-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV žvalgyba perėmė D.Trumpo pergalę šventusių Rusijos pareigūnų pokalbius

JAV elektroninė žvalgyba po prezidento rinkimų ir D.Trumpo pergalės juose perėmė aukštų Rusijos pareigūnų telefoninius pokalbius, kuriuose jie sveikino vienas kitą su turtuolio – ir savo – sėkme, skelbia „The Washington Post“.
1. Vladimiras Putinas – Rusijos prezidentas
Vladimiras Putinas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Washington Post“ šaltinio teigimu, perimti pokalbiai JAV žvalgybai leidžia manyti, kad Kremlius siekė ne tik pakirsti amerikiečių pasitikėjimą rinkimų sistema, bet pakreipti prezidentines lenktynes D.Trumpo naudai.

Tiesa, pokalbiai taip pat atskleidė, kad aukščiausi Rusijos pareigūnai beveik neabejojo Hillary Clinton pergale ir nesitikėjo, kad jų pastangos duos vaisių.

„Šiuo atveju jau po fakto sužinojome, ką jie galvojo“, – pripažino dienraščio šaltinis.

Be to, JAV žvalgyba nustatė su rinkimais susijusią medžiagą „WikiLeaks“ nutekinusių tarpininkų rusų tapatybę, pranešė kanalas CNN, remdamasis šaltiniais valstybinėse įstaigose, turinčiose prieigą prie ketvirtadienį prezidentui Barackui Obamai pateiktos žvalgybos ataskaitos.

Rusijos programišiai rengė kibernetines atakas ne tik prieš Demokratų partiją, bet ir prieš Baltuosius rūmus, JAV Generalinį štabą.

O „NBC News“ šaltinis JAV žvalgyboje pranešė, kad Rusijos programišiai rengė kibernetines atakas ne tik prieš Demokratų partiją, bet ir prieš Baltuosius rūmus, JAV Generalinį štabą, Valstybės departamentą ir dideles šalies korporacijas.

Esą vienos atakos buvo sėkmingos, bet kitas pavyko sustabdyti.

Žvalgybininkų ataskaitoje taip pat teigiama, kad Maskva siekė sutrikdyti JAV demokratijos darbą. Tačiau analitikai daro išvadą, kad Rusija keršijo B.Obamos administracijai už pastarosios abejones dėl Vladimiro Putino valdžios legitimumo.

„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton
„Scanpix“/AP nuotr./Hillary Clinton

Ataskaitoje pastebima, kad Rusijos programišiai puolamąsias kibernetines operacijas Amerikoje rengė ne tik 2016-aisiais. Esą atakos fiksuotos dar 2008 metais.

„Rusai turi ilgą kišimosi į rinkimus istoriją – tiek pas save, tiek kitose šalyse“, – Senato ginkluotųjų pajėgų komitetui ketvirtadienį sakė nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis.

„Tačiau niekada nebuvome susidūrę su tokia tiesiogine kišimosi į rinkimų procesą kampanija kaip šįkart“, – pridūrė jis.

„Kampanija buvo daugialypė. Taigi, įsibrovimas buvo tik dalis jos, dar buvo ir klasikinė propaganda, dezinformacija, melagingos naujienos“, – pabrėžė J.Clapperis.

Anksčiau Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas pranešė, kad JAV žvalgybos agentūrų atstovai ketvirtadienį prezidentui B.Obamai pranešė per rinkimų kampaniją galimai Rusijos įvykdytos programišių atakos detales.

„Baltieji rūmai gavo ataskaitą, ir prezidentui B.Obamai šiuo metu yra teikiama žvalgybos informacija“, – sakė jis.

Anot J.Earnesto, analogiška ataskaita su slapta informacija bus pristatyta ir Kongreso nariams.

Penktadienį išrinktasis JAV prezidentas Donaldas Trumpas taip pat susitiks su žvalgybos vadovais, kurie jį supažindins su įslaptinta informacija šia tema.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

Kaip buvo pranešta anksčiau, ataskaitos versija, kurioje nebus slaptos informacijos, bus paviešinta kitą savaitę.

J.Kerry atsaką vadina teisingu

Savo ruožtu valstybės sekretorius Johnas Kerry JAV priimtas atsakomąsias priemones už per rinkimų kampaniją galimai Rusijos įvykdytas programišių atakas pavadino teisingomis.

„Tai buvo rimtas įvykis, ir prezidentas B.Obama sureagavo teisingai“, – ketvirtadienį pareiškė J.Kerry.

Be to, nurodė, kad jis ir prezidentas B.Obama asmeniškai išsakė priekaištų Rusijos lyderiams dėl pastangų kištis į rinkimus Amerikoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kerry
AFP/„Scanpix“ nuotr./Johnas Kerry

Paklaustas, kodėl Baltieji rūmai neapkaltino Kremliaus programišių atakomis prieš JAV politinius taikinius iki lapkričio 8-ąją vykusių prezidento ir Kongreso rinkimų, J.Kerry atsakė nenorėjęs būti apkaltintas mėginimu paveikti balsavimo rezultatus.

B.Obama praeitą mėnesį atskleidė kalbėjęsis su Rusijos prezidentu V.Putinu dėl įtariamų kibernetinių atakų, kai jie susitiko prieš JAV rinkimus. Jis teigė liepęs Kremliaus vadovui „visa tai baigti“ ir pažadėjo griežtą atsaką, jeigu kompiuteriniai įsilaužimai nesiliaus.

„Ir prezidentas, ir aš kėlėme šį klausimą pokalbiuose su rusais“, – sakė žurnalistams J.Kerry tuojau po posėdžio, per kurį JAV žvalgybos vadovas informavo Kongreso narius apie minėtas kibernetines atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius