Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jose Grindos karas: vieno Ispanijos prokuroro kova su Rusijos mafija

Politine prasme Ispanija – labai toli nuo Vakarų ir Rusijos priešpriešos fronto linijų. Tačiau Madridas laikytinas įkvepiančiu pavyzdžiu, jei kalbėtume apie kovą su rusišku organizuotu nusikalstamumu. Karščiausiai darbuojasi prokuroras Jose Grinda – jis mafijozams yra tikras košmaras. Ispanas šią savaitę lankėsi Vilniuje, kur skaitė pranešimą apie kovą su mafija Europoje.
Jose Grinda
Jose Grinda / „Twitter“ nuotr.

Kolegų Europos šalyse itin vertinamas J.Grinda jau yra:

  • apklausęs JAV sankcijų sulaukusį Rusijos oligarchą Olegą Deripaską;
  • trumpam įkalinęs mafijos bosą Zacharijų Kalašovą;
  • prisidėjęs prie buvusio Rusijos gynybos ministro Anatolijaus Serdiukovo kryčio;
  • įtikinęs Aleksandrą Litvinenką liudyti prieš Rusijos mafiją ir banditų ryšius su Kremliumi vos keli mėnesiai iki šio buvusio Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) agento nunuodijimo Londone.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas teisme Ispanijoje 2010 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Zacharijus Kalašovas teisme Ispanijoje 2010 metais

Šio prokuroro triūsas tikrai pastebimas. Rusijoje J.Grinda nekenčiamas, o kovos su finansiniais nusikaltimais, mokesčių slėpimu ir pinigų plovimų aktyvistų – garbinamas.

Tiesa, teisininkas, kurio veikla dar gali tapti problema ir didžiosios JAV politikos vykdytojams, viešai daug kalbėti negali, o daug interviu apskritai nedalina – labiau kalbama apie J.Grindą, o ne kalba J.Grinda.

Šneka, beje, jis visai kitaip nei privačiuose pokalbiuose ar susirašinėjimuose. 2010 metų „WikiLeaks“ paviešinti dokumentai parodė, kad J.Grinda JAV diplomatams teigė laikantis Rusiją, taip pat Baltarusiją, „mafijos valstybėmis“.

Bet išskirtiniame interviu 15min, kaip ir anksčiau bendraudamas su kitomis žiniasklaidos priemonėmis, prokuroras griežtų verdiktų šykštėjo. J.Grinda pokerio lošėjo veidu kartojo: „Mafija užkabinusi konkrečius politikus, konkrečius verslininkus. Mes bendradarbiaujame su Rusijos prokurorais.“

„Twitter“ nuotr./Jose Grinda
„Twitter“ nuotr./Jose Grinda

Šmeižia ir grasina

Aišku, prieš sutikdamas pabendrauti su 15min, kai skaitė pranešimą Vilniaus politikos analizės instituto surengtose „Vilniaus konsultacijose“, J.Grinda kalbėjo kiek atviriau.

„Jei tiriame italų mafijos veiklą, Roma ar Neapolis mums visapusiškai padeda. Bet jei kalbame apie Rusijos mafiją, tos šalies pareigūnai muistosi ir sako nekalbėsiantys apie rusų mafiją“, – pabrėžė prokuroras.

„Rusijos bendradarbiavimas mums būtų labai svarbus, bet įdomu, pavyzdžiui, tai, kad sykį mūsų sulaikyti trys žmonės labai labai norėjo būti perduoti Rusijai ekstradicijos būdu“, – pridūrė J.Grinda, leidžiantis suprasti, kad sulaikytieji gimtinėje su kažkuo susitartų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos policijos operacija prieš rusų mafiozus Maljorkoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos policijos operacija prieš rusų mafiozus Maljorkoje

Dirba jis daug ir tikrai produktyviai. Nuo 2005 metų Ispanija surengė jau tris dideles operacijas – „Avispa“, „Troika“ ir „Variola“ – prieš Rusijos mafijos tinklus šalyje.

Darbo vaisiai – daugiau nei 80 areštų, slapti Rusijos politikų, kariškių ir prokurorų, siejamų su organizuotu nusikalstamumu, sąrašai. J.Grinda savo sukauptais duomenimis dalinasi su kitų šalių tyrėjais, kurie, žinoma, apie ispaną kalba kaip apie legendą.

„Žmonės turėtų sekti Grindos pavyzdžiu“, – neabejoja portugalė europarlamentarė Ana Homes, viena EP specialiojo komiteto finansiniams nusikaltimams, mokesčių slėpimui ir mokesčių vengimui tirti vadovių.

J.Grindos pavardę pagarbiai mini ir JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) agentai. Tarptautinių organizuotų nusikaltėlių grupuočių veiklą tiriančio skyriaus vadovas Maxwellas Markeris sako vertinantis „nepaliaujamą“ ispano kovą su mafijos grupėmis.

J.Grindos darbo vaisiai – daugiau nei 80 areštų, slapti Rusijos politikų, kariškių ir prokurorų, siejamų su organizuotu nusikalstamumu, sąrašai.

„Jos kelia grėsmę ne tik Ispanijos, bet ir Jungtinių Valstijų saugumui. FTB jau seniai bendradarbiauja su Jose Grinda – mūsų ryšys svarbus ir vertingas“, – pareiškė M.Markeris.

J.Grinda, kurį ir Vilniuje lydėjo apsauga, regis, dirba taip sėkmingai, kad 2016 metų vasarį Prancūzijos pareigūnai, klausydamiesi telefoninių pokalbių, išgirdo, kaip vienas mafijozas užsakinėja ispano prokuroro nužudymą.

„Mane taip pat bando apšmeižti. Taip, asmeninių grasinimų netrūksta“, – Vilniuje prasitarė J.Grinda, kurį vienas ispanas teisininkas anksčiau yra kaltinęs pedofilija. Garsusis prokuroras sako turįs žinių, kad jo puolimą užsakė vienas Rusijos eksministras.

Korektiškai nežarsto vertinimų

„Ilgą laiką Ispanija atrodė kaip puiki užuovėja purviniems rusiškiems pinigams ir įžūliems rusų gangsteriams, – yra sakęs garsus Rusijos ekspertas, neseniai knygą „Vory“ apie Rusijos supermafiją išleidęs britas Markas Galeotti. – Bet dabar Ispanija vadovauja kovai su tokiomis grupėmis visoje Europoje.

Ir dėkoti reikia būtent Jose Grindai bei jo kolegoms.“

Prokuroras nėra labai kuklus. 15min jis ramiai paaiškino, kad viskas prasidėjo nuo iniciatyvos klausytis tam tikrų Rusijos piliečių, gyvenančių Ispanijoje, telefoninių pokalbių.

Atsekus korupcinius ryšius Ispanija 2008 metais sulaikė galingos rusų mafijos grupės „Tambovskaja bratva“ lyderį Genadijų Petrovą, nors pastarasis vėliau paspruko namo į Rusiją. Pernai šioje byloje Ispanija pareiškė kaltinimus 18 žmonių, tarp jų – Rusijos parlamentarui Vladislavui Reznikui.

„Scanpix“/AP nuotr./Genadijaus Petrovo areštas Ispanijoje 2008 metais
„Scanpix“/AP nuotr./Genadijaus Petrovo areštas Ispanijoje 2008 metais

„Nustatėme, kad Petrovas ir Aleksandras Malyševas – korumpuoti, ir kreipėmės į Rusijos prokurorus su korupcijos įrodymais. Juk mes negalime tirti korupcijos Rusijoje – mes tik konstatuojame korupcinį elgesį“, – teigė J.Grinda.

Kodėl būtent Ispanijoje mafijozų persekiojimas toks palyginti sėkmingas?

J.Grinda vadina Solncevo grupuotę labiausiai susijusia su Rusijos vyriausybe, bet, paklaustas, ar Rusija yra mafijos valstybė, kaip teisės profesionalas atsako: „Tai tezė.“

J.Grinda, plušantis La Fiscalia Anticorrupcion (Antikorupcinio biuro) rėmuose, visų pirma, džiaugiasi, kad jo gimtinėje trys labai svarbios institucijos, kovojančios su organizuotu nusikalstamumu, dirba kartu – taip gerokai efektyviau.

„Be to, Ispanija nėra svarbi geopolitine prasme, o Rusijoje neturime ekonominių interesų. Tai leidžia mums veikti laisviau. Aš nesu sulaukęs jokių nurodymų iš viršaus, iš politinės klasės“, – anksčiau yra sakęs prokuroras.

Tiesa, jam pačiam nepatinka, kai sakoma, kad Rusijos valdžia, putinistinis režimas, itin tampriai susijęs su mafija – nors, vėlgi, prisiminkime „WikiLeaks“ nutekintus pranešimus, kuriuose J.Grinda cituojamas vadinantis Rusiją „mafijos valstybe“.

J.Grinda vadina Solncevo grupuotę labiausiai susijusia su Rusijos vyriausybe, bet, paklaustas, ar Rusija yra mafijos valstybė, kaip teisės profesionalas atsako: „Tai tezė.“

„Rusijos prokurorai dirba su Ispanijos prokurorais. Apie reputaciją nieko nežinau“, – nukerta ispanas, kuris savo oficialią poziciją apibrėžia taip: „Rusiškas organizuotas nusikalstamumas draugauja su konkrečiais politikais ir konkrečiais valstybės tarnautojais.“

Trys etapai kelyje į galią

Anot J.Grindos, mafijos grupuotės siekia ne sunaikinti valstybę, o ją „užgrobti“ (state capture). O tai nėra unikalu vien Rusijai.

Esą viskas prasideda nuo reputacijos išbalinimo: „Tarkime, rusų mafija Ispanijoje veikia labai keistai. Jie turi daug pinigų, jie nežudo, jie plauna ne tik pinigus, bet ir reputacijas.

Ispanijoje korumpuočiausi asmenys dažniausiai padaro du dalykus. Pirma, nusiperka nepaprastai prabangią vilą, kad save parodytų. Antra, įsigyja futbolo klubą.“

Anot J.Grindos, mafijos struktūros visada siekia vieną ant kito sustatyti tris blokus – ant socialinio bloko statomas politinis, o ant šio jau finansinis. Pavyzdžiui, įkuriamos, dažnai mažame miestelyje, kokios nors labdaros organizacijos, pastatoma mokykla.

Ispanijoje korumpuočiausi asmenys dažniausiai padaro du dalykus. Pirma, nusiperka nepaprastai prabangią vilą, kad save parodytų. Antra, įsigyja futbolo klubą.

Tokia savotiška filantropija gangsterius paverčia valstybės pakaitalu, o užmezgus socialinius tinklus galima pereiti prie – vėlgi, dažniausiai – viešųjų pirkimų sistemos užvaldymo. Tai, pasak prokuroro, yra tiesiausias kelias į politinę galią ir net mafijos politinių partijų kūrimą.

O tuomet jau pučiasi ir piniginė. Lėšų galingiausios mafijos grupės turi begalę, milijardus dolerių – disponuoti finansais nusikaltėliams nėra sunku dar ir dėl to, kad pinigus galima plauti per ofšorines finansines kompanijas.

„Paskutinis, finansinis blokas užbaigia legitimizavimo procesą. Mafija samdo finansų ekspertus, dideles teisės kompanijas ir jų pagalba slepia purvinus pinigus. O ofšoras leidžia mafijai paslėpti turtą ir informaciją, kam jis priklauso, nuo tyrėjų – bet kurios šalies“, – sako J.Grinda.

Ir priduria: „Kai jau turi įtakos finansų rinkose, supranti, kad jas valdo nešvarūs pinigai, įdarbinti tiesioginėje korupcijoje.“

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Gibraltaras
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Gibraltaras

„Bet nereikia ir ofšorų. Yra šalių, kuriose tam tikros zonos slepia, dangsto pinigų judėjimą, – Nyderlandai, Britanija, kuri turi Gibraltarą.

Ten ne viskas blogai, bet ši teritorija neskaidri – būtų gerai, jei Gibraltaras priklausytų Ispanijai“, – nusijuokia J.Grinda.

Nuoseklumas, organizuotumas, kantrybė

Kuriose Europos šalyse aktyviausios Rusijos mafijos struktūros? J.Grinda susimąsto ir pradeda vardinti.

„Na, pažiūrėkime. Šiaip labai daug. Aišku, Ispanija. Taip pat – Čekija, Austrija, Belgija, Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, žinoma, Rusija, Baltarusija, Lenkija, Sakartvelas. Supratote, kur suku? Šiuo atveju svarbu, kad ne visos šalys su mafija kovoja.

Žinau, kad šiuo metu tik viena valstybė su mafija kovoja sistemingai ir efektyviai, – tai Ispanija. Tiesa, bando kovoti čekai, vokiečiai, austrai. Daug dirba JAV – amerikiečiai vis prašo mūsų pagalbos“, – 15min teigė ispanas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB agentai
AFP/„Scanpix“ nuotr./FTB agentai

J.Grinda šypsodamasis pridūrė, kad šalys, kurių jis nepaminėjo, jo manymu, nekovoja su organizuotu nusikalstamumu. Lietuva – tarp jų? Taip.

Prokuroras praėjusiais metais yra teigęs, kad jam dirbant ir ieškant pagalbos svetur užkliuvo „rimtos problemos“ bendradarbiaujant su Jungtine Karalyste. Šios šalies sostinė Londonas, žinia, dėl nešvarių rusiškų pinigų neretai pavadinamas Londongradu.

„Britai dalinasi informacija tik narkotikų kontrabandos bylose. Bendradarbiavimas – nulinis, mažesnis nei neigiamas“, – leidiniui „The American Interest“ sakė J.Grinda.

Tačiau dabar jis jau pastebi pažangą – tai turbūt susiję su bandymu apnuodyti Sergejų Skripalį Solsberio mieste, kai britų vyriausybė prabilo apie griežtą kovą su Jungtinėje Karalystėje įsitaisiusiais oligarchais ir atidesnius žvilgsnius į jų pinigų kilmę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Londonas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Londonas

„Taip, problemų būta, bet situacija labai stipriai keičiasi. Manau, kad britai jau greitai taps vienais pagrindinių kovos su rusiška mafija vedlių. Tai labai svarbu, nes Jungtinė Karalystė, regis, pagaliau suprato, kad rusiškų finansų įtaka šaliai yra pernelyg didelė“, – tvirtino J.Grinda.

Ispanas savo kolegoms tyrėjams turi vieną patarimą: „Kad nugalėtume organizuotas nusikaltėlių grupes, turime veikti taip, kaip veikia organizuotos nusikaltėlių grupės. Kitaip tariant, turime būti nuoseklūs, organizuoti ir kantrūs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius