-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT vadovas paragino užtikrinti efektyvų ir kontroliuojamą ugnies nutraukimą Libijoje

Sekmadienį Berlyne prasidėjusioje tarptautinėje konferencijoje Libijos klausimu kalbėjęs Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pabrėžė būtinybę nutraukti šalyje ugnį ir pridūrė, kad kitų šalių kišimasis į konfliktą yra nepriimtinas.
Konferencijos dalyviai
Konferencijos dalyviai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien mes susirinkome, kad padarytume savo įnašą užtikrinant taikų Libijos konflikto sureguliavimą, kurio taip reikia Libijos gyventojams bei visam pasauliui“, – kreipdamasis į susirinkusiuos sakė JT vadovas, kurį cituoja JT spaudos tarnyba.

„Mes vėl kreipiamės į visus, kas tiesiogiai ar netiesiogiai yra susijęs su konfliktu, ir raginame padaryti viską, kas įmanoma, siekiant užtikrinti efektyvų kovos veiksmų ir ugnies nutraukimą“, – sakė A.Guterresas.

Jis taip pat pabrėžė, kad „nesibaigiantys ir pasipiktinimą keliantys Saugomo Tarybos įvesto ginklų tiekimo embargo pažeidimai privalo būti nutraukti“.

A.Guterresas. Taip pat paragino Libijos konflikto puses siekti „dialogo politiniais, ekonominiais ir kariniais klausimais pagal Libijos vadovaujamą ir Libijai deramą integracinį procesą“.

„JT visiškai remia šio proceso tęstinumą. Mes čia šiandien susirinkome tam, kad sukurtume palankias tarptautines sąlygas tam, kad patys libiai galėtų susivienyti ieškodami sprendimų“, – sakė JT generalinis sekretorius.

Vokietijos sostinėje Berlyne sekmadienį prasidėjo tarptautinė Vokietijos inicijuota ir Jungtinių Tautų globojama konferencija, kuria siekiama nutraukti karą Libijoje.

Pagrindinis šio viršūnių susitikimo tikslas yra įtakos šiame regione siekiančias užsienio valstybes priversti nustoti kištis į karą, ar tai būtų ginklų tiekimas, karių siuntimas ar jo finansavimas.

Konferencijoje dalyvauja Jungtinės Valstijos, Rusija, Didžioji Britanija, Prancūzija, Kinija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Turkija, Kongas, Italija, Egiptas, ir Alžyras. Taip pat pakviesi ir Jungtinių Tautų, Europos Sąjungos, Afrikos Sąjungos ir Arabų lygos atstovai.

Europos Sąjunga pasirengusi dalyvauti procese

Europos Komisija kiek anksčiau pareiškė esanti pasirengusi palaikyti Berlyno konferencijos rezultatus ir dalyvaus juos realizuojant, sakė Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Libijos gyventojai jau per ilgai kenčia. Sudėtinga padėtis Libijoje daro įtaką visai Šiaurės Afrikai. Tai yra labai gera Vokietijos organizatorių iniciatyva: surinkti prie stalo Berlyno konferencijoje visus susijusius žaidėjus“, – sekmadienį tviteryje pareiškė EK vadovė.

Šiuo metu Libijoje egzistuoja dvivaldystė: rytinę šalies dalį kontroliuoja vadinamosios Libijos nacionalinės armijos (LNA) maršalo Khalifos Haftaro remiamos pajėgos, o Nacionalinės santarvės vyriausybei (NSV) Tripolyje, suformuotai padedant Jungtinėms Tautoms, vadovaujama Fayezas al Sarrajas.

Kh.Haftaras nuo praėjusio balandžio šturmuoja sostinę Tripolį.

Libijos NSV vadovas ragina į šalį įvesti tarptautines pajėgas

Siekiant sustabdyti maršalo Kh.Haftaro pajėgų tęsiamą Tripolio puolimą, į Libiją būtina įvesti tarptautines pajėgas, pareiškė Jungtinių Tautų pripažįstamos Libijos NSV vadovas Fayezas al Sarrajas.

„Jeigu Khalifa Haftaras nenutrauks savo puolimo, tarptautinė bendruomenė turi imtis priemonių, o konkrečiai – apginti Libijos civilius gyventojus, be kita ko, pasitelkiant tarptautines pajėgas“, – pareiškė jis interviu vokiečių savaitraščiui „Welt am Sonntag“, kuris buvo paskelbtas sekmadienį prieš Berlyne rengiamą tarptautinę taikos konferenciją.

Pasak F.Al Sarrajo, „tokioms pajėgoms turi vadovauti Jungtinės Tautos“.

Specialistai turi apsvarstyti, kas dalyvaus, pavyzdžiui, Europos Sąjunga, Afrikos Sąjunga arba Arabų Šalių Lyga, pridūrė NSV vadovas.

Sausio 12 dieną konflikto šalys pakluso Rusijos ir Turkijos raginimams ir nutraukė kovos veiksmus, per kuriuos žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių.

Sausio 13 dieną Kh.Haftaras ir F.al Sarrajas buvo atvykę į Maskvą dalyvauti derybose dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo, tačiau po aštuonias valandas trukusio susitikimo maršalas išvyko nepasirašęs susitarimo dėl nuolatinių paliaubų sąlygų.

Kh.Haftaras turi atsisakyti „priešiško“ požiūrio

Libijos rytinę dalį kontroliuojantis maršalas Kh.Haftaras turi atsisakyti savo „priešiško požiūrio“, kad būtų galima išspręsti konfliktą šioje karo draskomoje šalyje, prieš sekmadienį Berlyne įvyksiančių svarbių derybų pradžią pareiškė Turkijos prezidentas.

„Kad būtų galima rasti politinį sprendimą ir įgyvendinti kitus sprendimo etapus, Kh.Haftaras turėtų atsisakyti priešiško požiūrio“, – pareiškė Turkijos valstybinės naujienų agentūros „Anadolu“ cituojamas Recepas Tayyipas Erdoganas per susitikimą su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu Vokietijos sostinėje.

Turkija ir Rusija šiame konflikte palaiko priešingas puses – R.T.Erdoganas remia JT pripažintą vyriausybę, o V.Putinas palaiko Kh.Haftaro pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius