Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 20 /19:10

JT: prie Libijos nuskendus migrantų laivui žuvo mažiausiai 43 žmonės

Mažiausiai 43 žmonės iš Vakarų Afrikos žuvo per pirmąją šiais metais didelę migrantų laivo katastrofą prie Libijos krantų, trečiadienį pranešė Jungtinės Tautos.
Migrantai valtyje
Pabėgėliai iš Sirijos, per Turkiją atvykę į Lesbo salą / „Scanpix“/AP nuotr.

Dar 10 žmonių per šį incidentą buvo išgelbėti.

JT pabėgėlių reikalų ir migracijos agentūros nurodė esančios „giliai nuliūdintos“ dėl nelaimės, įvykusios antradienį, kai migrantus gabenantis laivelis, išplaukęs iš Zavijos uostamiesčio, apvirto sustojus jo varikliui audringoje jūroje.

Išsigelbėjusieji, daugiausia pabėgėliai iš Dramblio Kaulo Kranto, Ganos ir Gambijos, sakė, jog visi nuskendusieji yra vyrai iš Vakarų Afrikos šalių, nurodė JT agentūros.

Taip pirma laivo katastrofa prie Libijos krantų šiais metais. Pernai bandydami perplaukti Viduržemio jūrą ir patekti į Europą žuvo šimtai žmonių.

JT Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) ir Pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) baiminasi, kad „dėl ribotų galimybių kontroliuoti (migrantų) kelius“, tikrasis pernai žuvusiųjų skaičius „gali būti daug didesnis“.

„Prarastos gyvybės dar kartą išryškina būtinybę iš naujo aktyvuoti valstybines paieškų ir gelbėjimo operacijas. Šią spragą bando užpildyti nevyriausybinės organizacijos ir komerciniai laivai, nepaisant jų ribotų resursų“, – nurodė agentūros.

Agentūros dar kartą paragino tarptautinę bendruomenę skubiai pakeisti požiūrį į situaciją Viduržemio jūroje.

„Tai reiškia (migrantų) sugrąžinimo į nesaugius uostus pabaigą, sukūrimą saugaus ir prognozuojamo išlaipinimo mechanizmo, kurį lydėtų akivaizdus Europos valstybių solidarumo su didelius skaičius atvykėlių priimančiomis valstybėmis demonstravimas“, – sakoma JT organizacijų pareiškime.

Per Libiją vienas pagrindinių migrantų kelių į Europą eina nuo 2011 metų , kai per sukilimą buvo nuverstas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

Nors per pavojingą kelionę jūra nuskendo daug migrantų, tūkstančius jų perėmė ES ir Italijos remiama Libijos pakrančių apsauga ir sugrąžino į Libiją.

Paprastai jų kelionė baigiasi suėmimu, dažnai – kalinimu siaubingomis sąlygomis.

„Migrantų ir pabėgėlių padėtis Libijoje išlieka ypač pavojinga“, – trečiadienį sakė JT.

„Savavališki suėmimai, savavališki kalinimai nuožmiausiomis sąlygomis tęsiasi. Daugelis būna terorizuojami ir išnaudojami kontrabandininkų, kankinami, išnaudojami, laikomi išpirkai gauti“, – nurodoma pranešime.

Pripažindamos Libijos valdžios pastangas kovoti su žmonių ir prekių kontrabanda Jungtinės Tautos paragino dėti daugiau pastangų, kad už šiuos nusikaltimus atsakingieji būtų patraukti atsakomybėn.

„Jei toliau vyraus neveiklumas ir nebaudžiamumas, galima tikėtis daugiau tragiškų gyvybių netekčių, kurių galima buvo išvengti“, - pareiškė organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius