-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT vadovas ragina nedelsiant nutraukti karinius veiksmus Libijoje

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas pirmadienį griežtai pasmerkė karinius veiksmus šalia Tripolio ir paragino nedelsiant nutraukti susirėmimus Libijoje.
Khalifos Haftaro pajėgos
Khalifos Haftaro pajėgos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šį raginimą JT vadovas paskelbė Libijos kovotojų vado Khalifos Haftaro pajėgoms iš oro atakavus į rytus nuo sostinės esantį Mitigos oro uostą.

A.Guterresas „ragina nedelsiant nutraukti visas karines operacijas, kad būtų deeskaluota padėtis ir užkirstas kelias didžiulio masto konfliktui“, rašoma JT išplatintame pareiškime.

JT vadovas „griežtai smerkia karinę eskalaciją ir nesiliaujančius susirėmimus Tripolyje bei jo apylinkėse, įskaitant Libijos nacionalinės armijos (LNA) aviacijos šiandien surengtą antskrydį prieš Mitigos oro uostą“.

Po antskrydžio vienintelis veikęs Tripolio oro uostas buvo uždarytas, sostinės apylinkėse tęsiantis susirėmimams, dėl kurių tūkstančiai vietos gyventojų paliko savo namus.

Kh.Haftaro LNA prisiėmė atsakomybę už pirmadienio antskrydį prieš oro uostą. Pajėgų atstovas spaudai nurodė, kad atakos taikiniai buvo naikintuvas MiG-23 ir sraigtasparnis.

Praėjusį ketvirtadienį Kh.Haftaras paskelbė, kad jo pajėgos pradeda sostinės užėmimą. Tuo metu A.Guterresas viešėjo Libijoje, į kurią atvyko paraginti konflikto šalių sudaryti politinį susitarimą dėl rinkimų organizavimo.

Chaosas Libiją krečia nuo 2011 metų sukilimo, per kurį buvo nuverstas ir nužudytas ilgametis diktatorius Muamaras Kadhafi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muammaras Gaddafis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Muammaras Gaddafis

Dėl naftos turtingos šalies kontrolės varžosi dvi konkuruojančios administracijos - tarptautinės bendrijos pripažįstama ir Jungtinių Tautų palaikoma vyriausybė Tripolyje ir Kh.Haftaro šalininkai šalies rytinėje dalyje.

Savaitgalį suintensyvėjus kovoms, JT paragino paskelbti humanitarinę pauzę, kad civiliai gyventojai galėtų saugiai atsitraukti. Tačiau šis raginimas liko be atsako.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius