Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT įves sankcijų režimą Maliui taikos susitarimui sutvirtinti

JT Saugumo Taryba antradienį sutarė įvesti sankcijų režimą Maliui siekiant nubausti asmenis, trukdančius 2015 metų taikos sutarčiai, kylant nerimui, kad šioje vakarų Afrikos valstybėje vėl prasideda sumaištis.
Saugumo pajėgos Malyje
Saugumo pajėgos Malyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taryba vienbalsiai rėmė Prancūzijos pateiktą rezoliuciją, kurioje siūlomas sankcijų komitetas, galintis svarstyti asmenis ir subjektus, kurie būtų įrašyti į JT juodąjį sąrašą.

Sąraše išvardytiems asmenims būtų taikomas visuotinis draudimas keliauti, o jų turtas įšaldytas.

Sprendimą remia Malio vyriausybė, pareiškusi JT Saugumo Tarybai, kad pakartotiniai paliaubų pažeidimai iš džihadistų pusės kelia grėsmę 2015 metų taikos susitarimui, nutraukusiam daugybę metų trukusius susirėmimus su sukilėliais šalies šiaurėje.

Islamistų džihadistai 2012 metais okupavo teritoriją šiaurės Malyje, tačiau 2013 metų sausį juos išvarė Prancūzijos vadovaujama karinė intervencija.

Malio vyriausybė 2015 metų birželį pasirašė taikos sutartį su ginkluotų grupuočių koalicijomis, siekdama stabdyti neramumus, tačiau sukilėliai vis dar yra veiklūs, taip pat ir centrinėje Malio dalyje.

Prancūzijos ambasadorius prie JT Francois Delattre'as pabrėžė, kad Prancūzija „ranka rankon“ dirba su Bamako vyriausybe, kad būtų įvestas sankcijų režimas.

„Dabar yra puikus metas judėti į priekį ir sutvirtinti taikos susitarimo taikymą Malyje, toks yra šio siūlymo tikslas“, – sakė F.Delattre.

Kol kas neminimi jokie vardai, tačiau rezoliucijoje numatyta, kad visi trukdantys ar siekiantys atitolinti taikos susitarimo taikymą, blokuojantys pagalbos siuntas, ar puolantys JT taikdarius, gali būti įtraukti į juodąjį sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius