Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK paskelbė planus mažinti imigraciją, ES ruošiantis „Brexit“ be susitarimo scenarijui

Didžioji Britanija trečiadienį paskelbė pasiūlymus dėl imigracijos iš ES šalių mažinimo po „Brexit“, nors verslo sektorius perspėjo, kad Jungtinės Karalystės ekonomika nėra pasirengusi išstojimui iš bloko be galiojančios skyrybų sutarties.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp pateiktų yra siūlymas įvesti laikinų darbo vizų sistemą, panašią į kitose valstybėse veikiančias „gastarbaiterių“ (į svečius atvykstančių darbininkų) programas, ir tartis dėl darbo užmokesčio ribų darbininkams, gavusiems leidimą įsikurti Britanijoje.

Europos Sąjunga trečiadienį taip pat pranešė, kad ruošia atsarginius planus Britanijos pasitraukimo be jokio susitarimo atvejui. Tuo metu Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May sulaukė dar vienos kritikos lavinos parlamente, kad iki sausio atidėjo praėjusią savaitę turėjusį įvykti parlamento balsavimą dėl „Brexit“ sutarties projekto, parengto po daugiau nei 17 mėnesių derybų.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas apkaltino Th.May, kad ji „tempia laiką“, todėl parlamentarams teks rinktis – arba pritarti jos susitarimui, arba išstoti iš ES be jokios sutarties.

„Ji (įkaitais) laiko parlamentą ir visą šalį, reikalaudama išpirkos“, – sakė J.Corbynas ir kaltino premjerę „nusikalstamu pinigų švaistymu“, vyriausybei suintensyvinus pasiruošimą atsarginiam planui.

Vėliau J.Corbynas sulaukė konservatorių parlamentarų priekaištų, kad neva pavadino Th.May „kvaila moterimi“, kai ji viešai pasišaipė iš jo neryžtingumo. Konservatoriai pareikalavo atsiprašyti viso parlamento.

Tačiau leiboristų atstovas patikino, kad J.Corbynas sakė „kvaili žmonės“.

„Nuosekli“ imigracija

Th.May pažadėjo sustabdyti nevaržomą imigrantų iš Europos srautą. Pasak premjerės, imigrantų antplūdis buvo viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių britai per 2016 metų referendumą balsavo už pasitraukimą iš ES.

Po referendumo imigracijos srautas jau sumažėjo.

Pernai grynoji imigracija Britanijoje siekė 280 000, tuo metu 2014 ir 2015 metais šis skaičius viršijo 300 000.

Vidaus reikalų sekretorius Sajidas Javidas sakė, kad po „Brexit“ gyventi į Didžiąją Britaniją atvykstantiems ES šalių piliečiams reikės vizų.

Naujoji tvarka bus pagrįsta atvykstančiųjų kvalifikacija, o ne pilietybe, todėl ES ir blokui nepriklausančių šalių piliečių pradinės pozicijos bus lygiavertės.

„Ateityje visi, kas nėra Britanijos ir Airijos pilietis, prieš atvykdami čia turės gauti JK leidimą (dirbti)", – sakė S.Javidas kalbėdamas parlamente.

Taip pat siūloma įvesti vienerių metų darbo vizas bet kokios kvalifikacijos darbininkams. Šia priemone norima apsaugoti nuo mažiau kvalifikuotos darbo jėgos priklausomus ekonomikos sektorius.

Tačiau Britanijoje šie laikini darbininkai neturės teisės naudotis viešosiomis lėšomis, atsivežti jų išlaikomus šeimos narius arba siekti leidimo nuolat gyventi ir dirbti šalyje.

Jiems taip pat numatytas vadinamas vienerių metų „apsisprendimo laikotarpis“, per kurį jie negalės prašyti atnaujinti savo darbo vizą.

„Būsima sistema siekiama užtikrinti, kad imigracija geriausiai atitiktų JK interesus“, – pridūrė S.Javidas. Jis pabrėžė, kad šios priemonės turėtų „sumažinti metinę grynąją migraciją“ ir paversti ja „nuoseklesne“.

Atsakinėdama į parlamentarų klausimus Th.May pareiškė, kad jos vyriausybė lieka įsipareigojusi laikytis savo ilgalaikio tikslo mažinti į šalį atvykstančių imigrantų skaičių dešimtimis tūkstančių per metus.

Pasak S.Javido, pateikti pasiūlymai „suteiks apsaugą Britanijos darbininkams“ ir padės „pakelti atlyginimus bei produktyvumą visoje mūsų ekonomikoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius