Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Jungtinės Tautos: Libijos konflikto šalys preliminariai susitarė dėl paliaubų

Libijos konflikto šalys pasiekė preliminarų paliaubų susitarimą, pagal kurį Jungtinės Tautos užtikrintų saugų civilių asmenų grįžimą į savo namus, pirmadienį pranešė JT.
Susirėmimai Libijoje
Susirėmimai Libijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JT paramos Libijai misija (UNSMIL) pareiškė ketinanti palengvinti paliaubų procesą kartu su karine komisija, sudaryta iš abiejų konflikto šalių narių.

Tokia žinia nuskambėjo po antrojo netiesioginių karinių derybų raundo Ženevoje tarp Libijos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) ir šalies rytus kontroliuojančių maršalo Khalifa Haftaro pajėgų.

Per derybas, kurioms tarpininkauja JT pasiuntinys Ghassanas Salame, siekiama susitarti dėl tvarių paliaubų Libijoje, kur, JT duomenimis, kautynės nuo praėjusių metų balandžio pareikalavo daugiau nei 1 000 žmonių gyvybių ir privertė palikti namus dar maždaug 140 000.

Egipte ir Tunise taip pat įvyko keletas derybų raundų, per kuriuos daugiausia buvo aptariami ekonominiai klausimai, įskaitant sąžiningesnį Libijos naftos išteklių paskirstymą, o Ženevoje trečiadienį planuojama pradėti diskusijas dėl galimo politinio sprendinio.

UNSMIL teigimu, abi šalys „parengė paliaubų susitarimo projektą, kuris leistų civiliams lengviau sugrįžti į savo teritorijas, sukūrus bendro stebėjimo mechanizmą“.

„Abi šalys susitarė pateikti susitarimo projektą savo atitinkamoms vadovybėms tolesnėms konsultacijoms, taip pat dar kartą susitikti kitą mėnesį“, – nurodoma misijos pareiškime.

Remiantis juo, per kitą posėdį bus tariamasi dėl komiteto, atsakingo už susitarimo įgyvendinimą, orientacinių gairių.

Šiaurės Afrikoje esanti Libija į chaosą nusirito per NATO paremtą 2011 metų sukilimą nužudžius diktatorių Muammarą Gaddafi. Dėl valstybės kontrolės iki šiol varžosi kelios ginkluotos grupuotės.

Kh. Haftaras pernai balandį pradėjo puolimą prieš Tripolį, tačiau po kelių greitų pergalių jo pajėgos įstrigo sostinės priemiesčiuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius