Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Tautos su Sirija tariasi dėl įstrigusio cheminės atakos tyrimo saugumo

Jungtinių Tautų saugumo ekspertai sakė, kad derasi su Sirijos ir Rusijos pareigūnais dėl tarptautinių cheminių ginklų inspektorių nuvykimo į įtariamos toksiškų dujų atakos vietą netoli Damasko, kur žvalgomosios misijos nariai buvo apšaudyti.
Jungtinių Tautų tyrėjų automobilis Damaske
Jungtinių Tautų tyrėjų automobilis Damaske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasaulinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos komanda dar negalėjo pradėti darbo Dumoje, kur per įtariamą cheminių ginklų ataką balandžio 7 dieną žuvo dešimtys žmonių.

Tuo metu galingosios Vakarų šalys perspėja, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas gali bandyti pašalinti labai svarbius įrodymus.

JT saugos ir saugumo klausimų departamentas (UNDSS) sakė, kad bando sudaryti sąlygas faktų nustatymo ekspertams „kuo anksčiau“ nuvykti į Dumą, sakoma Saugumo Tarybai skirtoje ataskaitoje, kurią trečiadienį gavo naujienų agentūra AFP.

„UNDSS Damaske dabar dalyvauja tolesnėse diskusijose ir koordinuoja veiksmus su Sirijos Arabų Respublikos ir Rusijos karo policijos atstovais dėl to, kaip padidinti ir sustiprinti saugumo planus konkrečiose Dumos vietose“, – sakoma ataskaitoje.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) komanda į Siriją atvyko vos kelios valandos po precedento neturinčių JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos šeštadienio smūgių Sirijos režimo taikiniams, suduotų reaguojant įtariamą cheminę ataką Dumoje.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV smogė taikiniams Sirijoje
„Scanpix“/AP nuotr./JAV smogė taikiniams Sirijoje

Tačiau trečiadienį OPCW paskelbė, kad nuogąstavimai dėl saugumo trukdė ekspertų planams nuvykti į Dumą, kurią iki praeitos savaitės, kai ją atsiėmė Rusijos remiamos režimo pajėgos, kontroliavo sukilėliai.

JAV, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė kaltino B.al Assado režimą įvykdžius įtariamą cheminę ataką, bet Rusija ir Sirija neigia, kad Dumoje buvo panaudotos toksiškos dujos.

Kaip sakoma minėtoje ataskaitoje, saugumo komanda, lydima rusų karo policijos, antradienį nuvyko į dvi vietas.

Antroje šių vietų įvyko „sprogimas, po kurio į UNDSS komandą ir rusų karo policiją buvo šaudoma iš šaulių ginklų“, sakoma ataskaitoje. Priduriama, kad komanda saugiai grįžo į Damaską.

OPCW vadovas Ahmetas Uzumcu sakė, kad incidentas akcentavo „itin nepastovią aplinką“, kurioje turėjo dirbti faktų nustatymo komanda.

Jis pridūrė, kad komandos nusiuntimą į Dumą svarstys tik su UNDSS pritarimu ir jei inspektoriai galės „netrukdomi lankytis šiose vietose“.

Sirijos ambasadorius JT Basharas Jaafari antradienį Saugumo Tarybai sakė, kad OPCW ekspertai savo tyrimą pradės iškart, kai gaus JT komandos leidimą pradėti veiksmus.

Misija įstrigo

B.al Assado režimas vasario mėnesį pradėjo įnirtingą netoli Damasko esančio Rytų Gutos anklavo, kurį šešerius metus kontroliavo opozicija, puolimą.

Islamistų grupuotės „Jaish al Islam“ kovotojai laikėsi pagrindiniame anklavo mieste Dumoje, bet paskui apkaltino režimą cheminių ginklų panaudojimu per balandžio 7-osios ataką privertus juos priimti susitarimą dėl pasitraukimo iš šio rajono.

Šiurpi medžiaga, esą nufilmuota po cheminės atakos, sukrėtė pasaulį. Medikai pasakojo apie aukas, kurios gaudė orą ir kurioms iš burnos virto putos.

OPCW 2013 metais gavo Nobelio taikos premiją už savo pastangas sunaikinti Sirijos cheminių ginklų atsargas.

Tai išprovokavo koordinuotus JAV, Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės raketinius smūgius režimo taikiniams.

Sirijos sąjungininkė Rusija buvo įspėta iš anksto, raketos pataikė daugiausia į tuščius pastatus ir daugelis analitikų tai vertino kaip betikslį veiksmą, leidusį visoms šalims išsaugoti reputaciją.

OPCW 2013 metais gavo Nobelio taikos premiją už savo pastangas sunaikinti Sirijos cheminių ginklų atsargas.

Organizacijos inspektoriai turi mandatą nustatyti įtariamos cheminės atakos aplinkybes, bet nepasakys, kas yra atsakingas.

Vėlavimas ir nuogąstavimai dėl saugumo vertė abejoti dabartine faktų nustatymo misija.

„Šiuo metu nežinome, kada faktų nustatymo misijos komandą bus galima nusiųsti į Dumą“, – sakė OPCW vadovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinių Tautų tyrėjų automobilis Damaske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jungtinių Tautų tyrėjų automobilis Damaske

Vakarų ambasadoriai šioje organizacijoje kaltino Sirijos režimą trukdant misijai.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija yra sakiusi, jog „labai tikėtina, kad įrodymai ir esminiai elementai dingsta iš įtariamos atakos vietos“.

Keli ekspertai kalbėjo apie tikimybę, kad Rusijos ir Sirijos pajėgos, kurios dabar kontroliuoja Dumą, bando pašalinti ar pakeisti inkriminuojančius įrodymus.

„Įrodymų slėpimas“

Sirijos gelbėtojų organizacija „Baltieji šalmai“, dirbanti opozicijos kontroliuojamuose rajonuose, sakė, kad glaudžiai bendradarbiauja su inspektoriais.

„Pateikėme informaciją apie žmonių, žuvusių per cheminę ataką, palaidojimo vietą“, – sakė organizacijos vadovas Raedas Salehas.

„Baltieji šalmai“ ir vietos medikai buvo pagrindinis informacijos šaltinis po įtariamos cheminės atakos.

Kitas šios organizacijos narys sakė nerimaujantis, kad gali būti naikinami įrodymai apie panaudotas toksiškas medžiagas, ypač žuvusiųjų palaidojimo vietoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Cheminė ataka Sirijos Dumos mieste
„Scanpix“/AP nuotr./Cheminė ataka Sirijos Dumos mieste

„Režimas slepia visus įrodymus“, – sakė šis narys, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Jis pridūrė, jog inspektoriams būtina apsilankyti atakos vietoje.

Pasak jo, aukos yra palaidotos miesto rytuose. Antradienį Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA pranešė, kad čia buvo rastas „masinis kapas“, bet nenurodė, kas buvo padaryta su palaikais.

„Jaish al Islam“ aukšto rango narys Mohammadas Alloushas trečiadienį apkaltino režimą „naikinant cheminės atakos Dumoje įrodymus“.

Konkrečiai jis kaltino režimą „veržiantis į kapines ieškoti cheminių medžiagų aukų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius