TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kai skiepijasi beveik visi: Danija pamažu atsisako COVID-19 paso

Danijoje nuo trečiadienio nebereikės COVID-19 paso norint apsilankyti restoranuose, kirpyklose ir sporto centruose. Tokį sprendimą vyriausybė priėmė dėl to, kad šalies gyventojai itin pavyzdingai skiepijasi nuo koronaviruso, skelbia „Euronews“.
Kopenhagos gatvė
Kopenhagos gatvė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vadinamąjį vakcinacijos pasą Danija įsivedė viena pirmųjų Europoje – dar balandį. Vyriausybė tada skelbė, kad tokio dokumento pagalba ekonomika greičiau atsigaus po ilgų karantino ir ribojimų mėnesių.

Bet dabar dalis taisyklių, susijusių su COVID-19 pasu, naikinamos, o nuo rugsėjo 10 dienos šio dokumento nebereikės norint patekti į didelius renginius ir naktinius klubus. Pastarieji trečiadienį irgi jau atsidarė.

Toks sprendimas priimamas po to, kai Sveikatos apsaugos ministerija praėjusį penktadienį paskelbė, kad nuo šiol nebelaikys COVID-19 „didelę grėsmę visuomenei keliančia liga“.

„Epidemija kontroliuojama, vakcinacijos rodikliai rekordiniai. Todėl rugsėjo 10-ąją panaikinsime kai kurias specialias taisykles, kurias turėjome įvesti kovodami su COVID-19“, – pareiškė sveikatos apsaugos ministras Magnus Heunicke.

„Scanpix“/AP nuotr./Kavinė Kopenhagoje
„Scanpix“/AP nuotr./Kavinė Kopenhagoje

„Tiesa, nors dabar esame geroje padėtyje, epidemija dar nesibaigė. Vyriausybė neabejos ir veiks ryžtingai, jei ji vėl pradės kelti grėsmę mūsų visuomenės funkcionavimui“, – pridūrė ministras.

Anksčiau rugpjūtį Danijoje jau buvo atsisakyta reikalavimo dėvėti veido kaukę viešajame transporte – tai buvo paskutinė vieta, kur kaukės dar buvo privalomos. Vis dėlto šalis toliau tikrins keliaujančiuosius į Daniją.

Kaip „Euronews“ teigė Kopenhagos universiteto visuomenės sveikatos ekspertas Flemmingas Konradsenas, Danijos visuomenė remia valdžios sprendimą atsisakyti koronavirusinių ribojimų.

„Skiepijimasi labai noriai, tad Danijos visuomenė priėmė būtinybės vakcinuotis faktą. Be to, šalyje veikia labai kruopšti testavimo programa, taip pat anksti skelbėme uždarymus ir dalinius uždarymus – ši kombinacija mums leido maždaug kontroliuoti pandemiją“, – teigė F.Konradsenas.

Danijoje, kur gyvena 5,8 mln. gyventojų, kol kas visiškai paskiepyta daugiau nei 75 proc. 12 metų ir vyresnių gyventojų. Žmonės, kurių imunitetas nusilpęs, jau gali gauti trečiąją vakcinos dozę.

Vyriausybė nori, kad iki spalio 1 dienos bent viena doze pasiskiepytų 90 proc. 12 metų ir vyresnių žmonių. Pirmadienį rodiklis siekė jau 86 proc.

Pasak F.Konradseno, vakcinacijos rodikliai turi stiebtis iki 90 proc.: „Priešingu atveju sulauksime smūgių žiemą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius