Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką V.Putino protai mąsto apie Ukrainą: valstybės nebeliks, ukrainiečiai taps rusais

Rusija tęsia neišprovokuotą kruviną karą prieš Ukrainą ne tik bandydama atplėšti kuo daugiau šalies teritorijos, bet ir terorizuodama raketų smūgiais civilius visoje šalyje, žiemos akivaizdoje palikdama juos be elektros, šilumos ar net vandens. Ko iš tiesų Rusija siekia Ukrainoje? Vienas įtakingiausių Rusijos politikos analitikų atskleidžia: sunaikinti nepriklausomą Ukrainos valstybę, o ukrainiečius paversti rusais.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Vienas įtakingiausių Rusijos politikos analitikų, Nacionalinio tyrimų universiteto „Aukštoji ekonomikos mokykla“ Kompleksinių Europos ir tarptautinių studijų centro direktorius, Rusijos prezidento Vladimiro Putino globojamo „Valdajaus“ diskusijų klubo programų direktorius Timofejus Bordačiovas interviu Rusijos propagandiniam portalui Lenta.ru išdėsto, koks yra Rusijos elito požiūris į Ukrainos likimą.

Nuotr. iš Wikipedia.org/Timofejus Bordačiovas
Nuotr. iš Wikipedia.org/Timofejus Bordačiovas

T.Bordačiovas aiškina, jog V.Putinas nusprendė užpulti Ukrainą dėl „geostrateginių ir humanitarinių“ priežasčių.

Anot jo, visa Europos saugumo architektūra, visa Europos tvarka buvo pagrįsta JAV dominavimu ir Rusijos interesų atmetimu. Esą Rusija negalėjo pakęsti NATO plėtros į rytus ir Ukrainos artėjimo prie NATO. Taip pat Rusija esą aštuonerius metus bandė „taikiai išspręsti konfliktą Donbase, bet, deja, nepavyko“.

Šie teiginiai neatitinka tikrovės. 2014 metais Rusijos remiami separatistai ir slapta jos atsiųsti kariai jėga atplėšė nuo Ukrainos teritorijas Donecko ir Luhansko srityse. Taip pat Rusijos slapta įvestos pajėgos okupavo Krymą, kuris vėliau, surengus pseudoreferendumą, buvo aneksuotas.

T.Bordačiovas netrukus pradeda aiškinti, kad „Ukraina Rusijai yra ypatinga teritorija“. Jis dėsto ne kartą paneigtą klaidingą teoriją, kad Ukraina yra istorinės Rusijos žemės, kurias ji siekė atgauti nuo pat 1480 metų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Melas, kad Ukrainos nebeliko žlugus SSRS: ji jau nuo 1945 m. yra Jungtinių Tautų narė.

Jis dėsto, kad 1922 m. Sovietų Sąjungos sudėtyje buvo sukurta „Ukrainos kvazivalstybė“, ir apgailestauja, kad „kova už Ukrainos atsiskyrimą nuo Rusijos gavo labai stiprų įrankį – Ukrainos SSR institucijas: valstybines, švietimo ir pramonės“.

Procesas baigiasi, baigiasi logiškai, baigiasi pražūtingai šios teritorijos gyventojams.

„Dabar mes turime reikalą su Ukrainos atsiskyrimo nuo Rusijos proceso, prasidėjusio dar XIX a. viduryje, užbaigimu. Procesas baigiasi, baigiasi logiškai, baigiasi pražūtingai šios teritorijos gyventojams“, – ciniškai dėsto politikos analitikas.

„Dabar Ukraina yra tiesiog teritorija, dėl daugelio objektyvių veiksnių tapusi Rusijos ir Vakarų ginčo objektu. Kaip ir dėl bet kokio ginčytino turto, dėl jo vyksta kova“, – aiškina jis.

T.Bordačiovo teigimu, naikinamų ukrainiečių problema ta, kad jie „nesugebėjo sukurti valstybės, kuri nebūtų priešiška Rusijai“.

„Jei Ukrainai būtų pavykę sukurti adekvačią valstybę, kuri nekeltų grėsmės, nebūtų buvę jokio Krymo susijungimo (nuo Ukrainos atplėšto ir Rusijos aneksuoto pusiasalio, – red. past.), nieko nebūtų įvykę, viskas būtų buvę gerai. Tačiau tai nepavyko“, – aiškina jis.

Kalbėdamas apie Ukrainos ateitį T.Bordačiovas aiškina, kad tokios valstybės neturi likti.

„Rusija yra daugianacionalinė šalis, o Sovietų Sąjungos bėda buvo ta, kad ji buvo ne daugianacionalinė šalis, o iš esmės federacija, kurioje kiekviena pagrindinė etninė grupė turėjo savo institucijas.“

„Mano nuomone, atskirų Ukrainos regionų aneksija yra normalu. Svarbiausia, kad mes Rusijos sudėtyje neturėtume ukrainiečių valstybės. Ukrainiečių – prašau, kiek tik norite“, – dėsto jis.

Paklaustas, kaip Rusija kurs santykius su ta Ukrainos dalimi, kurios nepajėgs okupuoti, T.Bordačiovas atsako: „Tai parodys karo veiksmų eiga, tiksliau, jų pabaiga. Tai, ką pamatysime, priklausys tik nuo karinės operacijos eigos ir dinamikos.“

Tačiau jis pabrėžia, kad Ukraina „neturi politinės tautos“. Cituodamas ukrainiečių kilmės rusų rašytoją Nikolajų Gogolį, jis ukrainiečius vadina minia. T.Bordačiovas tikina, kad ukrainiečiai neturi galimybių tapti tauta, kuri verta turėti savo valstybę.

Mano nuomone, atskirų Ukrainos regionų aneksija yra normalu. Svarbiausia, kad mes Rusijos sudėtyje neturėtume ukrainiečių valstybės. Ukrainiečių – prašau, kiek tik norite.

„Vos tik bet kuriame Ukrainos regione pasirodys rusų karys, viskas iš karto pasikeis“, – aiškina jis, ignoruodamas faktus, kad ne Rusijos okupantai, o Ukrainos kariai buvo sutikti su gėlėmis ir pergalės šūksniais išvaduotose Kyjivo, Černihivo, Sumų, Charkivo, Chersono, Donecko sričių teritorijose.

Tiesa, T.Bordačiovas pareiškia, kad „istorikų ir politologų požiūriu, įdomesnis yra vakarinės Ukrainos dalies fenomenas – ji išsiskiria iš likusios šalies dalies“. Tačiau Rusijos elito atstovas ir šiai Ukrainos teritorijos daliai pranašauja liūdną ateitį: „tačiau labiau tikėtina, kad šie žmonės taps kitos valstybės dalimi, ir mums tai nebebus problema“.

Rusijos kariuomenė Ukrainoje pastaruoju metu sistemingai vykdo karo nusikaltimus Ukrainoje. Vis daugiau ekspertų rusų veiksmus prilygina genocidui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius