Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai „Sputnik V“ nedomina: į Rusiją pagaliau atkeliaus vakarietiškos vakcinos nuo COVID-19?

Rusai kaip nenorėjo, taip toliau nenori skiepytis nuo koronaviruso Kremliaus taip reklamuota vakcina „Sputnik V“ – nenuostabu, kad šalyje toliau siautėja COVID-19 epidemija. Sveikatos apsaugos ministerija, regis, neiškentė – kaip praneša „Kommersant“, piliečiai netrukus galės vakcinuotis užsienyje sukurtais preparatais, nors Rusija jų oficialiai ir nepripažįsta.
Vakarietiškos ir „Sputnik V“ vakcina
Vakarietiškos ir „Sputnik V“ vakcina / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks ėjimas, kuriuo būtų sušvelninamos importo taisyklės, potencialiai leistų rusams skiepytis tokiomis vakcinomis kaip „Pfizer/BioNTech“ ar „Moderna, taip pat – Kinijoje sukurtomis „Sinopharm“ ir „Sinovac“.

Sveikatos apsaugos ministerija pasiūlymą pateikė gana aptakų – norima suteikti Maskvos tarptautiniam medicinos klasteriui teisę importuoti vaistus ir vakcinas, neregistruotas Rusijoje.

Šis klasteris įsikūręs garsiajame „Skolkovo“ inovacijų centre, kuris veikia pagal išskirtinį teisinį režimą – ten leidžiama prieiga prie medikamentų, įregistruotų Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos šalyse narėse, net jei jie nepatvirtinti pačioje Rusijoje.

Žemas pasitikėjimas valdžia

„Ten dalyvaujančios klinikos galės skirstyti užsienietiškas koronaviruso vakcinas Rusijoje. Paklausa gali būti didelė, ypač jei toliau kils sunkumų registruojant „Sputnik V“ vakciną užsienyje“, – rašo „Kommersant“.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Skolkovo mokslo ir technologijų instituto kompleksas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Skolkovo mokslo ir technologijų instituto kompleksas

Iki šiol Rusija stabdė visus bandymus leisti importuoti vakcinas nuo koronaviruso – šioje šalyje sukurtos jau penkios tokios vakcinos, bet nė viena jų nėra patvirtinta nei Europos vaistų agentūros, nei Pasaulio sveikatos organizacijos.

Kaip 15min teigė nepriklausomas rusų žurnalistas Leonidas Ragozinas, būtent faktas, kad rusiškai vakcinai neuždegama žalia šviesa Vakaruose, ir lemia didžiulį Rusijos gyventojų nenorą skiepytis.

Kremlius kaip įmanydamas reklamuoja „Sputnik V“ ir kitas rusiškas vakcinas, bet visiškai paskiepytų gyventojų dalis tesiekia 36 proc. Pastarosiomis savaitės smarkiai pakilo ir sergamumo COVID-19 lygis, kasdien fiksuojama daugiau nei 800 mirčių.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Medikai Rusijoje
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Medikai Rusijoje

„Kremliui visa ši istorija tikrai nėra labai palanki. Nepasitikėjimas rusiškomis vakcinomis, manyčiau, susijęs su bendru nepasitikėjimu valdžia, kuris yra labai nedidelis.

Nepriklausomi nuomonių tyrimai rodo, kad „Sputnik V“ vakcina pasitiki maždaug tiek rusų, kiek pasitiki ir Vladimiru Putinu – apie 30 proc. Tiesa, čia reikia kalbėti būtent apie „Sputnik V“, kuri labiausiai reklamuojama“, – 15min tvirtino L.Ragozinas.

Žurnalistas pridūrė, esą apklausos liudija, jog Vakarų šalyse sukurtose vakcinomis rusai pasitikėtų kur kas labiau, ir mano, kad daugybė žmonių skubės stoti į eiles prie „Pfizer“ ar „Moderna“ dozių, jei jos išties bus atvežtos į Rusiją.

„Putino režimas visiškai kitoks nei komunizmas, kuris buvo paremtas besąlygišku tikėjimu sistema ir lyderiais. Putinizmas kaip tik paremtas nepasitikėjimu ir radikalia visuomenės atomizacija“, – teigė L.Ragozinas.

Susirūpino elitas?

„Jei vakcinos atvyks ir jų skaičius bus ribotas, eilės tikrai drieksis. Miestuose, ypač Maskvoje, tvyro didelis nepasitikėjimas viskuo, ką daro Kremlius, be to, žmonėms svarbu, kad „Sputnik V“ nėra registruota svarbių organizacijų“, – pridūrė žurnalistas.

Facebook.com/Leonidas Ragozinas
Facebook.com/Leonidas Ragozinas

Jis priminė, kad rusai jau dabar gana gausiai keliauja į tas ES šalis, kurios jos įsileidžia ir leidžia Rusijos piliečiams skiepytis EMA patvirtintomis vakcinomis. Tokios valstybės – Kroatija, Bulgarija.

Anot L.Ragozino, vakarietiškų vakcinų poreikis visų pirma susijęs su laisve keliauti. O kadangi ji labiausiai reikalinga pasiturintiems rusams, eilių prie vakarietiškų skiepų gali ir nebūti.

Mat kai kuriems analitikams atrodo, kad Sveikatos apsaugos ministeriją pateikti tokį pasiūlymą dėl elitiniu laikomo „Skolkovo“ centro galėjo paraginti Rusijos elitas. Paraginimas galimai susijęs su naujienomis iš už Atlanto.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina nuo koronaviruso
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Sputnik V“ vakcina nuo koronaviruso

„The Washington Post“ šią savaitę pranešė, kad JAV uždraus atvykti į šalį kitų valstybių piliečiams, kurie nėra pasiskiepiję Federalinės vaistų administracijos ar Pasaulio sveikatos organizacijos patvirtintomis vakcinomis.

„Elitas yra svarbiausias raktinis žodis. Rusijos elitas labai glaudžiai susijęs su Vakarų šalimis – ten turi daug nekilnojamojo turto, pinigų bankų sąskaitose ir tikrai daug keliauja. Toks jų gyvenimo stilius.

Nė kiek neabejoju, kad turtuoliai aktyviai spaudžia valstybę nutiesti tiltą tarp Rusijos ir vakarietiškų vakcinų – kad tik jie galėtų keliauti“, – 15min sakė L.Ragozinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius