Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT: Libija 2021 m. gruodį surengs nacionalinius rinkimus

Libijos konflikto šalys susitarė kitų metų gruodžio mėnesį surengti rinkimus, penktadienį pranešė deryboms vadovaujančios Jungtinės Tautos (JT).
Libija, Bengazis
Libija, Bengazis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tunise vykstančių derybų dalyviai „sutarė, kad nacionaliniai rinkimai turėtų įvykti 2021 metų gruodžio 24 dieną“, nuotolinėje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė laikinoji JT misijos Libijoje vadovė Stephanie Williams.

Netoli sostinės Tuniso JT surengtose derybose tariamasi dėl naujos pereinamosios vyriausybės šalyje, draskomoje konflikto nuo 2011 metų sukilimo, kai buvo nuverstas diktatorius Muamaras Kadhafi.

Administracija būtų atsakinga už paslaugų teikimą ir pasirengimą nacionaliniams rinkimams, taip pat imtųsi priemonių įveikti ekonominę krizę ir daugiau kaip 900 žmonių gyvybių jau pareikalavusį koronaviruso protrūkį.

Politinės derybos Tunise vyksta kartu su karinėmis derybomis, kuriose tariamasi dėl spalį sudaryto paliaubų susitarimo, formaliai užbaigusio daugiau nei metus trukusias kovas tarp rytų ir vakarų Libijos pajėgų, detalių.

JT deryboms Tunise atrinko 75 delegatus, atstovaujančius esamoms institucijoms ir įvairiems Libijos visuomenės sluoksniams, tačiau kai kurie Libijos gyventojai abejojo ​​jų patikimumu ir kritikuoja atrankos procesą.

Analitikai taip pat nuogąstauja, kad vyriausybei, sudarytai remiantis derybose pasiektais susitarimais, gali būti sunku įgyti legitimumą ir kad ji gali sulaukti esamų institucijų atstovų pasipriešinimo.

Vis dėlto S.Williams mano, kad situacija nėra palanki dabartiniams veikėjams, „bandantiems išlaikyti savo turimas privilegijas“.

„Tarptautinė bendruomenė turi įrankių užkirsti kelią destruktyviems veiksmams, be kita ko, taikydama sankcijas“, – sakė ji.

Humanitarinio dialogo centras, padedantis šalims derėtis, pranešė, kad naujajai vyriausybei nereikės, kad už pasitikėjimą ja balsuotų Libijos atstovų rūmai.

2014 metais išrinkti Atstovų Rūmai dirba Libijos rytuose ir yra susiję su maršalu Khalifu Haftaru, kuriam ištikimos pajėgos 2019 metų balandį pradėjo puolimą, siekdamas atimti sostinę Tripolį iš JT pripažintos santarvės vyriausybės.

Santarvės vyriausybės pajėgos po mėnesius trukusių kruvinų susirėmimų birželį išstūmė Kh. Haftaro pajėgas atgal į rytus.

Spalį abi šalys pasirašė svarbų paliaubų susitarimą, atvėrusį galimybę atnaujinti diplomatines pastangas siekiant politinio ilgalaikio konflikto sprendimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius