Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: iš savo namų Ukrainoje jau pabėgo 10 mln. žmonių

Iš savo namų Ukrainoje dėl Rusijos pradėto „pražūtingo“ karo jau pabėgo 10 mln. žmonių – daugiau kaip ketvirtadalis visų šalies gyventojų, sekmadienį pareiškė Jungtinių Tautų pabėgėlių reikalų agentūros (UNHCR) vadovas.
Pabėgėlių registracijos centras Lenkijoje
Pabėgėlių registracijos centras Lenkijoje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

„Tie, kas sukelia karus, ir nesvarbu, kurioje pasaulio vietoje, yra atsakingi ir už kančias, kurių patiria civiliai, priversti bėgti iš savo namų“, – pareiškė Filippo Grandi.

„Karas Ukrainoje yra toks pražūtingas, kad iš savo namų jau pabėgo 10 mln. žmonių, įskaitant pabėgėlius, kurie yra šalies viduje, ir tuos, kurie išvyko į užsienį.“

UNHCR – JT pabėgėlių agentūra – sekmadienį pranešė, kad nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną šalį paliko 3 389 044 ukrainiečiai. Per praėjusią parą šis skaičius padidėjo 60 352 žmonėmis ir pabėgėlių į užsienio srautas buvo maždaug toks pat, kaip ir dieną anksčiau.

Apie 90 proc. pabėgusiųjų yra moterys ir vaikai. 18–60 metų amžiaus ukrainiečių vyrai gali būti šaukiami į kariuomenę ir jiems neleidžiama išvykti.

JT vaikų fondas UNICEF nurodė, kad tarp pabėgusiųjų į užsienį yra daugiau kaip 1,5 mln. vaikų, ir įspėjo, kad jiems gresianti prekybos žmonėmis ir išnaudojimo rizika yra „reali ir ji didėja“.

JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO) savo ruožtu nurodė, kad, trečiadienio duomenimis, iš Ukrainos į kaimynines šalis pabėgo 162 tūkst. trečiųjų šalių piliečių.

Taip pat yra milijonai ukrainiečių, kurie yra pabėgę iš savo namų, bet tebėra Ukrainos teritorijoje.

Remiantis TMO tyrimu, trečiadienį pačioje Ukrainoje buvo apie 6,48 mln. pabėgėlių.

Iš pradžių UNHCR prognozavo, kad Ukrainą gali palikti iki 4 mln. gyventojų, tačiau praėjusią savaitę organizacija perspėjo, kad skaičius gali išaugti.

Iki konflikto Ukrainos vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje – neįskaitant Rusijos aneksuoto Krymo ir prorusiškų separatistinių regionų rytuose – gyveno 37 mln. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius