-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip Lietuvos ambasadorius S.Aleksijevič nuo baltarusių „omonininkų“ gelbėjo: budėjimai namuose, kvietimas į Lietuvą

Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Andrius Pulokas 15min sutiko atskleisti daugiau detalių, kaip šią savaitę atsidūrė Nobelio literatūros premijos laureatės, visuomeninės aktyvistės Sviatlanos Aleksijevič bute, kai į jos namo duris beldėsi teisėsaugos pareigūnai. Diplomatas patvirtino pasiūlęs rašytojai atvykti į Lietuvą, tačiau S.Aleksijevič tokios galimybės kol kas atsisako.

Su ambasadoriumi kalbėjomės ketvirtadienį 15min studijoje.

Daugiau nei mėnesį tęsiantis neramumams Baltarusijoje, pas S.Aleksijevič į namus trečiadienį atvyko ne tik Lietuvos, bet ir Čekijos, Slovakijos, Švedijos, Austrijos, Rumunijos ir kitų šalių diplomatai.

A.Pulokas pasakojo, kad žinią apie galimus bandymus sulaikyti rašytoją sužinojo per Baltarusijoje populiarų socialinį tinklą „Telegram“ ir S.Aleksijevič draugus.

Lietuvos ambasados Minske nuotr./ES diplomatai susitiko su S.Aleksijevič
Lietuvos ambasados Minske nuotr./ES diplomatai susitiko su S.Aleksijevič

„Visais kanalais gavome tas žinutes, kad kažkas beldžiasi į Sviatlanos buto duris ir yra įtarimų, kad tai gali būti KGB, milicijos ar kitų jėgos struktūrų pareigūnai“, – sakė ambasadorius.

S.Aleksijevič priklauso iš politinių ir visuomeninių aktyvistų suformuotai Koordinacinei tarybai, siekiančiai dialogo su Aliaksandro Lukašenkos režimu dėl naujų Baltarusijos prezidento rinkimų.

Prezidento rinkimai vyko rugpjūtį. Režimui lojali rinkimų komisija tada paskelbė, kad juos triuškinančiai laimėjo A.Lukašenka, tačiau opozicija balsavimo rezultatų nepripažįsta ir laiko juos suklastotais.

Nobelio premijos laureatė yra paskutinė Koordinacinės tarybos prezidiumo narė, kuri dar nesulaikyta arba neišsiųsta iš Baltarusijos.

VIDEO: S.Aleksijevič po bandymo įsiveržti pas ją į butą: „Tai, kas vyksta, yra teroras prieš žmones“

Tapome tam tikru skydu.

Trečiadienio rytą, prieš pareigūnams pasibeldžiant į jos namų duris, buvo sulaikytas šios tarybos prezidiumo narys Maksimas Znakas.

Lietuvos ambasadorius pasakojo, kad atvykę pas S.Aleksijevič diplomatai jau rado nemažą būrį žmonių, pačios rašytojos draugų, pasiruošusių padėti jai išvengti galimo sulaikymo.

„Tapome tam tikru skydu ir nebuvo galimybių jėgos struktūrų atstovams patekti pas Sviatlaną ir imtis kažkokių veiksmų“, – teigė A.Pulokas.

Jis tvirtino tuo metu nejutęs baimės ar kažkokių kitų emocijų.

„Niekas negalvojo apie kažkokius jausmus tuo metu. Darėme tai, kas atrodė reikalinga, ir tiek“, – kalbėjo diplomatas.

Pakvietė į Lietuvą

Viešėdami pas S.Aleksijevič diplomatai aptarė galimybes užtikrinti jos saugumą.

Anot ambasadoriaus, tarp tokių galimybių nuskambėjo pasiūlymas jai atvykti į Lietuvą.

„Pasiūlėme Sviatlanai visą įmanomą pagalbą, galbūt atvykti į Lietuvą, galbūt atvykti į ambasadą“, – teigė A.Pulokas.

Vis dėlto jis tvirtino, kad S.Aleksijevič šiuo momentu yra nusprendusi likti Baltarusijoje ir toliau dalyvauti visuomeniniame gyvenime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Aleksijevič
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Aleksijevič

„Ji yra tvirtai pasiryžusi pasilikti, būti kartu su Baltarusijos žmonėmis ir atlikti tą svarbų vaidmenį kaip tautos autoriteto (...) ir kaip Baltarusijos visuomenės atstovo numeris vienas užsienyje, kur ji turi milžinišką žinomumą, milžinišką populiarumą ir atsakomybė jos yra atitinkama“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Minske.

Anot jo, S.Aleksijevič ketvirtadienį leido namie, o Europos Sąjungos šalių diplomatai sutarė budėti jos bute, siekiant apsaugoti rašytoją nuo jėgos struktūrų.

„Ta tokia pakankamai keista situacija tęsiasi ir tikimės, kad Baltarusijos jėgos struktūros, oficialioji pusė nesiryš imtis kažkokių drastiškų veiksmų jos atžvilgiu“, – sakė A.Pulokas.

Į Lietuvą iškart po rugpjūtį vykusių prezidento rinkimų atvyko juose dalyvavusi Sviatlana Cichanouskaja.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Ekspertas: tikėtis naujų rinkimų – naivu

A.Lukašenka šią savaitę privertė kilstelti antakius pareiškęs, kad galbūt „užsisėdėjo“ poste.

Jis taip pat pirmą kartą prabilo apie galimybę surengti pirmalaikius prezidento rinkimus tuo atveju, jeigu šalyje būtų įgyvendinta jo siūloma konstitucinė reforma.

Baltarusių politologas Andrejus Jelisejevas tuo abejoja.

„Jokiu būdu nevertinu to kaip rimto pareiškimo. Tai tik stilistinė priemonė, tai siekis sumažinti politinę visuomenės mobilizaciją, duoti tuščius pažadus, o po to padaryti nereikšmingus pakeitimus Konstitucijoje, kurie niekaip nesumažins jo valdžios“, – sakė EAST tyrimų centro vadovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Pasak jo, šiuo metu situacija Baltarusijoje yra aklavietėje, nes dauguma šalies gyventojų neremia A.Lukašenkos, tačiau su jėgos struktūrų parama jis gali toliau valdyti ir šalį.

A.Jelisejevas taip pat tvirtino, kad paramą A.Lukašenkai bent kol kas tęsia ir Kremlius, nepaisant kai kurių įžvalgų, jog Rusija norėtų „patraukti“ dabartinį Baltarusijos lyderį.

Plačiau apie situaciją Baltarusijoje žiūrėkite laidoje „Kaip gyvensime rytoj“, transliuojamoje kiekvieną ketvirtadienį 20 valandą.

VIDEO: A.Lukašenkos teroras prieš savus tęsiasi: naujų rinkimų tikėtis naivu, o S.Aleksijevič nuo „omonininkų“ saugojo ir Lietuvos ambasadorius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius