė įranga, kuriomis remiamas medicinos mokslas ir biotechninės inovacijos, būtų naudojamos prieš JAV nacionalinį saugumą“, – pabrėžė G.Raimondo.

Prekybos departamentas taip pat įtraukė į juodąjį sąrašą kai kurias Kinijos, Sakartvelo, Malaizijos ir Turkijos bendroves dėl įtariamo amerikietiškų prekių nukreipimo Irano – JAV priešininko, kuriam Vašingtonas taiko plataus masto sankcijas, – kariuomenei.

Pekine įsikūrusi Karo medicinos mokslų akademija aktyviai kuria savo vakciną nuo COVID-19. Tačiau Jungtinėms Valstijoms vis didesnį nerimą kelia Kinijos civilinių ir karinių sektorių sąsajos mokslinių tyrimų srityje.

Stiprėjantys veiksmai dėl Sindziango

Žmogaus teisių ekspertai, liudininkai ir JAV vyriausybė teigia, kad daugiau nei milijonas uigūrų ir kitų tiurkiškai kalbančių musulmonų kalinami stovyklose, kur bandoma išardyti jų islamiškos kultūros tradicijas ir prievarta juos suvienodinti su Kinijos hanių dauguma.

Tačiau Pekinas šias įstaigas vadina profesinio mokymo centrais ir tvirtina, kad, kaip ir daugelis Vakarų šalių, siekia sumažinti radikalaus islamo patrauklumą po pražūtingų išpuolių.

Jungtinės Valstijos šią kampaniją laiko genocidu ir, augant tarptautinės bendruomenės susirūpinimui, planuoja taikyti diplomatinį boikotą kitąmet vyksiančiai Pekino žiemos olimpiadai.

Be to, Jungtinės Valstijos artimiausiu metu tikriausiai taps pirmąja šalimi, uždraudusia visą importą iš Sindziango, nes priverstinis darbas stovyklose esą yra toks paplitęs, kad jį sunku atskirti nuo kitos produkcijos.

Po ilgų derybų abiejų pagrindinių JAV partijų įstatymų leidėjai ir J.Bideno administracija pasiekė susitarimą dėl Priverstinio uigūrų darbo prevencijos įstatymo. Šiuo teisės aktu bus draudžiama importuoti visas prekes iš minėto regiono, nebent pateikiama įtikinamų įrodymų, kad gamyba nėra susijusi su vergija.

Sindziangas yra svarbus medvilnės šaltinis, o gamyklų veiklą stebintis Darbuotojų teisių konsorciumas (WRC) yra apskaičiavęs, kad penktadalis į Jungtines Valstijas kasmet importuojamų drabužių pagaminama šiame regione.

„Turime užimti aiškią moralinę poziciją ir palaikyti dėl priverstinio darbo kenčiančius asmenis. Esama padėtis nebegali tęstis“, – pareiškė demokratas Jimas McGovernas, Atstovų Rūmams praėjusią savaitę priėmus minėtą įstatymą, kurį turėtų patvirtinti Senatas ir pasirašyti J.Bidenas.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos taip pat įvedė sankcijas dviem etninių uigūrų politiniams lyderiams Kinijos administruojamame Sindziange.

Pekinas anksčiau ketvirtadienį išreiškė pasipiktinimą dėl JAV sankcijų keturioms kinų chemijos kompanijoms ir vienam asmeniui, kaip įtariama, neteisėtomis siuntomis internetu skatinusį prekybą skausmą malšinančiais vaistais.

„Tokie klaidingi veiksmai, kai viena pusė serga, bet verčia kitą pusę vartoti vaistus, nėra konstruktyvūs“, – žurnalistams sakė kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius