-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinė Karalystė: nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ pagaminta Pietryčių Rusijoje

Jungtinė Karalystė (JK) sąjungininkėms pranešė, kad šalies žvalgyba nustatė nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ gamybos vietą. Tai – karinių tyrimų bazė uždarame Šichanų mieste pietryčių Rusijoje, praneša „The Times“.
Julija ir Sergejus Skripaliai
Julija ir Sergejus Skripaliai / „Facebook“ nuotr.

JK žvalgybai paskelbus šią informaciją, 28 šalys nutarė išsiųsti daugiau nei 150 rusų diplomatų. Anot žvalgybos pareigūnų, pastaruosius dvejus metus Šichanuose buvo atliekami bandymai, ar „Novičiok“ galima efektyviai panaudoti žmogžudystėms užsienyje.

15min/Europos Sąjunga, JAV ir Kanada išsiuntė rusų diplomatus
15min/Europos Sąjunga, JAV ir Kanada išsiuntė rusų diplomatus

15min jau rašė, kad dešimtajame dešimtmetyje Šichanuose mokslininkas Leonidas Rinkas dirbo su „Novičiok“, vėliau nedidelį kiekį šios medžiagos pardavė nusikalstamo pasaulio atstovams.

Kovo 4 d. Anglijos Solsberio mieste nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija.

„Twitter“ nuotr./Leonidas Rinkas
„Twitter“ nuotr./Leonidas Rinkas

Anot JK žvalgybininkų, Šichanuose laikomos „Novičiok“ atsargos – nedidelės, jų neužtektų panaudoti mūšio lauke. Todėl manoma, kad jos galėjo būti skirtos pavienių asmenų nužudymui.

Buvęs Britanijos Cheminio, biologinio, radiologinio ir branduolinio pulko vadas Hamishas de Brettonas Gordonas, susipažinęs su žvalgybine informacija, ją pavadino labai įtikinama.

H.de Brettonas Gordonas: „Britanijos žvalgyba aiškiai nurodo Rusiją ir Šichanus. Neabejoju, kad rusai mums kalbant jas (atsargas – red.) naikina.“

„Britanijos žvalgyba aiškiai nurodo Rusiją ir Šichanus, – sakė jis. – Neabejoju, kad rusai mums kalbant jas (atsargas – red.) naikina.“

Anot H.de Brettono Gordono, nėra jokių įrodymų, kad „Novičiok“ Jungtinę Karalystę pasiekė iš kitų buvusių Sovietų Sąjungos šalių, pavyzdžiui, Ukrainos ar Uzbekistano.

Ketvirtadienį JK policija išplatino pranešimą, kuriame J.Skripal teigė kasdien besijaučianti vis stipresnė.

Tą pačią dieną valstybinė Rusijos televizija „Rossija 24“ paviešino telefoninio skambučio įrašą, kuriame neva J.Skripal savo pusseserei Viktorijai Skripal tikina, esą „viskas gerai, visiems jau geriau“.

Pareigūnai aiškinasi šio garso įrašo autentiškumą.

„Scanpix“/AP nuotr./Julija Skripal
„Scanpix“/AP nuotr./Julija Skripal

Įgrisusi Rusijos propaganda

„The Times“ rašo, kad Londonas ne itin norėjo sąjungininkėms atskleisti žvalgybinę informaciją, tačiau jam įgriso Rusijos propaganda.

Žvalgybininkai skatino parlamentą paviešinti dar daugiau slaptos informacijos, kuri įrodytų Maskvos kaltę dėl S.Skripalio ir jo dukros apnuodijimo.

Anot „The Times“ šaltinių, toks pasidalijimas žvalgybine informacija neturi precedento.

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksandras Jakovenka
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksandras Jakovenka

Ketvirtadienį Rusijos ambasadorius Londone Aleksandras Jakovenka tikino, kad Rusijoje niekada nebuvo gaminamas „Novičiok“.

„Ją (medžiagą „Novičiok“ – red.) sukūrė kitos šalys ir kai kurie mokslininkai“, – teigė A.Jakovenka.

Ketvirtadienį vykusiame Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos posėdyje Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia svaidėsi grasinimais.

V.Nebenzia: „Mes pasakėme britų kolegoms, kad jie žaidžia su ugnimi ir dėl to pasigailės.“

„Mes pasakėme britų kolegoms, kad jie žaidžia su ugnimi ir dėl to pasigailės“, – teigė V.Nebenzia ir reikalavo, kad Jungtinė Karalystė pateiktų daugiau Maskvos kaltės įrodymų.

Tuo tarpu JK ambasadorė Jungtinėse Tautose Karen Pierce atkirto, kad Rusija yra „tarsi padegėjas, virtęs ugniagesiu, tačiau šiuo konkrečiu atveju padegėjas nori tirti savo paties sukeltą gaisrą“.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Rusijos ambasadorius JT Vasilijus Nebenzia

K.Pierce V.Nebenziai teigė, kad Jungtinės Karalystės pareiškimas, esą „labai tikėtina“, jog Rusija apnuodijo S.Skripalį ir jo dukrą, „atspindi mūsų teisminį procesą ir neturėtų kelti abejonių mūsų užtikrintumu“.

„Mes neturime ko slėpti, tačiau baiminamės, kad Rusija turi dėl ko nerimauti“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius